7 фактора, заради които жените над 40 напълняват

0 коментара0/5

Много дами започват да трупат килограми, след като прехвърлят 40-те си години. Причините могат да бъдат различни или пък комбинация между няколко. Вижте кои са 7-те фактора, отговори за напълняването на жените след 40.

През юли София Вергара стана на 44 години
През юли София Вергара стана на 44 години © Guliver/Getty Images

Прекрачването прага на 40-те години не прави една жена нито по-малко красива, нито по-малко атрактивна, тъй като всяка възраст има своите достойнства и своя чар.

С началото на 40-те години обаче телата на дамите минават през серия от промени, които имат голямо отражение върху храносмилането, обмяната на веществата и други телесни функции. Рискът от качване на килограми също става по-голям. На какво се дължи това?

Разберете кои 7 фактора са отговори за напълняването на жените над 40:

  • Хормонален дисбаланс

Това е най-очевидната причина, заради която дамите, прехвърлили 40-те години, напълняват. Още с периода непосредствено преди менопаузата организмът намалява производството на естроген. Намаленият естроген води до запазване на повече мазнини и наддаване на килограми. Други хормони, влияещи на теглото след 40, са: прогестеронът, който допринася за подуване на корема и задържане на вода, и кортозолът (хормонът на стреса), който прави отслабването много по-трудно.

Прочетете по темата:

Хормоните, заради които жените надебеляват >>>

  • Увеличен апетит

Благодарение на промените в нивата на хормоните, жените след 40 се оказват по-гладни и с по-голям апетит, отколкото са били преди години. А както много добре знаем – консумацията на повече храна и честото преяждане са едни от основните причини за напълняването.

  • Стареене

Един от най-лошите ефекти на стареенето е фактът, че с напредването на възрастта метаболизмът става по-бавен. За съжаление, всяка жена над 40 се сблъсква с този проблем. След като обмяната на веществата се забавя, тялото започва да изгаря по-малко калории, а натрупването на нежеланите мазнини около талията се засилва. Това е и причината много жени в 40-те години да качват в зоната на корема.

Добави описание

  • Състава на тялото

Самият факт, че една жена е родена такава, я прави изложена на голям риск от натрупване на килограми след 40-годишна възраст. Много дами, близо до менопаузата, започват да губят мускулна маса, но запазват мазнините в тялото си.

  • Липса на подходяща физическа активност

Ако една жена до 40-тата си година не е тренирала редовно или пък изобщо, има голяма шанс тя да не започне да го прави и след това. Истината обаче е, че именно след 40-те години дамите се нуждаят от физическа активност, с която да компенсират промените в организма си. С помощта на тренировките се горят повече калории и се намаляват телесните мазнини – сигурен начин човек да се предпази от надебеляване.

Добави описание

  • Лоши хранителни навици

Нездравословната храна, преяждането или пък нередовното хранене са все причини, които могат да доведат до наддаване на теглото. Както вече стана ясно, по-бавният метаболизъм след 40 години прави неутрализирането на лошите хранителни навици много по-трудно. А често и невъзможно.

10-те най-здравословни храни >>>

  • Лекарства

Много жени стават жертва на здравословни проблеми, след като навършат 40 години. Това ги кара да започнат да приемат медикаменти,  предписани от лекар. Някои лекарства като антидепресанти и кортикостероиди подпомагат напълняването.

А вие имате ли проблем с теглото и на какво се дължи той?

09.09.2016/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

Намалете чувството за глад!

Намалете чувството за глад!

Защо преяждаме? На този въпрос се е опитвал да си отговори всеки, но чак след като кантарът отчете наднормено тегло. Какво правим в такъв случай?

Как да напълнея?

Как да напълнея?

Като начало погледнете се добре в огледалото и анализирайте какъв е проблемът ви.

Захарите - какво не знаем за тях

Захарите - какво не знаем за тях

Знаехте ли, че захарите са един от основните източници на енергия за тялото ни. Вижте някои любопитни факти за захарите.