7 съвета за по-добро храносмилане

0 коментара0/5

Неправилното храносмилане може да превърне еждневието ни в истински ад. От болки в стомаха, подуване до качване на килограми. Вижте 7 съвета как да подобрите храносмилането.

7 съвета за по-добро храносмилане
7 съвета за по-добро храносмилане © istockphoto.com
  • Пийте много вода

Няма нищо по-добро за храносмилането от водата. Ако не пиете достатъчно вода, това ще забави метаболизма и храносмилането в частност. Опитайте да приемате между 2 и 3 литра течности дневно.

  • Движете се!

Физическата активност също е ключова за добро храносмилане. Редовните упражнения стимулират храносмилането и кръвообращението. Необходими са поне 30 минути физическа активност дневно.

7 причини да ходите пеша >>>

  • Ограничете мазнините

Мазните храни са трудни за обработка от организма и затова забавят храносмилането. Опитвайте се да ги намалите, ако не можете да ги изключите напълно от менюто си. Добра идея е да избирате нетлъсти меса и да замените пълномаслените млечни продукти с нискомаслени или обезмаслени.

7 храни, източници на полезни мазнини >>>

7 начина да изгорим мазнините здравословно >>>

7 съвета за по-добро храносмилане

След водата, фибрите са най-добрият приятел на храносмилането. Фибрите забавят абсорбирането на глюкоза в кръвта. По този начин се контролират нивата на кръвната захар и се контролира апетитът. Освен това фибрите помагат за по-бързия пренос на храна в тялото. Освен това можете да приемате храна, богата на фибри, ако имате подут стомах или запек.

Какво представляват фибрите? >>>

Подут стомах - 8 храни на помощ >>>

  • Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, които живеят в храносмилателния тракт. Тези добри бактерии предпазват от различни заболявания и се грижат за правилното храносмилане. Освен пробиотици под формата на таблетки, можете да хапвате и храни, богати на пробиотици.

7 храни с пробиотици >>>

  • Хранете се редовно

Създайте си график за хранене и опитвайте да го спазвате. Това ще помогне за по-добро храносмилане. Не забравяйте закуската и междинните хранения.

5 идеи за нискокалоични закуски >>>

  • Контролирайте стреса

Лесно за казване, но много трудно за изпълнение. Всъщност високите нива на стрес може да попречат на доброто храносмилане. Намерете начин да намалите стреса в ежедневеито.

08.12.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 съвета за по-добро храносмилане".

Още от "Любопитно"

Как да добавим фибри към диетата?

Как да добавим фибри към диетата?

Фибрите са сред най-важните компоненти на здравословното хранене. Препоръчват се при нередовен стомах и са съществена част от почти всяка диета за отслабване. Вижте как да добавите фибри към диетата.

Митове за здравословното хранене

Митове за здравословното хранене

Ако се храниш правилно, ти ще отслабнеш. Това e една много стара заблуда, разбита на пух и прах от световните експерти no храненето.

5 мита за диетите

5 мита за диетите

Около отслабването и диетите винаги има много митове и заблуди. Вижте 5 от най-често срещаните митове за диетите.