Как да не напълнеем по празниците?

15 коментара1/5

Коледните и новогодишните празници наближават, а с тях и богатите трапези, които са изпитание за всяка фигура. Да не напълнееш по време на празниците е точно толкова трудно, колкото и да отслабнеш след това.

Как да не напълнеем по празниците?

Далеч съм от мисълта да ви карам да гладувате по време на празниците. Коледа и Нова година са веднъж в годината и трябва да се отпразнуват подобаващо. Но това не означава да преядете и препиете, така че вместо да се забавлявате да се чувствате тежки и лениви. Богатата трапеза е изкушение, на което е трудно да се устои, особено като сме заобиколени от любимите си хора и се чувстваме приятно.

как да не напълнеем по празниците?Именно затова е по-добре да се съсредоточите около контактите и сладките приказки с близките, които тъй или иначе често пренебрегваме покрай натовареното ежедневие през годината. Хапнете и пийнете сладко, но не прекалявайте.

Как да не напълнеем по време на празниците?

  • На празничната трапеза започвайте със салатите – те са лесносмилаеми храни, които бързо се обработват и напускат стомаха, за разлика от месата.
  • Внимавайте с деликатесите, особено пушените и пикантните. Освен да причинят болки и киселини в стомаха, те не правят нищо по-полезно.
  • Солта, сосовете и солените подправки са допълнители овкусители, от които добре приготвената храна не се нуждае.
  • Сладките газирани напитки също са излишни. Вместо тях пийте минерална вода.
  • Хранете се бавно, като се стараете да дъвчете бавно и старателно всяка хапка. След всяка трета хапка оставяйте приборите и правете нарочна пауза.
  • Не прекалявайте с алкохола. Не забравяйте, че всеки грам алкохол има 8 ккал, почти толкова, колкото и чистите мазнини – 9 ккал. Чаша вино на Коледа и чаша шампанско на Нова година покриват изцяло традициите и доброто възпитание, всичко останало зависи от вас.как да не напълнеем по празниците?  
  • За да се предпазите от препиване, преди първата чаша алкохол изпийте чаша минерална вода. Препоръчително е да разреждате алкохолните напитки, дори виното.
  • Едно парче баница с късмет е достатъчно. Няма да станете по-здрави, по-щастливи или по-богати, ако я изядете цялата.
  • Месото е тежка храна, 150-200 г от коледната пуйка и от новогодишното прасенце са ви напълно достатъчни.
  • Коледният щолен, коледните сладки, баклавата и всички останали изкушения с доста захар са много вкусни, но знаете къде ще се залепят скоро след консумацията им. Опитайте ги и оставете останалите да направят същото с тях.

Весели празници и успешно контролиране на теглото!

14.12.2010/Биляна Божилова

15 коментарaДобави коментар »

Ani412

От Ani41229.12.2010, 12:58 ч.

може и да е банално ,но нали знаете-пълнее се не от Коледа до Нова годена,а от Нова година до Коледа!На всички-здрава и успешна 2011!

Виж всички коментари за "Как да не напълнеем по празниците?".

Още от "Любопитно"

Д-р Енджи Касабие за диетите, отслабването и сладките изкушения

Д-р Енджи Касабие за диетите, отслабването и сладките изкушения

Има ли полезни и вредни храни или има само вредни количества. Колко вода е препоръчително да пием дневно според теглото си и как да познаем вредната диета. Вярно ли е, че някои хора са генетично предразположени към свръхтегло или всеки сам контролира килограмите си. По тези и още любопитни въпроси за диетите, храненето и килограмите поговорихме с д-р Енджи Касабие.

Дъвките – новият мотив за отслабване

Дъвките – новият мотив за отслабване

Изследвания показват, че дъвките за отслабване могат да са най-добрият ни приятел в борбата с килограмите.

Метаболитна възраст - що е то?

Метаболитна възраст - що е то?

Какво е метаболитна възраст и каква е връзката й със здравословното ни състояние и фигурата. Научете малко повече за метаболитната възраст.