Хормоните, заради които жените надебеляват

1 коментар0/5

Ако безуспешно се опитвате да свалите килограми дълъг период от време, може би хормоните са отговорни за вашия провал. Кои от тях по-специално влияят върху теглото и карат дамите да напълняват?

Хормоните, заради които жените надебеляват
 © iStock

Опитвали ли сте всички възможно, за да отслабнете, но усилията ви са се оказвали напразни?  Може би трябва да проверите хормоните си. Жените са много уязвими по отношение на хормоналния дисбаланс, желанието за храна и бавния метаболизъм във всички фази от техния живот. И трите неща от своя страна се повлияват от предменструалния синдром (ПМС), бременността, менопаузата и ежедневния стрес.

Изследвания показват, че апетитът, загубата на тегло, метаболизмът и женските хормони са неразривно свързани. Проучване на механизмите на хормоните при дамите може да помогне за по-ефективното контролиране на теглото в комбинация с персонален хранителен режим и рутинни упражнения.

За съжаление, жените са по-уязвими по отношение на хормоналния дисбаланс, отколкото мъжете. Хормоните влияят на представителките на нежния пол във всички възрасти, както и върху техния биологичен цикъл и ежедневен живот.

И така – кои са хормоните, заради които жените надебеляват?

 • Хормони на щитовидната жлеза

Намалената функция на щитовидната жлеза, известна като хипотиреоидизъм, засяга много дами. Именно тя е и отговорна за наддаването на тегло. Най-честите симптоми включват умора, непоносимост към студ, надебеляване, суха кожа и запек. Повечето килограми са резултат от забавеното темпо на метаболизма.

Щитовидната жлеза е виновна >>>

 • Естроген

Естрогенът е женският полов хормон. По време на менопаузата нивото на естрогена намалява, което води до увеличаване на теглото, по-специално в областта на корема. Мастните клетки съхраняват и произвеждат естроген, който пък преобразува калориите в мазнини. Това от своя страна може да доведе до затлъстяване.

Хормоните, заради които жените надебеляват

 • Прогестерон

По време на менопузата нивата на прогестерон в организма също намаляват. Високото ниво на този хормон в организма съдейства за запазване на балансирано тегло, ето защо след началото на менопузата жените са изложени на по-висок риск от надебеляване. Именно тогава и много дами започват да задържат повече вода в организма си, както и се оплакват от подут корем.

 • Тестостерон

Някои жени страдат от хормонално нарушение, наречено синдром на поликистозните яйчниците. Това повишава нивата на тестостерон, което води до увеличаване на теглото, менструални смущения, окосмяване по лицето, акне и безплодие. Тестостеронът също така е отговорен за мускулната маса при дамите. Заради намаляване нивото на тестостерон по време на менопузата пък се забавя метаболизмът. Това от своя страна е предпоставка за наддаване на тегло.

Синдром на поликистозния яйчник >>>

 • Инсулин

Хормонът инсулин се произвежда от бета-клетките на панкреаса. Той е отговорен за регулиране на мазнините и въглехидратите в организма. Инсулинът също така позволява на тялото да използва глюкозата, а високите му нива в кръвта допринасят за увеличаване на теглото. Този хормон може да бъде причинител и на синдрома на поликистозните яйчници.

 • Кортизол или хормонът на стреса

Надебеляването може да се дължи и на друг хормон, а именно кортизолът. Високото ниво на стресовия хормон води до повишаване на апетита и последващо увеличаване на теглото. Стресът и липсата на сън са две от основните причини за високо съдържание на кортизол в организма. Синдромът на Кушинг е рядко заболяване, заради което нивата на хормона на стреса също могат да бъдат високи.

13 храни срещу стрес >>>

Полезни съвети, с които да избегнете наддаването на тегло:

 • Хранете се единствено, когато сте гладни и на редовни интервали;
 • Консумирайте храните разумно и се въздържайте от нездравословните продукти;
 • Избягвайте алкохола и газираните напитки;
 • Упражнявайте се редовно;
 • Спете най-малко по 7 часа на денонощие;
 • Намерете полезен начин, с който да се разтоварвате от проблемите и стреса;
 • Консумирайте по-малко хлебни и млечни продукти;
 • Пийте достатъчно вода;
 • Консумирайте храни или хранителни добавки, богати на витамини и минерали;
 • Проверете хормоните си;

Хормоните, заради които жените надебеляват

Хормоналният дисбаланс при жените и последващото увеличение на теглото могат да бъдат диагностицирани и лекувани. Лечението може да включва промени в начина на живот, прием на лекарства или синтетични хормони. Бъдете наясно с измененията, които настъпват в тялото ви и се консултирайте с лекар, когато имате съмнения, че хормоните ви не са в нормалните си нива.

19.08.2016/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

Niko56

От Niko5625.08.2016, 10:31 ч.

поздравления за статията, всичко е описано ясно и разбрано. аз съм жена на 60 години. преди 5-6 години имах същите симптоми: умора, непоносимост към студ, надебеляване, забавен метаболизъм. хукнах по доктори специално за...

Виж всички коментари за "Хормоните, заради които жените надебеляват".

Още от "Любопитно"

Пескетарианство (Рибоядство)

Пескетарианство (Рибоядство)

Какво е пескетарианство и защо се смята, че е толкова полезно да си пескетарианец. Научете повече за пескетарианството - начин на хранене, при който единственото месо, което се яде, е от риба или морски дарове.

Национални особености на идеалната фигура

Национални особености на идеалната фигура

Оценката на тялото на хората като пълно или слабо остава различна по пол и страна, показва публикувано в сряда международно проучване, проведено в 13 държави на 4 континента.

Ашваганда – индийски женшен

Ашваганда – индийски женшен

Ашваганда или т.нар. индийски женшен е подмладяваща билка, широко използвана в аюрведа. Ашваганда повишава физическата издръжливост и е особено подходяща за активно спортуващи.