Как да се отървем от нездравословните навици

0 коментара0/5

Няколко прости стъпки ще ви доближат до по-здравословния начин на живот, включващ правилно хранене. Кои са те, разберете сега

Как да се отървем от нездравословните навици
 © iStock

Казват, че човек е това, с което се храни. Ето защо, ако искате да бъдете здрави и да изглеждате добре, вие трябва да подбирате правилната храна за своя организъм. Колкото по-полезни продукти консумирате, толкова по-добре за вас. Тялото ви ще бъде пълно с енергия, а вие самите ще се чувствате чудесно.

Забързаното ежедневие и многото задачи не трябва да бъдат вашето оправдание, заради което да се „тъпчете” с нездравословни храни. Истината е, че ако имате достатъчно желание да промените своите лоши хранителни навици, вие ще успеете, независимо от обстоятелствата.

Всъщност може да започнете с няколко малки, но важни стъпки. Благодарение на тях ще промените положително начина, по който се храните. Не забравяйте, че вашите усилия ще ви се отплатят и то много – ще бъдете по-здрави и дори ще се сдобиете с по-добра форма!

Достатъчно е само да обърнете внимание на следващите няколко съвета за здравословно хранене:

Приготвяне на храна

Подготвянето на вкусно и здравословно ястие може да бъде трудно, когато не разполагате с достатъчно време или пък продукти. Ето защо вие трябва да планирате пазаруването си предварително, като се придържате към списък с храни, включващ само полезни съставки. Избягвайте да пазарувате, когато сте гладни, защото в такива случаи човек купува повече храна, голяма част от която нездравословна.

Добави описание

Що се отнася до ограниченото време – през уикенда може да си приготвяте две-три различни здравословни ястия, с които да се храните през седмицата, когато сте по-заети. Освен това приготвянето на свежа салата вечер не изисква твърде много усилия и време, така че не си търсете излишни оправдания.

Прочетете още:

4 лесни рецепти за пролетни салати >>>

Междинни хранения

В някакъв момент от деня човек има нужда да хапне нещо малко, което в повечето пъти е нездравословно. За да избегнете този лош вариант обаче, винаги имайте наблизо полезни храни за някое междинно хранене. Такива могат да бъдат плодовете, ядките и дори киселото мляко. Забравете за пакетираните бисквити, чипсове, снаксове, вафли и всички подобни.

Добави описание

Закуска

Чудите се с каква здравословна храна може да започнете деня си? Това със сигурност не е нито парче пица, нито кроасан. Една прекрасна и полезна възможност за закуска сутрин е смутито. То ще ви зареди с многополезни хранителни вещества, както и ще ви даде нужната енергия, с която да започнете деня си. Достатъчно е само да имате блендер, в който да разбиете всички желани съставки. Ако включвате ядки в своя здравословен шейк, добре е да сте ги накиснали във вода от вечерта преди това, за да омекнат и да се смесят по-добре с останалите продукти.

Прочетете по темата:

Здравословните смутита на звездите >>>

Защита срещу нездравословна храна

Кой е най-добрият начин да не консумирате нездравословни продукти? Като не ги купувате, разбира се! Много често човек се изкушава да си хапне нещо вредно, защото просто го има вкъщи или на работното място. Ето защо се въздържайте да купувате каквито и да е било нездравословни храни – по-този начин определено ще стоите далеч от изкушенията. Вместо това "заредете" дома си с вкусни и полезни продукти.

Добави описание

Вода

Преди да посегнете към храна, опитайте да изпиете една чаша вода. Защо? Много често организмът на човек просто има нужда от течности, но жаждата се бърка с глад. Освен това е доказано, че ако пиете вода 20-30 минути преди хранене, няма да консумирате толкова много храна. Също така залагайте на вода всеки път, в който ви се прииска да изпиете някоя газирана напитка.

13.05.2016/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

5 основни причини за надебеляване след операция

5 основни причини за надебеляване след операция

Защо човек надебелява след операция? Наддаването на тегло може да бъде свързано с различни неща – от стрес до липса на физическа активност. Вижте 5 основни причини за надебеляване след операция.

Медитация на храненето

Медитация на храненето - що е то?

Как да се справите с вредните навици на хранене, да се научите да хапвате с удоволствие, да обичате тялото си и това да доведе до сваляне на излишните килограми. Вижте какво ни разказа Милена Голева за медитацията за хранене, която е разработила.

Меню за ума

Меню за ума

За да обработи всички ваши мисли, той разсъждава, анализира, обработва и съхранява информацията, с която го натоварвате. Умът ви е експресна метаболитна фурна. Нуждае се от пълен резервоар с гориво постоянно, за да се справя.