5 основни причини за надебеляване след операция

0 коментара0/5

Защо човек надебелява след операция? Наддаването на тегло може да бъде свързано с различни неща – от стрес до липса на физическа активност. Вижте 5 основни причини за надебеляване след операция.

5 основни причини за надебеляване след операция
 © iStock

Има много причини, които могат да доведат до внезапно увеличаване на теглото. Една от тези причини за надебеляване може да бъде скорошна операция.

Всъщност неочакваното надебеляване е едно от най-честите „усложнения”, които могат да възникнат след операция. Наддаване на килограми може да се наблюдава след различни по вид операции – от вадене на сливици до раждане със секцио.

На какво обаче се дължи надебеляването след операция? Ето 5 от основните причини за увеличаване на теглото:

Задържане на течности

Един от основните виновници за надебеляването е задържането на течности в организма, което може да се случи и след операция. Медицинският термин за такова задържане е оток. Това води до надебеляване и типичния за след операция „раздут” вид. Задържането на течности може да бъде локализирано, като например някои от пациентите са с подути крака и ръце.

Вижте още:

5 лоши навика, заради които човек надебелява

Травма

По време на операцията тъканите на тялото се сдобиват с много травми. Травмите, вследствие на операцията, водят до възпаление, а оттам и до задържане на течности. А ако операцията се дължи на някакъв инцидент, шансовете за задържане на течности са дори по-високи. Ето защо по-малко инвазивните процедури не носят толкова голям риск от надебеляване, тъй като при тях травмите са по-малки.

Добави описание

Стрес

Стресът предизвиква хормонален дисбаланс в организма, който дисбаланс също може да бъде отговорен за прекомерното задържане на течности. Операцията сама по себе си е причина за отделянето на по-високи нива на антидиуретичния хормон, който кара бъбреците да складират вода в тялото. По тази причина стресът е една от възможните причини за надебеляване след операция.

Прочетете също:

Хормоните, заради които жените надебеляват

„Комфортни” храни

Това е още един порок, който може да причини надебеляване и в чийто капан се схващат много хора след операция. Комфортните храни са всъщност нездравословните, които може и да са вкусни и подходящи за „глезене”, но и причиняващи наддаване на килограми. Особено важно е след операция човек да се храни с полезни храни, които да помагат на организма във възстановяването му и които не съдържат излишни калории.

Добави описание

Период на застой

След операция повечето хора се пазят от работа и предпочитат да си почиват повече. Това всъщност е контрапродуктивно за здравето на пациентите, тъй като отново води до наддаване на тегло. След като възстановителният период вече е отминал, човек трябва да започне да извършва някаква физическа дейност, с чиято помощ може да се предпази от наднорменото тегло и депресията.

24.02.2017/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

7 навика, които ви пречат да отслабнете

7 навика, които ви пречат да отслабнете

Понякога колкото и да се опитвате, колкото и да спазвате златните правила на диетата, не успявате да стопите излишните килограми. Но защо? Най-често причината е, че правите неща, които си мислите, че свалят килограми, но всъщност действат по обратния начин.

4 възможни причини, заради които винаги сте гладни

4 възможни причини, заради които винаги сте гладни

Чувствате ли се постоянно гладни? Има няколко различни обяснения на неспирното чувство на глад и желание за храна. Научете 4 възможни причини, заради които винаги се чувствате гладни.

Как да овладеем апетита?

Как да овладеем апетита?

Интервю с Д-р Маргарита Виткина - специалист диетолог-ендокринолог