5 причини, заради които трупате мазнини по корема

0 коментара0/5

Кои може да са виновниците за по-голямата обиколка на талията? Научете 5 причини, заради които трупате мазнини по корема. С нужните действия обаче може да спрете процеса на натрупване на мазнини в областта на корема.

5 причини, заради които трупате мазнини по корема
 © iStock

Мазнините в областта на корема са едни от най-упоритите, едни от най-видимите и за съжаление – едни от най-лесно натрупващите се. С наближаването на лятото жените все повече се замислят за своята фигура и недостатъците, които трябва да преборят до времето за плаж.

Освен това все повече изследвания показват, че размерът на талията е по-голям рисков фактор за редица заболявания, отколкото общият процент телесни мазнини.

За да избегнете натрупването на мазнини по корема задължително трябва да редуцирате значително приема на захари и обработени въглехидрати. От друга страна трябва да увеличите приема на пресни продукти, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Физическата активност също е от значение, когато става въпрос за превенция срещу натрупването на мазнини в областта на корема.

Вижте още:

5 начина да премахнете коремните мазнини

Преди всичко обаче човек трябва да знае какво провокира натрупването на мазнини по корема, освен лошата диета и обездвижването. Само по този начин могат да се вземат комплексни мерки, с които проблемът наистина да се разреши.

Ето и кои са 5-те причини, заради които трупвате мазнини по корема:

Майка ви е тип „ябълка”

Генетиката е важен фактор по отношение на това на кое място човек е по-предразположен да съхранява мазнини по тялото си. Бърз поглед към вашето родословно дърво и ще разберете дали роднините ви са по-скоро тип „ябълка” или „круша”. Ако, например, майка ви е тип „ябълка”, има голяма вероятност мазнините лесно да се натрупват по корема ви. За да предотвратите това, трябва да внимавате с калориите и да наблегнете на повече физическа активност.

5 храни, които топят корема >>>

Хормоните ви „полудяват”

Около менопаузата, дори жените, които преди това са били с крушовидна форма на тялото (повече натрупване на мазнини около бедрата) често забелязват, че талията им започва да расте. Виновни за това са хормонът естроген заедно с вашия забавен метаболизъм. Сега е времето да наблегнете върху по-силовите тренировки и най-вече върху упражнения за корем.

Добави описание

Имате поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници засяга около 10 до 20% от жените по време на репродуктивните години. Тези жените имат по-високи нива от обичайните на тестостерон и лесно натрупват мазнини в областта на корема. Смята се, че именно тестостеронът причинява този „мъжки” модел на наддаване на тегло. Други симптоми на поликистозните яйчници включват нередовна менструация, по-голямо окосмяване на тялото и акне. Ако подозирате, че имате поликистозни яйчници, най-добре се консултирайте с лекар.

Недостатъчно или прекалено много сън

Редовното недоспиване (по-малко от 5 часа на денонощие) или пък прекаленото много сън (повече от 8 часа на денонощие) е свързано с натрупването на мазнини по корема. Когато човек не си доспива, той има навика да посяга към нездравословни храни, даващи бърза, но нетрайна енергия. Резултатът е повече коремни мазнини. Все още няма точно научно обяснение защо повечето часове сън също предизвикват увеличение на талията. Смята се, че повече сън означава по-малко активност.

3 ефективни усукващи упражнения за корем >>>

Голям стрес

От много време е известно, че големият и продължителен стрес води до натрупване на мазнини по корема. Виновник за това е кортизолът – един от стрес хормоните, който кара човек да търси мазни и захарни храни. Освен това кортизолът променя химията на тялото и човек по-трудно гори калории.

21.04.2017/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

Гръцката кухня

Гръцката кухня

Гръцката кухня не е само зехтин, маслини, риба и “Узо”. Тя е богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня. Ястията в гръцката кухня са основателна причина за дълга разходка до южната ни съседка.

Тест: Какъв тип хранене е характерен за вас?

Тест: Какъв тип хранене е характерен за вас?

Дори в храненето има различни стилове. Какъв е вашият?

Подправете се

Подправете се

Има безброй хитри начини за подобряване вкуса и аромата на храната без да добавяте мазнини, сол или захар.