Как да съчетавате макронутриентите, ако искате да отслабнете?

0 коментара0/5

Под названието „макронутриенти” се крият трите основни хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини. Когато става въпрос за отслабване, има различни мнения относно съотношението на тези елементи в хранителния режим. Разберете по какъв начин е най-добре да съчетавате макронутриентите, ако искате да свалите килограми.

Как да съчетавате макронутриентите, ако искате да отслабнете?
 © iStock

Основните хранителни вещества в природата са три, а именно: въглехидрати, протеини и мазнини. Те са обединени под името „макронутриенти”, тъй като тяхната консумация е изключително важна за процесите в човешкото тяло.

Въглехидратите са горивото за клетките и организма, докато протеините са наричани „строители” на тъканите и органите. Мазнините от своя страна са важни, тъй като са те са енергиен източник, участници в образуването на клетъчни мембрани, както и помощници в усвояването на редица витамини.

10 витамини и минерали, от които имаме нужда >>>

Има много различни мнения относно това кои макронутриенти човек трябва да приема, за да успее да отслабне. Докато някои са категорично против консумацията на въглехидрати, други смятат, че те ни бива да бъдат изключвани от хранителния режим, защото в малки количества всъщност подпомагат загубата на тегло. Здравословните мазнини също са изключително важни за здравето, тъй като карат човек да се чувства сит по-дълго време, както и помагат в изгарянето на мазнините.

И макар че няма универсална формула за съчетаване на макронутриентите (все пак всеки човек е различен), хубаво е половината от чинията ви да бъде запълнена от зеленчуци, а останалото място да бъде разделено между чистите протеини и здравословните мазнини.

Не забравяйте – много по-важно е не съотношението между макронутриентите, а техните източници!

Как да съчетавате макронутриентите, ако искате да отслабнете?

Полезни съвети как успешно да съчетавате макронутриентите за постигане на трайна загуба на тегло:

  • Въглехидрати

Вие трябва да си набавяте въглехидрати само от богати на фибри сложни въглехидрати. Това означава най-вече зеленчуци, плодове с ниско съдържание на захар, както и малки количества пълнозърнести храни. Трябва да избягвате простите въглехидрати като бяло брашно и захар, дори белия ориз и картофите. Заместете ги със сладки картофи, кафяв или див ориз, овес и киноа.

Диета с кафяв ориз >>>

  • Протеини

Вашият протеин трябва да бъде чист. Опитайте се да не консумирате от предлаганите животински продукти в магазините, които са пълни с хормони и антибиотици. Някои от невероятните източници на чист протеин са: бобови растения, сурови ядки и семена, органични яйца, диво уловена риба и меса от животни, за които знаете, че са отглеждани без хормони и антибиотици.

Как да съчетавате макронутриентите, ако искате да отслабнете?

  • Мазнини

Този макронутриент е необходим за строежа на клетките, особено за мозъка. Мазнините също така могат да ви помогнат да намалите лошия холестерол и дори да отслабнете. Най-важното обаче е откъде си набавяте въпросните мазнини. Чудесните източници на здравословни мазнини са: авокадо, студено пресован зехтин, кокосово мляко и кокосово масло, и всички храни, богати на омега-3 мастни киселини. Важните мастни киселини може да си набавите от диви риби (сьомга), от ядки (особено орехи) и семена (чиа, лен и коноп).

Когато става въпрос за дългосрочно трайно отслабване, се стремете към балансирано хранене, включващи и трите макронутриента. Чрез здравословна храна вие ще снабдявате тялото си с важните хранителни вещества - витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

02.09.2016/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

Високофруктозен царевичен сироп

Високофруктозен царевичен сироп

Високорфуктозният царевичен сироп се добива от царевицата. Той е един от естествените подсладители с широко приложение в хранителната индустрия. Научете повече за високофруктозния царевичен сироп и за най-големите заблуди, свързани с него.

Защо захарта горчи?

Защо захарта горчи?

Захарта може да не е най-калоричният продукт, но се усвоява светкавично от организма. Ако не се изгори в някаква дейност, се натрупва под формата на излишни тлъстини. Сладкият вкус прикрива още много горчиви истини за захарта.

"Следвайте 12-те препоръки за здравословно хранене!"

"Следвайте 12-те препоръки за здравословно хранене!"

Донка Байкова, доцент по хранене и диететика