10 хитри съвета за съхранение на храна

0 коментара0/5

Изхвърлянето на храна е порочна практика, която струва скъпо. Ако сте почитатели на здравословното хранене, значи се храните с предимно прясна храна, която обаче се разваля бързо. За да спрете да изхвърляте продукти, вижте 10 хитри съвета за съхранение на храна.

10 хитри съвета за съхранение на храна
 © iStock

Когато става въпрос за здравословно хранене, има един основен принцип: човек трябва да се старае да консумира колкото може повече прясна храна. Проблемът обаче е, че пресните храни се развалят много бързо за разлика от пакетираните, които издържат дълго време, но на цената на много вредни съставки, съдържащи се в тях.

Най-добре е да купувате по-малко количество храна, за да избегнете изхвърлянето на развалени продукти в боклука. Всъщност в световен план хората изхвърлят огромно количество храни – един тъжен парадокс, имайки предвид, че милиони хора по света гладуват.

Изхвърлянето на храна не само е лошо от морална гледна точна, но и лошо по отношение на вашите финанси. Само се замислете колко ли пари можехте да спестите, ако не купувахте толкова храна, която така или иначе не консумирате навреме.

Най-добрият подход, както казахме вече, е купуването на по-скромно количество прясна храна. За да си спестите по-честото ходене до магазина обаче, вижте 10 хитри съвета за съхранение на храна:

1. Вероятно съхранявате всичките си плодове заедно на едно място. Време е обаче да започнете да съхранявате бананите отделно от останалите плодове. Причината: бананите отделят газ, наречена етилен, която кара другите плодове да узряват много по-бързо.

2. Съхранявайте аспержите във ваза с вода на дъното като цветя, за да ги задържите свежи по-дълго време.

Аспержите – тайно оръжие за добро здраве >>>

3. Не съхранявайте доматите в найлонова торба, защото по този начин се развалят по-бързо. Вместо това по възможност ги наредете върху картон. Избягвайте и натрупването на домати един върху друг.

Добави описание

4. Обратно към бананите: може би ви се е случвало да забележите как един зелен банан става презрял буквално за една нощ. За да предпазите бананите от прекалено покафеняване, сложете фолио или найлон върху горната им част (дръжката). По този начин може да съхранявате бананите и да удължите живота им с няколко дни.

Кои банани са най-полезни – с петна или без? >>>

5. Гъбите също не бива да се съхраняват в найлонови торби или в опаковките, в които се продават в магазините. За да останат гъбите свежи по-дълго време, най-добре ги съхранявайте в кафяви хартиени торби.

6. Селъри, броколи и маруля може да съхранявате в алуминиево фолио, за да удължите значително живота им.

7. Джинджифилът е много полезен, но също така и храна, която изсъхва и се разваля бързо. Съхранявайте джинджифила в камерата на хладилника, защото по този начин ще го запазите годен за консумация по-дълго време и същевременно все още ще можете да го белите и настъргвате лесно.

6 причини да консумирате повече джинджифил >>>

8. Не съхранявайте млякото във вратата на хладилника, защото по този начин то може да се развали по-бързо. Обяснението е, че при често отваряне на хладилника, топлият въздух повлиява негативно върху качеството на млякото и скъсява периода, в който то може да се консумира.

Добави описание

9. Ако сте използвали само половин авокадо, има начин да съхраните другата половина една идея по-дълго време - просто използвайте малко лимонов сок.

10. Когато става въпрос за ягоди, малини или пък къпини – щом едно плодче се е развалило, това непременно се случва и с останалите. За да запазите другите плодове годни за консумация, смесете оцет и вода в съотношение 1:10 и потопете плодовете в сместа. Това ще предотврати мухлясването на плодовете, но без да се усеща вкуса на оцета.

10.03.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 хитри съвета за съхранение на храна".

Още от "Любопитно"

Защо захарта горчи?

Защо захарта горчи?

Захарта може да не е най-калоричният продукт, но се усвоява светкавично от организма. Ако не се изгори в някаква дейност, се натрупва под формата на излишни тлъстини. Сладкият вкус прикрива още много горчиви истини за захарта.

Трансмазнини – пазете се от тях

Трансмазнини – пазете се от тях

Храните, богати на трансмазнини, са висококалорични и са сериозна заплаха за здравето. Трансмазнините запушват артериите повече от наситените мазнини в животинските храни, а пазарът е препълнен с трансмазнини, скрити в различни храни.

Отслабване за нетърпеливи, но ангажирани хора

Отслабване за нетърпеливи, но ангажирани хора

Това са някои основни правила за сваляне (премахване) на излишните килограми, ако вашето тяло има нужда.