Колко вода трябва да пиете, за да отслабнете?

0 коментара0/5

Водата е необходима на всеки от нас и то всеки ден. Особено в случаите, когато искате да свалите килограми. Колко вода обаче трябва да пиете, ако искате да отслабнете?

Колко вода трябва да пиете, за да отслабнете?
 © iStock

Всички сме чували, че водата подпомага отслабването. Неслучайно повечето диети имат условие – наред с определената храна човек трябва да консумира и много вода. От какво количество вода обаче се нуждаете, ако искате да отслабнете?

Логично, водата, която представлява около 66% от общото телесно тегло, е много полезна в борбата с килограмите. Съществуват различни правила, които трябва да се следват, когато става дума за консумация на вода.

Имайте предвид, че прекаляването с приема на вода може да доведе до дисбаланс в съдържанието на сол в организма. Нивата на калий също биха могли да бъдат засегнати. Това води до повръщане, умора, гадене и главоболие.

И така – какво е идеалното количество вода, което трябва да пиете, за да отслабнете?

Най-добре е винаги да следвате правилото 8x8. Според него човек трябва да консумира всеки ден 8 чаши по 8 унции (една унция е около 240 милилитра вода). Това възлиза на 2 литра вода на ден – количеството, от което тялото ви се нуждае, ако искате да отслабнете.

11 признака, че не пиете достатъчно вода >>>

Разбира се, други фактори като килограми, спортно ниво, диета и сън също трябва да бъдат взети под внимание. Винаги пийте вода преди, по време и след тренировка. Дехидратацията след тренировка води до главоболие и световъртеж.

Не забравяйте също така, че водата не е единствената течност, която приемате през деня, ето защо трябва да съобразите и това. Фрешове, сокове, чай, както и хранене с краставици, домати, праскови, дини, портокали и други  - всички тези храни и напитки са източници на вода.

Прочетете още:

Защо трябва да пиете топла вода сутрин? >>>

Добави описание

Ето един начин да разберете колко вода трябва да пиете всеки ден, за да отслабнете:

Обърнете внимание на теглото си – общото правило е, че колкото по-тежки сте, толкова повече вода трябва да пиете, за да отслабнете. Очевидно приемът на вода се различава при различните хора.

Преобразувайте теглото си в паунди. Приблизително 1 килограм е равен на 2,20 паунда. Умножете теглото си в паунди по 2/3. Това означава, че човек, тежащ 200 паунда, трябва да пие 133 унции вода всеки ден (200 по 2/3 = 133) или малко по-малко от 4 литра вода.

Вземете предвид и своето физическо натоварване. Ако тренирате всеки ден по 30 минути например, тогава трябва да пиете по още 350 милилитра вода на ден.

8 причини да пиете вода на гладно >>>

Основните правила за прием на вода са:

  • Пийте вода, дори когато не сте жадни. Усещането за жажда означава, че вашите органи изпращат сигнал към мозъка – тоест вие вече сте малко дехидратирани. Така че пийте вода съзнателно през целия ден. Има дори мобилни приложения, които могат да ви подсещат да пиете вода на всеки час.
  • Ако тренирате, имате нужда от допълнително вода. Пийте вода преди, по време и след тренировка.
  • В случай, че чистата вода не ви е по вкуса, използвайте лимон, мента или цитрусови плодове, за да я овкусите.

02.06.2017/Милена Алексиева

Още от "Любопитно"

Плоският корем

Плоският корем

Той има не само естетическа стойност, но и говори за добро функциониране на отделителната ви система.

Дъвките – новият мотив за отслабване

Дъвките – новият мотив за отслабване

Изследвания показват, че дъвките за отслабване могат да са най-добрият ни приятел в борбата с килограмите.

Софи Мишел

Съвети от Софи Мишел – жената, която готви за звездите

Как да поддържаме балансиран и здравословен начин на хранене? Отговор дава най-младият главен готвач във Великобритания Софи Мишел, която приготвя храна за едни от най-големите знаменитости в света.