Паста – става ли за диета?

12 коментара4/5

Каква паста? Италианска, разбира се. Безобразно вкусна, но и нискокалорична. Не изключвайте пастата от диетичното си меню, ще изпуснете голям помощник в отслабването.


паста - става ли за диета?

Паста (от италиански „pasta“ - тесто) са вид тестени изделия в разнообразни форми, които са характерна особеност на италианската кухня, но са популярни в цял свят и имат различни варианти и начини на приготвяне в националните кухни. Има две основни категории паста – суха (без яйца) и прясна (с яйца). Разделя се и на подкатегории: пръчковидна паста, паста на ленти, цилиндрична паста, паста на формички и пълнена паста. През 18-19 век пастата била храна на обикновените хора, които я консумирали с ръце. След изобретяването на вилицата кралските особи също започнали да хапват паста без да се унижават.

паста - става ли за диета?Основни видове паста според формата

 

  • Спагети (Spaghetti): дълги и тънки пръчици с различна дължина. Подхождат на всякакъв сос.

 

  • Ангелска коса, Капелини (Angel Hair, Capellini): тънка и фина права паста, която върви с деликатни сосове. Подходяща е за супи, салати и бързо запържени ястия.
  • Папийонки, Фарфале (Farfalle): Папийонките или пастата с форма на пеперуда е с дебела текстура. Може да се приготвя с всякакви сосове, в салати или супи.
  • Фетучини (Fettuccine): Фетучинито или пастата с форма на панделка е най-подходяща за по-тежки сосове, като тези със сирене, месо и домати. Може да се пекат на фурна или да се използват в супи и салати.
  • Лингуини (Linguini): Лингуините или малките езици са подходящи за всякакъв сос и могат да се използват за салати и бързо запържени ястия.
  • Канелони (Cannelloni): големи тестени тръби, които се пълнят.
  • Лазаня (Lasagne): плоски широки тестени листа, от които се приготвя лазаня или се навиват и се използват вместо канелони.паста - става ли за диета?
  • Пене (Penne): къси тръбички, с краища отрязани по диагонал. Идеални са за пълнене със сосове, в супи или печени.
  • Равиоли (Ravioli): квадратни джобчета с пълнеж.
  • Тортелини (Tortellini):  кръгли, прегънати "джобчета" с пълнеж от месо, мортадела или сирене.

Паста в диетата
Пастата е нискокалорична, около 190 ккал в 50 г сух продукт. Богата е на белтъчини и при консумацията й се топят мазнини, а не мускулна маса. Затова пастата помага за отслабване.

Как да изберем паста?
Качествената паста е с гладка повърхност, равномерен златист или кремав цвят. При счупване прилича на стъкло, в пакета няма брашно, а върху пастата има черни точици (остатъци от обвивката на зърното) и бели точици (остатъци от грис).

Особености при приготвяне на паста
На всеки сто грама паста се препоръчва да се използва един литър вода, а солта (за предпочитане морска) да се добавя във вече заврялата вода. Важно е да имате предвид, че прясната паста се вари 1-2 минути, а сухата – 10-15 минути. Освен това качествената паста попива от соса, затова е добре да се вари няколко минути с него.

08.03.2011/Биляна Божилова

Още за: диета, паста

12 коментарaДобави коментар »

ина

От ина09.05.2011, 06:36 ч.

дъщеря ми живее от 10години в Италия поне четрипъти в седмицата комсумират спагети и други лакомства на маката няма дебели висока 177см 64-66кг.съпруг дете също в нормите дори слаби

Виж всички коментари за "Паста – става ли за диета?".

Още от "Любопитно"

Вегетарианството носи рискове

Вегетарианството носи рискове

Вегетарианският хранителен режим, който далеч не е здравословен, крие рискове, защото може да предизвиква недостиг на желязо, витамини и калций в организма.

Как да добавим фибри към диетата?

Как да добавим фибри към диетата?

Фибрите са сред най-важните компоненти на здравословното хранене. Препоръчват се при нередовен стомах и са съществена част от почти всяка диета за отслабване. Вижте как да добавите фибри към диетата.

Детоксикация на организма

Детоксикация на организма

Преди терминът детоксикация на организма се възприемаше като преодоляване на алкохолна или наркотична зависимост. Сега детоксикацията на организма означава също прочистване от външни замърсители и натрупани в тялото токсични вещества.