Как да запазим свалените килограми?

8 коментара4/5

Всеки може да отслабне, но много малко хора успяват да запазят свалените килограми. Дори според статистиката 90% от хората, които отслабнат, възстановяват теглото си в рамките на една година. Как да запазим свалените килограми?

 
как да запазим свалените килограми?

Хората, които успяват да запазят свалените килограми, свързват своето здравословно поведение с други области от живота си. Упражненията се превръщат не просто във физическа активност, но и в начин да прекарвате време с партньора си, приятелите, децата и кучето. Освен това, много хора установяват, че след като са започнали да проявяват сериозен интерес към храненето и фитнеса заради диетата си, са намерили вдъхновение да започнат нова кариера като диетолози, фитнес инструктори и помощен медицински персонал.

Успелите хора на диета не казват “когато отслабна ще отида на мечтаната почивка, ще си намеря нова работа, ще оправя любовния си живот.“ Те просто продължават да живеят, докато отслабват. Така, че не позволявайте животът ви да попадне в застой: правете това, което е нужно, а останалото ще дойде от само себе си.

как да запазим свалените килограми?Малките промени, направени в течение на дълъг период от време, ще се превърнат в неделима част от начина ви на живот, за разлика от краткосрочната тактика. Краткосрочните планове действат само в определения срок, поради което скоростните диети в крайна сметка се провалят. След като свалите излишните килограми, ще се нуждаете от по-малко калории, за да живеете.

Ако се върнете към старите си хранителни навици, отново ще напълнеете. Ако постепенно променяте хранителните си навици, ще отслабвате бавно, но сигурно, а новите навици ще започнат да се превръщат във ваша втора природа – това е рецептата за дълготрайност.

Хората, които отслабват и поддържат теглото си, са наясно с ползата от упражненията и комбинират кардио и силови тренировки. Упражненията не само помагат да изгорите калориите и тлъстините. Ако ги правите редовно, натрупват мускули, които изразходват повече калории, отколкото тлъстините. Те не само помагат за поддържане на формата, но и предпазват от остеопороза, сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане и депресия.

Освен това хората, които спортуват, имат по-високо самочувствие от тези, които не го правят.

Проучванията показват, че ако отслабването е мотивирано от здравословни причини, вероятността да задържите теглото си дълго време е по-голяма, отколкото ако сте мотивирани единствено от външния си вид.

Хората, намалили трайно теглото си, са възприели добре балансиран подход към храната и отношението си към нея. Постоянството при храненето (въпреки че са позволени временни отклонения) с малко мазнини, по-малко калории и балансиран прием на протеини, въглехидрати и много плодове и зеленчуци, е хранителният модел, който води до дълготраен успех.

как да запазим свалените килограми?Запазването на теглото след отслабване е по-трудно от самото отслабване. За да не се появи “йо-йо ефектът”, трябва да отстраните причините, поради които пълнеете.

Трябва да можете да устоявате на апетитния аромат на хранитеи на околните, които се хранят. Да избягвате алкохола дори в компания и да контролирате количеството на приеманите храни.

Изпуснете ли нещата от контрол, много лесно ще си върнете свалените килограми.

Ето и няколко прости съвета за здравословно поведение след отслабване:

  • Яжте бавно и се наслаждавайте на храната. Не се занимавайте със странични дейности (гледане на телевизия, четене), докато се храните.
  • Изключете от менюто си мазните и висококалорични продукти. Не пържете храните.
  • Всеки ден изпивайте поне по 1,5-2 литра вода.
  • Спортувайте поне по 1-2 пъти седмично.
  • Ходете колкото се може повече пеша.
  • Не използвайте асансьор, а се качвайте и слизайте по стълби.

24.08.2010/Биляна Божилова

8 коментарaДобави коментар »

Nervna

От Nervna25.08.2010, 14:59 ч.

Не ги виждам колежките да ядат през деня, ако предложа да хапнем някъде на обяд ми отказват, все са на диета... Явно вечер в къщи си похапват тайничко.

Виж всички коментари за "Как да запазим свалените килограми?".

Още от "Любопитно"

Отслабване за нетърпеливи, но ангажирани хора

Отслабване за нетърпеливи, но ангажирани хора

Това са някои основни правила за сваляне (премахване) на излишните килограми, ако вашето тяло има нужда.

Нискокалоричните подсладители – съюзници в отслабването

Нискокалоричните подсладители – съюзници в отслабването

Нискокалоричните подсладители и подсладителите без калории са сред най-добрите ни съюзници в отслабването. С тяхна помощ можете успешно да се борите срещу излишните килограми, без да се лишавате от любимия си сладък вкус.

Как да не напълнеем по време на почивка?

Как да не напълнеем по време на почивка?

Как да почиваме без да качваме килограми? Това е въпрос, който вълнува всички загрижени за фигурата си отпускари. Трудно е да устоиш на хранителните изкушения по време на почивка, но има начини да избегнем напълняването.