Смущения в храненето

56 коментара5/5

Съществуват четири ясно изразени вида смущения в храненето: латентна пристрастност към слабеене; пристрастност към ядене; анорексия и булимия.

Специалистите смятат, че причините за всяко смущение в храненето се коренят в семейната история.
Тийнейджърите, спазващи абсурдни диети, най-често произхождат от семейства, който им дават малко възможности за само изява.При храненето родителите не са в състояние да влияят – яденето е единствената област, в която тийнейджърите могат сами да вземат решения: “Разправяй ми каквото искаш. Аз сама решавам какво да ям.” – Приблизително така звучи посланието.

От друга страна, пристрастността към слабеене, както и всички смущения в храненето при съвсем млади хора, дори деца, са знак за това, което става в нашето общество.

Всеки седми юноша или девойка страда от пристрастност към слабеене. Днес, това и децата го знаят, се харесват слабите жени. Четиринадесет годишните вече се присмиват дори и на най-малки “възглавнички” от мазнини. В училищата съществуват точни предписания кой как трябва да изглежда. Тази е много дебела, не става, никой никъде не я кани.

И “момиченцата“ започват да се само изтезават с диети.

Други пък намират изход от положението в преяждане, след което тайно бъркат с пръст в гърлото си, за да повърнат всичко.

Има и една трета група случаи, при които въобще не се пристъпва към самоизтезаване – децата се тъпчат с храна и стават дебели.

Специалистите отричат пълното гладуване, защото от него няма никаква полза.

От 100 жени, които спазват строга диета, след първата година 98 тежат толкова, колкото преди, а понякога и повече. Това показва, че причините за тегло над и под нормалното трябва да се търсят другаде – преди всичко в душевната област.

Съществуват четири ясно изразени вида смущения в храненето.

1.Латентна пристрастност към слабеене.
Тя е широко разпространена сред младите хора и предполага едно поведение на хранене, което протича отчасти под контрол, отчасти хаотично. Периоди на неконтролирано всеядство се редува с пости. Типични са крайните колебания в хранителния режим. Често такова поведение е предвестник на твърде сериозни смущения.

2.Пристрастност към ядене.
В този случай яденето замества неизживени чувства. Засегнатия се тъпче с храна безразборно, като се опитва сам да се успокоява, да се противопоставя на агресията или да разсейва скуката. Пристрастените към ядене вече нямат усещане за това дали са гладни, или сити. Собственото им тяло е чуждо. Те чувстват единствено отричане от него.
Тлъстият танк предлага защита, въображаема сигурност – от посегателства или от секс и интимност.

3.Анорексия.
Броят на пристрастените към слабеене се е повишил рязко в последните години.
Често при раздяла или развод жените се пристрастяват към слабеене. Те просто престават да се хранят. И при тях възприемането на тялото е нарушено напълно – често се чувстват твърде дебели, даже когато теглото им е 30кг.
Те си забраняват всякакви удоволствия, в това число и храненето.
Пристрастените към слабеене не усещат себе си, нямат дори чувство за топло или студено – те обикновено са твърде енергични и изгарят повече калории. При хроничното слабеене вътрешните органи се свиват.

4.Булимия.
Това е заболяване на хора, които се натъпкват с безмерни количества храна и искат след това да неутрализират калориите чрез повръщане.
Според едно изследване в Европа всяка десета жена на възраст от 15 до 50 години е засегната от булимия. Болните се опитват да запазят в тайна булимията колкото е възможно по-дълго. Те са изключително изобретателни в опитите си да прикрият този вид отклонение в храненето.
Възможно е да изчезне менструацията.
Дългогодишната булимия предизвиква възпаление на стомаха, увреждане на бъбреците, заболявания на сърцето. Менструацията може да изчезне.
Зачестява появата на налудничави мисли.
На такива хора може да се помогне, като се открие основният конфликт, които се крие зад всяко смущение в храненето: стрес в работата, караници в къщи и т.н. Никой не може да реши този проблем, ако пострадалият не се научи да общува правилно със себе си, и не започне да се оценява не по своята атрактивност, а по личните си качества.

12.09.2002/rozali.com

56 коментарaДобави коментар »

Eva7

От Eva731.03.2008, 20:05 ч.

Зна4и да се включа и аз в темата. Въпреки че не виждам смисъл,тъй като тук никой не отг. на въпросите и никой не се интересува от проблемите на другите,всеки гледа да сподели своето си. Е,тогава,щом е така и аз ще бъда...

Виж всички коментари за "Смущения в храненето".

Още от "Любопитно"

“За” и “против” вегетарианството?

“За” и “против” вегетарианството?

Вегетарианството се възприема обикновено като житейска философия, но в наши дни философията отстъпва пред модата по простата причина, че този тип хранене се възприема с право или превратно като най-здравословния. И все пак месото е безценно!

Топ продукти за отслабване

Топ продукти за отслабване

Отслабване? Непрекъснато ни съветват да ядем плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и т.н. Но кои точно продукти да изберем, за здравословно отслабване? Опитайте с тези двойки храни.

Пескетарианство (Рибоядство)

Пескетарианство (Рибоядство)

Какво е пескетарианство и защо се смята, че е толкова полезно да си пескетарианец. Научете повече за пескетарианството - начин на хранене, при който единственото месо, което се яде, е от риба или морски дарове.