Опасните наситени мазнини

9 коментара3/5

Наситените мазнини са заплаха не само за стройната фигура, но и за здравето. Високият прием на наситени мазнини повишава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и риска от сърдечносъдови заболявания.

 

опасните наситени мазнини


Мазнините са много важни за живота на всяка клетка. Те играят важна роля за имунната система, в синтеза на хормони, които участват в регулирането на кръвното налягане, сърцебиенето, разширяването на кръвоносните съдове, кръвосъсирването и нервната система, при поддържането на структурата и функциите на външната обвивка на клетките.

опасните наситени мазниниЖивотинските продукти – меса, млечни продукти и яйца – са главният източник на мазнини в хранителния режим на хората в развитите страни. Освен това те осигуряват по-голямата част от наситените мазнини в целия холестерол. Плодовете, зеленчуците и зърнените храни са сравнително бедни на мазнини.

Наситените мазнини са главният виновник за повишаване на „лошия“ холестерол в кръвта и нарастването на риска от заболявания на коронарната артерия. При стайна температура те обикновено са в твърдо състояние, подобно на восък. Храните с високо съдържание на наситени мастни киселини са маслото, свинската мас, пълномасленото мляко, твърдите сирена, сметаната, месото и месните продукти, палмовото и кокосовото масло.

Тези храни са враг на диетата и трябва да се стремите ежедневното ви меню да съдържа съвсем малко количества от тях. Може да намалите приемането на този тип мазнини като купувате по-крехко месо и изрязвате видимите тлъстини. Печенето на скара или във фурна, или приготвянето на пара са по-диетични методи за гответе, отколкото пърженето и задушаването на храната в масло и сметана.

Някои здравни организации предлагат ограничаването на наситените мазнини до 7% от общия брой дневни калории, други до по-малко от 10%.

Защо прекаляваме с консумацията на храни, богати на наситени мазнини?

 

 

  • Защото много хора все още не различават наситени от ненаситени мазнини.

 

  • Защото се движим по-малко и нуждата ни от мазнини е намаляла, но въпреки това не сме намалили достатъчно приема на вредни мазнини.
  • Защото въпреки тенденцията към намаляване на наситените мазнини в хранителните продукти, те все съдържат прекалени количества от тях.

опасните наситени мазнини
Как да намалим консумацията на наситени мазнини?

 

  • Махайте кожата от пилешкото месо, което намалява наситените мазнини в пилето с около 1/3.

 

  • Заменете маслото с растително олио (слънчогледово, рапично, царевично или зехтин).
  • Четете внимателно етикетите на храните, които купувате.
  • Варете, задушавайте или печете храната, вместо да я пържите.

25.01.2011/Биляна Божилова

Още за: мазнини

9 коментарaДобави коментар »

Ivelin4eto_74

От Ivelin4eto_7430.01.2011, 07:59 ч.

Разбирам те напълно , ако си в малък град заплатите са доста по-малки...Някои ще кажат ,че и цените са по-ниски , което вече не е точно така ....все пак ток, вода и парно се плащат навсякъде...без особена разлика в стойностите.

Виж всички коментари за "Опасните наситени мазнини".

Още от "Любопитно"

Как да напълнея?

Как да напълнея?

Като начало погледнете се добре в огледалото и анализирайте какъв е проблемът ви.

„Да се поддадеш или да устоиш на изкушението"

„Да се поддадеш или да устоиш на изкушението"

Противоречиви чувства ни разкъсват всеки път когато посегнем към ядене: удоволствие от това, което ще си похапнем, но и страх от излишните килограми, които можем да натрупаме.

Стройни през цялата година

Стройни през цялата година

Искате да останете стройни и в добра форма през цялата година. Напълно е възможно, при условие че забравите всичко, което сте чели и чували досега за отслабването, и си създадете нови хранителни навици.