Паста – става ли за диета?

12 коментара4/5

Каква паста? Италианска, разбира се. Безобразно вкусна, но и нискокалорична. Не изключвайте пастата от диетичното си меню, ще изпуснете голям помощник в отслабването.


паста - става ли за диета?

Паста (от италиански „pasta“ - тесто) са вид тестени изделия в разнообразни форми, които са характерна особеност на италианската кухня, но са популярни в цял свят и имат различни варианти и начини на приготвяне в националните кухни. Има две основни категории паста – суха (без яйца) и прясна (с яйца). Разделя се и на подкатегории: пръчковидна паста, паста на ленти, цилиндрична паста, паста на формички и пълнена паста. През 18-19 век пастата била храна на обикновените хора, които я консумирали с ръце. След изобретяването на вилицата кралските особи също започнали да хапват паста без да се унижават.

паста - става ли за диета?Основни видове паста според формата

 

  • Спагети (Spaghetti): дълги и тънки пръчици с различна дължина. Подхождат на всякакъв сос.

 

  • Ангелска коса, Капелини (Angel Hair, Capellini): тънка и фина права паста, която върви с деликатни сосове. Подходяща е за супи, салати и бързо запържени ястия.
  • Папийонки, Фарфале (Farfalle): Папийонките или пастата с форма на пеперуда е с дебела текстура. Може да се приготвя с всякакви сосове, в салати или супи.
  • Фетучини (Fettuccine): Фетучинито или пастата с форма на панделка е най-подходяща за по-тежки сосове, като тези със сирене, месо и домати. Може да се пекат на фурна или да се използват в супи и салати.
  • Лингуини (Linguini): Лингуините или малките езици са подходящи за всякакъв сос и могат да се използват за салати и бързо запържени ястия.
  • Канелони (Cannelloni): големи тестени тръби, които се пълнят.
  • Лазаня (Lasagne): плоски широки тестени листа, от които се приготвя лазаня или се навиват и се използват вместо канелони.паста - става ли за диета?
  • Пене (Penne): къси тръбички, с краища отрязани по диагонал. Идеални са за пълнене със сосове, в супи или печени.
  • Равиоли (Ravioli): квадратни джобчета с пълнеж.
  • Тортелини (Tortellini):  кръгли, прегънати "джобчета" с пълнеж от месо, мортадела или сирене.

Паста в диетата
Пастата е нискокалорична, около 190 ккал в 50 г сух продукт. Богата е на белтъчини и при консумацията й се топят мазнини, а не мускулна маса. Затова пастата помага за отслабване.

Как да изберем паста?
Качествената паста е с гладка повърхност, равномерен златист или кремав цвят. При счупване прилича на стъкло, в пакета няма брашно, а върху пастата има черни точици (остатъци от обвивката на зърното) и бели точици (остатъци от грис).

Особености при приготвяне на паста
На всеки сто грама паста се препоръчва да се използва един литър вода, а солта (за предпочитане морска) да се добавя във вече заврялата вода. Важно е да имате предвид, че прясната паста се вари 1-2 минути, а сухата – 10-15 минути. Освен това качествената паста попива от соса, затова е добре да се вари няколко минути с него.

08.03.2011/Биляна Божилова

Още за: диета, паста

12 коментарaДобави коментар »

ина

От ина09.05.2011, 06:36 ч.

дъщеря ми живее от 10години в Италия поне четрипъти в седмицата комсумират спагети и други лакомства на маката няма дебели висока 177см 64-66кг.съпруг дете също в нормите дори слаби

Виж всички коментари за "Паста – става ли за диета?".

Още от "Любопитно"

Слънчево хранене - мит или реалност

Слънчево хранене - мит или реалност

Вярвате ли, че има хора, които могат да живеят само с помощта на енергията на слънчевите лъчи, без да се хранят. Мит или реалност е слънчевото хранене.

"Влез във форма" с Дидо Мачев и Роро

"Влез във форма" с Дидо Мачев и Роро

"Влез във форма с нас" е единственото българско здравно реалити предаване. В него участниците, Дидо Мачев и Роро, се подлагат на диети и упражнения под ръководството на различни специалисти. Вижте какво разказаха продуцентът Ива Димитрова и водещата Мария за напредъка на участниците.

Въглехидрати – енергия, от която не бива да се лишаваме

Въглехидрати – енергия, от която не бива да се лишаваме

Въглехидратите са основен източник на енергия за организма. Не трябва да прекалявате с консумацията на храни, съдържащи въглехидрати, но не бива да ги изключвате от диетата.