Как да не напълнеем по Коледа – 7 прости правила

0 коментара0/5

Всяка година преди празниците си обещаваме да не преяждаме. Рядко обаче успяваме да удържим на собственото си обещание. По-лесно е да си направим списък с правила, които да следваме. Вижте нашите правила как да не напълнеем по празниците.

Как да не напълнеем по Коледа – 7 прости правила
Как да не напълнеем по Коледа – 7 прости правила

Не е важно само колко, но и какво ядем. Интервалът между храненията е също от значение. Около празниците често прекарваме много време в седнало положение и сякаш забравяме да се движим. Резултатът: След като отминат коледните и новогодишни празници сме качили няколко килограма.

Не е заължително да се случва така.  Следвайте нашите 7 прости правила как да не напълнявате по Коледа. Ще се изненадате колко малко трябва да правите, за да запазите фигурата си дори след обилните празнични трапези.

Вода с лимон на гладно

Създайте си навика да пиете чаша топла вода с няколко капки лимон преди всяко ядене. Това е стара рецепта за дълголетие. Тя обаче може да ви помогне срещу напълняването по празниците. Водата ще създаде у вас усещане за ситост. Така няма да се нахвърляте толкова настървено на храната. Редовното пиене на вода преди ядене ускорява метаболизма. Ще се изненадате колко много можете да постигнете само с чаша вода.

Вижте също: Във форма по празниците >>>

Наблегнете на зеленчуците

Вместо да ядете само месо, хапвайте и от зеленчуковите гарнитури. Задушените или печени на скара зеленчуци няма да навредят на фигурата ви. Даже е възможно, ако оставите изцяло мазните и калорични храни, да успеете да свалите някой и друг килограм по празниците.

Добави описание

Намалете алкохола!

Алкохолът забавя метаболизма. Освен това някои от любимите ви по-сладки коктейли (особено тези, в които има сметана), са по-калорични от парче шоколадова торта. Придържайте се към по-малките количества алкохолно питие – едно-две малки са достатъчни, за да не развалят фигурата ви. Избягвайте и соковете като разредител на алкохола. Често натуралните сокове са пълни със захар и изкуствени подсладители. Вместо това, разреждайте твърдия алкохол с вода.

Вижте също:  Алкохолът в здравословното хранене >>>

Не гладувайте през деня

Най-голямата грешка по Коледа и Нова година е да ядете само веднъж дневно. Най-добре е да закусите и да обядвате нормално. Така няма да сте прегладнели преди вечерята и няма да й се нахвърлите. Освен това, ако цял ден сте гладували, вероятността да преядете на вечеря и да ви стане тежко, е много голяма.

Откажете десерта

Яденето в големи количества по празниците сякаш е традиция у нас. Големите, препълнени порции са нещо нормално за българската трапеза. Често сте се нахранили още след салатата. Няма как да обидите домакина и изяждате и чиния основно. Калориите са в повече така или иначе. Затова най-добре се откажете от десерта. Заменете го с портокал или няколко мандарини.

Вижте също: За или против десерта >>>

Забравете за асансьора

Физическата активност някакси липсва по празниците. Освен ако не броим готвенето и въртенето около печката. Затова ням да е зле да се пораздвижите. Направете изключение и се качете по стълбите. Не забравяйте след обилната вечеря да слезете отново пеш.

Вижте също: Влезте във форма с ходене >>>

Без такси

Ако живеете в по-малък град, можете да се приберете пеш до вкъщи след вечерята. Ще успеете да се порадвате на снежната празнична нощ и ще се раздвижите след хапването. Движението и студения въздух ще ви освежат дори да сте преяли.

Не забравяйте, че най-важното, за да не качите килограми по Коледа, е, да ядете по-малки порции и храната да не е мазна

12.12.2013/ Радослава Михайлова

Още от "Любопитно"

Как да съчетавате макронутриентите, ако искате да отслабнете?

Как да съчетавате макронутриентите, ако искате да отслабнете?

Под названието „макронутриенти” се крият трите основни хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини. Когато става въпрос за отслабване, има различни мнения относно съотношението на тези елементи в хранителния режим. Разберете по какъв начин е най-добре да съчетавате макронутриентите, ако искате да свалите килограми.

"ЗА" или "ПРОТИВ" разтоварващите дни

"ЗА" или "ПРОТИВ" разтоварващите дни

Коя жена не мечтае да отслабне бързо без да променя хранителните си навици. Само например, един ден в месеца да издържи на плодове или течности. Дали това "разтоварване" е добро и за здравето ни?

10 хитри съвета за съхранение на храна

10 хитри съвета за съхранение на храна

Изхвърлянето на храна е порочна практика, която струва скъпо. Ако сте почитатели на здравословното хранене, значи се храните с предимно прясна храна, която обаче се разваля бързо. За да спрете да изхвърляте продукти, вижте 10 хитри съвета за съхранение на храна.