5 основни причини за надебеляване след операция

0 коментара0/5

Защо човек надебелява след операция? Наддаването на тегло може да бъде свързано с различни неща – от стрес до липса на физическа активност. Вижте 5 основни причини за надебеляване след операция.

5 основни причини за надебеляване след операция
 © iStock

Има много причини, които могат да доведат до внезапно увеличаване на теглото. Една от тези причини за надебеляване може да бъде скорошна операция.

Всъщност неочакваното надебеляване е едно от най-честите „усложнения”, които могат да възникнат след операция. Наддаване на килограми може да се наблюдава след различни по вид операции – от вадене на сливици до раждане със секцио.

На какво обаче се дължи надебеляването след операция? Ето 5 от основните причини за увеличаване на теглото:

Задържане на течности

Един от основните виновници за надебеляването е задържането на течности в организма, което може да се случи и след операция. Медицинският термин за такова задържане е оток. Това води до надебеляване и типичния за след операция „раздут” вид. Задържането на течности може да бъде локализирано, като например някои от пациентите са с подути крака и ръце.

Вижте още:

5 лоши навика, заради които човек надебелява

Травма

По време на операцията тъканите на тялото се сдобиват с много травми. Травмите, вследствие на операцията, водят до възпаление, а оттам и до задържане на течности. А ако операцията се дължи на някакъв инцидент, шансовете за задържане на течности са дори по-високи. Ето защо по-малко инвазивните процедури не носят толкова голям риск от надебеляване, тъй като при тях травмите са по-малки.

Добави описание

Стрес

Стресът предизвиква хормонален дисбаланс в организма, който дисбаланс също може да бъде отговорен за прекомерното задържане на течности. Операцията сама по себе си е причина за отделянето на по-високи нива на антидиуретичния хормон, който кара бъбреците да складират вода в тялото. По тази причина стресът е една от възможните причини за надебеляване след операция.

Прочетете също:

Хормоните, заради които жените надебеляват

„Комфортни” храни

Това е още един порок, който може да причини надебеляване и в чийто капан се схващат много хора след операция. Комфортните храни са всъщност нездравословните, които може и да са вкусни и подходящи за „глезене”, но и причиняващи наддаване на килограми. Особено важно е след операция човек да се храни с полезни храни, които да помагат на организма във възстановяването му и които не съдържат излишни калории.

Добави описание

Период на застой

След операция повечето хора се пазят от работа и предпочитат да си почиват повече. Това всъщност е контрапродуктивно за здравето на пациентите, тъй като отново води до наддаване на тегло. След като възстановителният период вече е отминал, човек трябва да започне да извършва някаква физическа дейност, с чиято помощ може да се предпази от наднорменото тегло и депресията.

24.02.2017/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

Вегетарианство

Вегетарианство

За верните последователи вегетарианството е житейска философия. Останалите пристъпват към него само в летните горещини, когато просто не им се яде месо.  Да бъдеш или да не бъдеш вегетарианец? Специалистите дават зелена светлина.

Как да се храним здравословно по празниците?

Как да се храним здравословно по празниците?

По празниците обикновено му отпускаме края, когато стане дума за хапване и пийване. Резултатите обаче често са неприятни. Вижте как да преодолеете тези проблеми, без фанатично да бягате от храната.

Турската кухня

Турската кухня

Турската кухня е добре позната на българите още от древността. Дългогодишното Османско иго и географската близост задълбочават сходството между нашата и турската кухня. Но различните религии в двете страни, водят до някои различия в кухните.