Как да не напълнеем по празниците?

15 коментара1/5

Коледните и новогодишните празници наближават, а с тях и богатите трапези, които са изпитание за всяка фигура. Да не напълнееш по време на празниците е точно толкова трудно, колкото и да отслабнеш след това.

Как да не напълнеем по празниците?

Далеч съм от мисълта да ви карам да гладувате по време на празниците. Коледа и Нова година са веднъж в годината и трябва да се отпразнуват подобаващо. Но това не означава да преядете и препиете, така че вместо да се забавлявате да се чувствате тежки и лениви. Богатата трапеза е изкушение, на което е трудно да се устои, особено като сме заобиколени от любимите си хора и се чувстваме приятно.

как да не напълнеем по празниците?Именно затова е по-добре да се съсредоточите около контактите и сладките приказки с близките, които тъй или иначе често пренебрегваме покрай натовареното ежедневие през годината. Хапнете и пийнете сладко, но не прекалявайте.

Как да не напълнеем по време на празниците?

  • На празничната трапеза започвайте със салатите – те са лесносмилаеми храни, които бързо се обработват и напускат стомаха, за разлика от месата.
  • Внимавайте с деликатесите, особено пушените и пикантните. Освен да причинят болки и киселини в стомаха, те не правят нищо по-полезно.
  • Солта, сосовете и солените подправки са допълнители овкусители, от които добре приготвената храна не се нуждае.
  • Сладките газирани напитки също са излишни. Вместо тях пийте минерална вода.
  • Хранете се бавно, като се стараете да дъвчете бавно и старателно всяка хапка. След всяка трета хапка оставяйте приборите и правете нарочна пауза.
  • Не прекалявайте с алкохола. Не забравяйте, че всеки грам алкохол има 8 ккал, почти толкова, колкото и чистите мазнини – 9 ккал. Чаша вино на Коледа и чаша шампанско на Нова година покриват изцяло традициите и доброто възпитание, всичко останало зависи от вас.как да не напълнеем по празниците?  
  • За да се предпазите от препиване, преди първата чаша алкохол изпийте чаша минерална вода. Препоръчително е да разреждате алкохолните напитки, дори виното.
  • Едно парче баница с късмет е достатъчно. Няма да станете по-здрави, по-щастливи или по-богати, ако я изядете цялата.
  • Месото е тежка храна, 150-200 г от коледната пуйка и от новогодишното прасенце са ви напълно достатъчни.
  • Коледният щолен, коледните сладки, баклавата и всички останали изкушения с доста захар са много вкусни, но знаете къде ще се залепят скоро след консумацията им. Опитайте ги и оставете останалите да направят същото с тях.

Весели празници и успешно контролиране на теглото!

14.12.2010/Биляна Божилова

15 коментарaДобави коментар »

Ani412

От Ani41229.12.2010, 12:58 ч.

може и да е банално ,но нали знаете-пълнее се не от Коледа до Нова годена,а от Нова година до Коледа!На всички-здрава и успешна 2011!

Виж всички коментари за "Как да не напълнеем по празниците?".

Още от "Любопитно"

Отслабнете през отпуската без да мислите за това

Отслабнете през отпуската без да мислите за това

И дума не може да става, че през отпуската трябва да пазите диета. За да си починете истински, дните ви трябва да бъдат изпълнени с удоволствия, включително и тези на масата.

Хормоните, заради които жените надебеляват

Хормоните, заради които жените надебеляват

Ако безуспешно се опитвате да свалите килограми дълъг период от време, може би хормоните са отговорни за вашия провал. Кои от тях по-специално влияят върху теглото и карат дамите да напълняват?

Дали и по колко хляб да ядем?

Дали и по колко хляб да ядем?

Да ядем ли хляб или да не ядем хляб? Повечето хора не си представят менюто си без една или няколко филийки хляб. И тъй като не омръзва, обикновено се включва в храненето всеки ден.