Опасните наситени мазнини

9 коментара3/5

Наситените мазнини са заплаха не само за стройната фигура, но и за здравето. Високият прием на наситени мазнини повишава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и риска от сърдечносъдови заболявания.

 

опасните наситени мазнини


Мазнините са много важни за живота на всяка клетка. Те играят важна роля за имунната система, в синтеза на хормони, които участват в регулирането на кръвното налягане, сърцебиенето, разширяването на кръвоносните съдове, кръвосъсирването и нервната система, при поддържането на структурата и функциите на външната обвивка на клетките.

опасните наситени мазниниЖивотинските продукти – меса, млечни продукти и яйца – са главният източник на мазнини в хранителния режим на хората в развитите страни. Освен това те осигуряват по-голямата част от наситените мазнини в целия холестерол. Плодовете, зеленчуците и зърнените храни са сравнително бедни на мазнини.

Наситените мазнини са главният виновник за повишаване на „лошия“ холестерол в кръвта и нарастването на риска от заболявания на коронарната артерия. При стайна температура те обикновено са в твърдо състояние, подобно на восък. Храните с високо съдържание на наситени мастни киселини са маслото, свинската мас, пълномасленото мляко, твърдите сирена, сметаната, месото и месните продукти, палмовото и кокосовото масло.

Тези храни са враг на диетата и трябва да се стремите ежедневното ви меню да съдържа съвсем малко количества от тях. Може да намалите приемането на този тип мазнини като купувате по-крехко месо и изрязвате видимите тлъстини. Печенето на скара или във фурна, или приготвянето на пара са по-диетични методи за гответе, отколкото пърженето и задушаването на храната в масло и сметана.

Някои здравни организации предлагат ограничаването на наситените мазнини до 7% от общия брой дневни калории, други до по-малко от 10%.

Защо прекаляваме с консумацията на храни, богати на наситени мазнини?

 

 

  • Защото много хора все още не различават наситени от ненаситени мазнини.

 

  • Защото се движим по-малко и нуждата ни от мазнини е намаляла, но въпреки това не сме намалили достатъчно приема на вредни мазнини.
  • Защото въпреки тенденцията към намаляване на наситените мазнини в хранителните продукти, те все съдържат прекалени количества от тях.

опасните наситени мазнини
Как да намалим консумацията на наситени мазнини?

 

  • Махайте кожата от пилешкото месо, което намалява наситените мазнини в пилето с около 1/3.

 

  • Заменете маслото с растително олио (слънчогледово, рапично, царевично или зехтин).
  • Четете внимателно етикетите на храните, които купувате.
  • Варете, задушавайте или печете храната, вместо да я пържите.

25.01.2011/Биляна Божилова

Още за: мазнини

9 коментарaДобави коментар »

Ivelin4eto_74

От Ivelin4eto_7430.01.2011, 07:59 ч.

Разбирам те напълно , ако си в малък град заплатите са доста по-малки...Някои ще кажат ,че и цените са по-ниски , което вече не е точно така ....все пак ток, вода и парно се плащат навсякъде...без особена разлика в стойностите.

Виж всички коментари за "Опасните наситени мазнини".

Още от "Любопитно"

Как да съчетавате макронутриентите, ако искате да отслабнете?

Как да съчетавате макронутриентите, ако искате да отслабнете?

Под названието „макронутриенти” се крият трите основни хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини. Когато става въпрос за отслабване, има различни мнения относно съотношението на тези елементи в хранителния режим. Разберете по какъв начин е най-добре да съчетавате макронутриентите, ако искате да свалите килограми.

Истини за мазнините

Истини за мазнините

Всички говорят за мазнините: най-големият грях в храненето, но и незаменимият катализатор на вкуса. Дали знаем всичко за мазнините ...?

Хомоцистеин - защо е толкова важен?

Хомоцистеин - защо е толкова важен?

Хомоцистеин е вид протеин, който се образува от организма. В идеалния случай трябва да присъства в много малки количества в кръвта. При нездравословно хранене хомоцистеинът се натрупва в кръвта като увеличава риска от редица заболявания.