Грелин – коварният хормон на глада

6 коментара0/5

Грелин (хормон на глада) – откритието му не е новина, дори вече се знае как се контролира. Но грелинът има все по-голямо значение в диетологията. Най-новите диети и режими за отслабване са свързани с “опитомяването” на хормона на глада.


грелин - коварният хормон на глада

Колкото и стриктни да сте в спазването на определен режим за отслабване, пак може да не постигнете никакви резултати. И главният виновник вероятно ще бъде грелинът. Хормонът на глада, който се отделя в стомаха и пряко влияе на апетита. Той е открит през 1999 година от японски учени, подробно изследван няколко години по-късно от американски специалисти и “опитомен” от български диетолози.

Как действа грелинът?


грелин - коварният хормон на гладаСлед подробни изследвания американският диетолог Дейвид Къмингс от Вашингтонския университет открива, че грелинът действа като будилник на усещането за глад. След напускането на храната от стомаха, клетките започват да синтезират хормона на глада.

Обмяната на веществата се забавя, а докато организмът пести калории и си пази ресурсите от подкожни мазнини, ние изпитваме неконтролируем глад.

Грелинът се свързва с нервните клетки на главния мозък и така създава усещането за глад. При ниски нива на хормона в кръвта, съзнанието на хората непрекъснато е ангажирано с мисли за храна, а когато в организма постъпват по-големи количества, тогава чувството за глад се притъпява.

Нивото на грелина в кръвта нараства непосредствено преди хранене.

При хората, спазващи диета за отслабване, нивото на грелина рязко се повишава преди всяко хранене и предизвиква постоянно мъчително усещане за глад. Веднага щом спрат диетата, нивото на хормона на глада се понижава и постепенно възвръща стойностите си отпреди диетата.

Освен това до няколко месеца след края на ограничителния режим на хранене, хората все по-често започват да се отдават на хранителни изкушения. Така не само си връщат свалените килограми, но и качват допълнителни, т.е. настъпва т.нар.“йо-йо ефект”, за който главен виновник се оказва именно грелинът.  

Хормонът на глада е пряко свързан с още един хормон, който влияе на апетита – лептин (хормон на засищането). След хранене нивото на грелина пада, а на лептина се повишава. При страдащите от затлъстяване грелинът е с по-ниски стойности поради повечето мазнини в тялото. Заради нарушения баланс между двата хормона те поглъщат все повече храна, дори и да не усещат глад.

грелин - коварният хормон на гладаКак да контролираме хормона на глада?

  • Тайната на трайното отслабване е в похапването на полезни храни, а не в гладуването.
  • Приемът на храни с нисък гликемичен индекс (всички бобови растения – леща, грах, зрял боб, зелен фасул, ядки, кисели плодове като ябълки, вишни, джанки и т.н., пълнозърнест хляб, особено ръжен и други) води до увеличаване нивата на грелина и възстановяване на равновесието между него и лептина.
  • Хранете се бавно със зеленчуци за гарнитура и плодове за десерт.
  • За да предотвратите резки скокове на хормона на глада не правете големи паузи между храненията. Яжте често и по малко!
  • Грелинът може да се използва за производство на медикаменти за отслабване.

06.07.2010/Биляна Божилова

6 коментарaДобави коментар »

Мария Капитанова

От Мария Капитанова01.08.2010, 18:48 ч.

Харесва ми

Виж всички коментари за "Грелин – коварният хормон на глада".

Още от "Любопитно"

Когато се храним навън

Когато се храним навън

Тенденцията да похапваме навън не е от вчера, нито ще е до утре. Напротив. Все по-често ще ползваме ресторантите като оазиси сред работната жега на ежедневието.

7 признака на вредните диети

7 признака на вредните диети

Вредните диети не са непременно неефективни. Напротив, понякога постигат много по-добри резултати. Каква обаче е цената? Рязкото сваляне на килограми не винаги трябва да ви радва. Понякога е повод за притеснение. Вижте 7 признака, по които можете да познаете вредните диети.

Умеете ли да си съставяте диети?

Умеете ли да си съставяте диети?

Ако сте решили сериозно да се втелявате, трябва да знаете как да се храните, от какво пълнеете и как най-бързо отслабвате.