Булимията – прикритата болест

7 коментара5/5

Булимия нервоза е заболяване, което се изразява в поглъщане на огромни количества храна, последвано от самопредизвикано повръщане. Болните развиват маниакален страх от напълняване, свързан с психически проблеми.

Терминът "булимия" е от гръцки произход и означава "волски глад". Заболяването е открито през 1895 г (доста по-късно от анорексията) от френския психиатър Пиер Бриг.

8136_0.jpg

Булимията – същност
Булимията
е сериозно хранително нарушение, при което пристъпите на безконтролно хранене са последвани от повръщане. Най-често го правят тайно, тъй като булимиците много умело прикриват заболяването си – изпитват срам от лакомията си. Някои приемат разхлабителни и диуретични средства, за да се отърват по-бързо от храната. Заболяването е доста опасно, тъй като няма видими признаци и е трудно за диагностициране.

8136_1.jpgНе е задължително булимиците да имат проблеми с теглото. Напротив, понякога са с напълно нормални килограми. Маниакалното желание да отслабнат, провокирано от проблеми на психична основа, им пречи да овладеят булимичните кризи. Ако количествата на изхвърляната чрез самопредизвиканите повръщания  храна са съответни на консумираната, организмът би страдал от недохранване и това може да доведе до значително сваляне на килограми, но не винаги.

Булимията е най-разпространена сред младите жени (между 15 и 30 години). Прекаралите анорексия нервоза са особено рискова група. Крайната фаза на булимията се изразява в тежка депресия, която може да доведе до самоубийство.    

Причини за булимията
Най-честата причина за появата на булимия е депресията. В периоди на отчаяние и неудовлетвореност, булимиците изпадат в кризи, при които за около 2 часа са в състояние да погълнат над 3000 калории.

Високовъглехидратните, сладки и тестени храни се консумират в неограничени количества. Следва самосъжаление за проявената липса на воля и спешно търсене на начин за изхвърляне на приетото количество храна – предизвикване на повръщане. Извън пристъпите булимиците спазват строг диетичен режим с дълъг списък от забранени храни и крайно ограничен калориен прием. Булимичното поведение може да бъде отключено и от наднормено тегло в миналото (в детството или в пубертета), което е оставило манията за свръхконтрол на килограмите. Както вече споменах, прекаралите анорексия са особено застрашени и от булимия. Освен това понякога анорексиците също изпадат в булимични кризи.   
            
8136_2.jpgСимптоми на булимията
Симптомите на заболяването се разделят на физически, психологични, социални и поведенчески. Физическите признаци са: непрекъснати колебания в теглото (плюс и минус 5-10 кг ), дехидратация, хронично раздразнение на гърлото  и образуване на разязвявания по лигавицата на устната кухина и хранопровода (от киселата реакция на повръщаната маса), поява на кървава слуз в изхвърляната полусмляна храна, лесна уморяемост, болки в мускулите, кариеси и разрушения на зъбите, подуване на лимфните жлези на шията, анемия, сърдечни проблеми и др.

Булимиците изпадат в депресивни състояния, имат повишена самокритичност и липса на самоконтрол. Те се изолират от близките и приятелите си и се концентрират изцяло върху контрола на теглото си. 

Лечение на булимията
Много е трудно булимията да бъде установена в начален етап. Болните са толкова прикрити, че е почти невъзможно да ги уловиш по време на булимична криза. Затова в повечето случаи се стига до лечение в напреднал стадий и в стационарни условия – за овладяване на соматичните проблеми, свързани с хранителните дефицити, както и на психическото разстройство.

В ранните стадии  терапията е комплексна и се осъществява от психолог и диетолог до възвръщане на самочувствието и желанието на пациента за пълноценен живот.

Читателките на Rozali.com споделят своя опит, свързан със заболяването:
Булимия

Аз съм булимичка


Консултант: Донка Байкова – доцент по хранене и диететика

05.08.2008/Биляна Божилова

7 коментарaДобави коментар »

Гост

От Гост09.08.2008, 13:40 ч.

Здравейте ротносно призива да се споделят сеанси или да се провежда един вид саколечение не само е нередно но и опасно.Така че мили момичета не мислете ,че е лесно.В психологията има един вид диагноза според коята се...

Виж всички коментари за "Булимията – прикритата болест".

Още от "Любопитно"

7 мита за метаболизма

7 мита за метаболизма

Метаболизмът винаги е основният заподозрян, когато говорим за трупане на килограми. Има много истини, но и много митове около метаболизма. Вижте кои са най-разпространените митове за метаболизма.

Американската кухня

Американската кухня

Американската кухня днес символизира нездравословния начин на хранене, прераснал в масово затлъстяване на населението по целия свят. Но американската кухня не е само хамбургери и кока-кола. Кратка история на американската кухня.

Вегетарианство

Вегетарианство

За верните последователи вегетарианството е житейска философия. Останалите пристъпват към него само в летните горещини, когато просто не им се яде месо.  Да бъдеш или да не бъдеш вегетарианец? Специалистите дават зелена светлина.