Как се променя метаболизмът с възрастта?

0 коментара0/5

Човешкото тяло преминава през различни промени с годините. Метаболизмът също не остава незасегнат. Разберете по какъв начин работи метаболизмът в различните възрастови етапи и какви промени се случват с него с възрастта.

Как се променя метаболизмът с възрастта?
 © iStock

Не само кожата ни се променя с напредването на възрастта. Тялото е като една машина, която търпи промени с всяка изминала година, колкото и „несправедливо” да ни се струва това.

Както знаем, метаболизмът е един от основните фактори за перфектна фигура. Неслучайно с годините ни става все по-трудно да поддържаме тялото, което искаме да имаме. Просто метаболизмът ни се променя с възрастта и се нуждае от допълнителни усилия, за да работи на пълни обороти, както преди.

Как се променя метаболизмът с възрастта?

Метаболизмът през 20-те години

За вашето тяло това е един от най-добрите периоди в живота ви. Макар че зависи от вашите гени, като цяло метаболизмът е много бърз през 20-те години. Можете да си хапвате повече, а това почти да не се отразява на фигурата ви. Имате достатъчно мускулна маса, от която се нуждае тялото ви и по-рядко се уморявате. Колкото повече приближавате 30-те години, толкова вашият метаболизъм започва да се забавя с леки, но постоянни темпове.

7 мита за метаболизма >>>

10 хитрини за отличен метаболизъм >>>

Метаболизмът през 30-те години

Системите на тялото започват да работят много по-бавно: храносмилането се забавя, появява се по-честа нужда да се посещава тоалетната, а отслабването става по-трудно. Доказано е също така, че през 30-те години тялото спира да расте. Човек започва да губи повече мускулна маса, ето защо той трябва да тренира по-усилено във фитнеса.

Метаболизмът през 40-те години

Когато човек навърши 40 години, той забелязва колко отчетливо неговият метаболизъм забавя скоростта си. Намаляването нивата на естроген и прогестерон пък директно засягат репродуктивната система на жените и техния месечен цикъл. Значително количество мускулна маса се губи, особено около 45-ата година.

Прочетете още:

Отслабване след 40: Всичко, което трябва да знаете

Добави описание

Метаболизмът през 50-те години

Обикновено до достигане на 50 години месечният цикъл е спрял, което може да предизвика забележимо наддаване на килограми. Голяма част от мускулната маса е заменена с мазнини. През 50-те години тялото вече се нуждае от по-малко калории, отколкото преди.

Други фактори, които оказват влияние върху метаболизма и теглото:

Качество на живот

Малката физическа активност и лошата диета са най-големите ви врагове. С напредването на възрастта трябва да се стараете да се храните все по-здравословно и да тренирате по някакъв начин. Не пренебрегвайте закуската, тъй като тя ви дава нужна енергия.

Начин на хранене

Научете се да се храните бавно, за да има мозъкът ви достатъчно време да даде сигнали, когато сте се заситили. По този начин няма да преяждате, а и ще помогнете на своето храносмилане. Бързото хранене от своя страна повишава нивото на кръвната захар, което пък предизвиква драматичен спад при метаболизма.

Вижте още по темата:

Диета за бърз метаболизъм

Сън

Много хора имат проблеми със съня, което може да се отрази негативно на цялостното им здраве. Ако имате проблеми със съня, опитайте следните неща: упражнявайте се вечер, не яжте тежка храна, взимайте си топъл душ и четете книга преди лягане.

Няколко тайни за забързване на метаболизма:

  • Извършвайте физически упражнения всеки ден, особено сутрин. Това ще ви накара да се чувствате енергични през целия ден.
  • Опитайте се да увеличите количеството протеин, който приемате с храната.
  • Пийте вода. Това е най-добрата напитка за ускоряване на метаболизма.
  • Яжте бавно, но не пропускайте хранения.
  • Наспивайте се.
  • Не забравяйте редовните здравни прегледи.

16.06.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как се променя метаболизмът с възрастта?".

Още от "Любопитно"

Пушене и апетит

Пушене и апетит

Пушенето потиска апетита. Пушенето ускорява метаболизма. Пушенето гори калории. Силни аргументи на запалените пушачи, за да не спрат цигарите. Пушенето може да помага за отслабване, но да не забравяме колко вреди на здравето.

Топ продукти за отслабване

Топ продукти за отслабване

Отслабване? Непрекъснато ни съветват да ядем плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и т.н. Но кои точно продукти да изберем, за здравословно отслабване? Опитайте с тези двойки храни.

Да отслабнем със супи

Да отслабнем със супи

Предлагам вече да освобождаваме място за празничното меню. Как? Със супички.