Кажете „сбогом” на „fast food”, за да бъдете красиви и здрави

24 коментара2/5

Ако искате да влезете максимално бързо във форма,както отвън, така и отвътре, то кажете последно „сбогом” на цялата вредна храна, с която сте заобиколени - всичко, което идва от McDonalds, KFC, Dunkin’ Donuts, дюнерите, пиците, хот дозите,



пакетираните сандвичи и всички храни, които идват от шумящи торбички и които заливат пазара...

Изглежда така, че почти не остана храна за ядене? Звучи ви трудно? И дори невъзможно? Тогава нека ви мотивираме!

Разбира се царството на така наречената „fast food” или “junk food” си остават САЩ. Произходът на всички компании, които издигнаха в култ този вид хранене е именно от там и може би затова най-големите поражения си остават за техните жители. В момента 61% от американците страдат от затлъстяване и 17% от децата от наднормено тегло, като тези цифри застрашително се увеличават.

През последните десетилетия затлъстяването стана сериозен проблем и в Европа, като не подминава България, че дори и страна като Япония, която е известна с фините си жители. Доказано е, че ежедневното консумиране на такава храна води до несъмнено покачване на телесната маса. Експеримент с дете, което в продължение на един месец е обядвало само в McDonald’s, показал, че то е качило 5 килограма само през този период. В Америка са започнали цели кампании за борба срещу консумирането на “junk food”.

Съществува например неправителствена организация, наречена „Parents against junk food” (Родители срещу вредната храна), която има за цел да опази американските деца от консумирането на всичките хамбургерери, пържени храни и газирани напитки. За съжаление, подобни кампании очевидно не дават резултат в тяхното общество.

Основната причина, поради която тази храна предизвиква повишаването на теглото е, разбира се, съдържанието на огромно количество калории в малък грамаж храна. Един Биг Мак например съдържа 700 ккал. За сравнение, някъде толкова е и енергийното съдържанието на 10 ябълки. Ако на обяд хапнете хамбургер, пържени картофки и пиете кола, то вече сте изчерпали дневния лимит на калориите при диетично меню.

Проблемът с вредната храна далеч не се ограничава само с количеството на калории, които съдържа.
Съдържанието на прекомерно количество консерванти, подобрители, твърди маргарини и редица други вещества, които осигуряват дългата трайност на тези продукти са най-големият бич върху теглото, здравето, че дори и красотата ни. Забавя се обмяната на веществата, нарушава се дейността на ендокринните жлези, увеличава се риска от болести на сърцето и диабет. Редом с трупането на килограми, особено в областта на талията, неразнообразяването на „бързата храна” с витаминозна, води до видими проблеми с кожата, загуба на блясъка на косата и здравината на ноктите.

Другият капан, който крие този вид храна е пристрастяването.
Естествено зависимостта не е чак наркотична, а по-скоро на психическа основа. Много производители слагат в „храната от шумящи торбички” съставки, които отварят апетите и те вманиачават именно към този продукт. Затова не се очудвайте, ако сте зависими от определен вид бисквити, чипс или крекери. И въпреки, че тази храна е буквално претъпкана с калории, много често се случва час и половина след обилен обяд с „fast food”, да почувствате глад. Прекалената употреба на захар и мазнини води до химическа зависимост и се нарушава баланса на хормоните, които контролират чувството на глад и ситост.

Ако успеете да редуцирате максимално „бързата храна” от менюто си, резултатите върху фигурата ви, няма да закъснеят.
Дори дневната калорийна доза да не намелее драстично, организмът ще смила много по-бързо нормалната, полезна храна и няма да ви създава лъжливо усещане за глад. Забравете за сочните дюнери до офиса или онези вкусни крекери с подправки. Колкото по-малко опаковани сухи храни ядете, толкова по-комфортно ще усещате стомаха си. Ако вместо сандвич на обяд хапвате салата със сирене, а вечер пилешко със зеленчуци, вместо полуфабрикат, резултатите ще започнат да се усещат още на втория месец, без дори да сте усещали глад през този период. Несъмнено ще се почувствате по-свежи и енергични. Метаболизмът значително ще се ускори и дори ще се усещате по-леки. Опитайте се да намалите и захарта от дневната си дажба. Не забравяйте, че колкото по-малко сладки неща консумирате, толкова по-малко ви се ядат. В пълна сила важи и обратното.

Веднъж, вземайки това решение – да изхвърлите „junk food”-a от менюто си, е почти сигурно, че няма да се върнете към стария си режим на хранене.

Причината? – Лесно е, не е стресиращо за организма като ограничаващите диети и още в първите седмици ще се почувствате значително по-добре физически. Все пак диетите от по няколко дена носят временен ефект, който след две седмици е унищожен. При този здравословен режим на хранене, малките съгрешения с нещо вредничко от време на време няма в никакъв случай да ви се отразят. А просто ще правят деня ви по-цветен.

13.06.2007/Деси Великова

24 коментарaДобави коментар »

Нсиь

От Нсиь26.09.2009, 11:25 ч.

Някои хора наистина не осъзнават сериозността на положението с вредните храни и като дървени философи ми спорят с наистина знаещителЕй това ме вбесява изключително.Хем не знае,хем се обажда.

Виж всички коментари за "Кажете „сбогом” на „fast food”, за да бъдете красиви и здрави".

Още от "Любопитно"

Вегетарианството носи рискове

Вегетарианството носи рискове

Вегетарианският хранителен режим, който далеч не е здравословен, крие рискове, защото може да предизвиква недостиг на желязо, витамини и калций в организма.

Отслабване със сън

Отслабване със сън

Отслабването обикновено се свързва с тежки диети и изтощителни тренировки и се пренебрегва много важна част от здравословния начин на живот – сънят. Добрият сън дава на тялото време да се презареди и възстанови и помага в отслабването.

Гръцката кухня

Гръцката кухня

Гръцката кухня не е само зехтин, маслини, риба и “Узо”. Тя е богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня. Ястията в гръцката кухня са основателна причина за дълга разходка до южната ни съседка.