5 причини, заради които трупате мазнини по корема

0 коментара0/5

Кои може да са виновниците за по-голямата обиколка на талията? Научете 5 причини, заради които трупате мазнини по корема. С нужните действия обаче може да спрете процеса на натрупване на мазнини в областта на корема.

5 причини, заради които трупате мазнини по корема
 © iStock

Мазнините в областта на корема са едни от най-упоритите, едни от най-видимите и за съжаление – едни от най-лесно натрупващите се. С наближаването на лятото жените все повече се замислят за своята фигура и недостатъците, които трябва да преборят до времето за плаж.

Освен това все повече изследвания показват, че размерът на талията е по-голям рисков фактор за редица заболявания, отколкото общият процент телесни мазнини.

За да избегнете натрупването на мазнини по корема задължително трябва да редуцирате значително приема на захари и обработени въглехидрати. От друга страна трябва да увеличите приема на пресни продукти, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Физическата активност също е от значение, когато става въпрос за превенция срещу натрупването на мазнини в областта на корема.

Вижте още:

5 начина да премахнете коремните мазнини

Преди всичко обаче човек трябва да знае какво провокира натрупването на мазнини по корема, освен лошата диета и обездвижването. Само по този начин могат да се вземат комплексни мерки, с които проблемът наистина да се разреши.

Ето и кои са 5-те причини, заради които трупвате мазнини по корема:

Майка ви е тип „ябълка”

Генетиката е важен фактор по отношение на това на кое място човек е по-предразположен да съхранява мазнини по тялото си. Бърз поглед към вашето родословно дърво и ще разберете дали роднините ви са по-скоро тип „ябълка” или „круша”. Ако, например, майка ви е тип „ябълка”, има голяма вероятност мазнините лесно да се натрупват по корема ви. За да предотвратите това, трябва да внимавате с калориите и да наблегнете на повече физическа активност.

5 храни, които топят корема >>>

Хормоните ви „полудяват”

Около менопаузата, дори жените, които преди това са били с крушовидна форма на тялото (повече натрупване на мазнини около бедрата) често забелязват, че талията им започва да расте. Виновни за това са хормонът естроген заедно с вашия забавен метаболизъм. Сега е времето да наблегнете върху по-силовите тренировки и най-вече върху упражнения за корем.

Добави описание

Имате поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници засяга около 10 до 20% от жените по време на репродуктивните години. Тези жените имат по-високи нива от обичайните на тестостерон и лесно натрупват мазнини в областта на корема. Смята се, че именно тестостеронът причинява този „мъжки” модел на наддаване на тегло. Други симптоми на поликистозните яйчници включват нередовна менструация, по-голямо окосмяване на тялото и акне. Ако подозирате, че имате поликистозни яйчници, най-добре се консултирайте с лекар.

Недостатъчно или прекалено много сън

Редовното недоспиване (по-малко от 5 часа на денонощие) или пък прекаленото много сън (повече от 8 часа на денонощие) е свързано с натрупването на мазнини по корема. Когато човек не си доспива, той има навика да посяга към нездравословни храни, даващи бърза, но нетрайна енергия. Резултатът е повече коремни мазнини. Все още няма точно научно обяснение защо повечето часове сън също предизвикват увеличение на талията. Смята се, че повече сън означава по-малко активност.

3 ефективни усукващи упражнения за корем >>>

Голям стрес

От много време е известно, че големият и продължителен стрес води до натрупване на мазнини по корема. Виновник за това е кортизолът – един от стрес хормоните, който кара човек да търси мазни и захарни храни. Освен това кортизолът променя химията на тялото и човек по-трудно гори калории.

21.04.2017/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

Преди да решите да отслабнете

Преди да решите да отслабнете

Мнозина твърдят, че единственият начин да свалим излишните килограми е да ядем по-малко. Но как да го постигнем без всекидневното насилие над себе си?

Кактус топи килограми

Кактус топи килограми

Съвременният човек се стреми да отслабва без риск за здравето. Мексикански кактус се бори успешно срещу болестите на цивилизацията (затлъстяване, висок холестерол, диабет).

Как да пречистим тялото след празниците?

Как да пречистим тялото след празниците?

Ако и вие сте сред преялите по Великден, не се тревожете. Има няколко начина бързо и лесно да пречистите тялото си само за няколко дни. Вижте нашите идеи за пречистване на тялото след празниците.