4 възможни причини, заради които винаги сте гладни

0 коментара0/5

Чувствате ли се постоянно гладни? Има няколко различни обяснения на неспирното чувство на глад и желание за храна. Научете 4 възможни причини, заради които винаги се чувствате гладни.

4 възможни причини, заради които винаги сте гладни
 © iStock

Минали са само 2 часа от последното ви сериозно хранене, но вече сте гладни? Ако този сценарий ви звучи познато, значи има вероятност да спадате към групата на хората, които сякаш винаги са гладни. Не е задължително всички хора с неутолим глад да имат проблеми с теглото, но със сигурност подобен „хищен апетит” е предпоставка за наддаване на килограми.

На какво обаче се дължи този огромен глад? Вижте 4 възможни причини, които могат да обяснят защо винаги сте гладни:

Имате бърз метаболизъм

Някои жени се раждат с късмет, благодарение на своите гени и имат бърз метаболизъм. Други тренират редовно и оформят мускули, като по този начин забързват своя метаболизъм. Без значение защо метаболизмът е бърз, истината е следната: колкото по-бърз е един метаболизъм, от толкова повече гориво има нужда. Бързият метаболизъм може да доведе до изгаряне на между 100 и 400 допълнителни калории на ден. Това би могло да обясни допълнителната храна, от която имате нужда.

Диета за бърз метаболизъм >>>

10 хитрини за отличен метаболизъм >>>

Ядете обработени храни

Обработените храни като бял хляб, бисквити, а дори и готовите салатни дресинги първо повишават вашата кръвна захар, а след това тя значително спада. Резултатът е, че вие сте чувствате още по-гладни, отколкото преди да консумирате въпросните обработени храни. Рафинираната захар е сред най-честите причини, заради които хората се чувстват гладни през целия ден. Ограничете количеството пакетирани храни, които ядете и се придържайте към здравословните продукти.

Добави описание

Хормоните ви се променят

Много жени страдат от известния ПМС глад, но други промени в хормоните могат да причинят сериозен глад през всички дни от месеца. Хипертиреоидизмът, известен още като свръхактивна щитовидна жлеза, е най-честата причина за постоянен глад. Когато хормоните на щитовидната жлеза са твърде високи, жизнените функции на организма се ускоряват и човек гори енергията по-бързо от предвиденото. Хипогликемията (постоянно ниски нива на кръвната захар), както и предиабетът и диабетът също могат да причинят по-изострен глад. Ако смятате, че имате някои от изброените здравословни проблеми, най-добре се консултирайте с лекар.

Вижте още:

Хормоните, заради които жените надебеляват

Бъркате глада с апетита

Истината е, че има някои хора, които всъщност невинаги са гладни, а просто винаги искат да ядат. Гладът е биологична нужда, която може да се изразява във физически симптоми като главоболие, треперене и шумен корем. Апетитът от своя страна е психологическа нужда, която кара човек да желае дадена храна и да я консумира. В идеалния случай гладът и апетитът трябва да се появяват заедно, но това невинаги се получава по този начин.

26.05.2017/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

Храни и напитки за по-добър сън

Храни и напитки за по-добър сън

Храненето е една от най-важните предпоставки за добър сън. И то не само в количествено отношение. Има храни и напитки, които ни успокояват и ни помагат да се пренесем в Страната на сънищата. Вижте кои са те.

12 храни за стегнат корем

12 храни за стегнат корем

Кои храни са най-подходящи за стегнат корем? “Чудотворните“ храни са 12 и със сигурност не сте подозирали, че някои от тях помагат за стягане на коремната мускулатура.

Как да задържим теглото след като отслабнем?

Как да задържим теглото след като отслабнем?

Често пъти отслабването е лесната част, а най-голямото предизвикателство пред всеки е да задържи свалените килограми. Вижте няколко начина да задържите теглото след като отслабнете.