Добрият и лошият холестерол

5 коментара1/5

Организмът сам произвежда 85% от своя холестерол. Останалите 15%  се внасят с храната. Проблеми създават повишените стойности на "лошия" холестерол в кръвта. А балансът се постига чрез увеличаването на "добрия".

8520_0.jpg

Защо "добър" и "лош" холестерол?

Липопротеините (комплексни липидно-белтъчни субстанции), които пренасят холестерола от черния дроб до другите тъкани на тялото, са Low Density Lipoproteins (липопротеини с ниска плътност), а холестеролът, който се пренася от тях е т.нар. LDL холестерол. Когато нивото на LDL холестерола е високо, той  се отлага във вид на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Увеличен е рискът от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови инциденти. Затова LDL холестеролът се нарича "лош" холестерол.

8520_1.jpgЛипопротеините, които пренасят холестерола обратно към черния дроб, са High Density Lipoproteins (липопротеини с висока плътност), а този холестерол се нарича HDL холестерол. Той се метаболизира в черния дроб и няма риск за отлагането му върху стените на кръвоносните съдове. Наричан е още "добър" холестерол. Специалистите са категорични, че дори стойностите на лошия холестерол да не са завишени, ако тези на добрия са ниски, рискът от атеросклероза остава висок.

Холестеролът в диетата
Както беше споменато по-горе, организмът произвежда достатъчно количество холестерол, така че не е необходим допълнителен прием с храната. Наситените мастни киселини и транс-мастните киселини са основната причина за повишените нива на серумния холестерол и консумацията им трябва да е крайно ограничена. Максимално допустимият дневен прием на холестерол с храната е 250 мг и се равнява на жълтъка на 1 яйце, на 2 чаши пълномаслено мляко или на 200 г ”шарено” свинско месо. Хората с повишени стойности на серумен холестерол, трябва да приемат  по-малко от посоченото количество холестерол.

Хранителните продукти, съдържащи най-големи количества холестерол, са яйцата, тлъстите меса, колбасите, черният дроб и пълномаслените млечни продукти. А тези от растителен произход (плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена) са без холестерол. Хранителните продукти, които съдържат целулоза и пектин, съдействат за изхвърляне на холестерола чрез фекалиите. Целулоза има във всички плодове и зеленчуци, но най-богати на нея са ябълките, портокалите, броколите, шипката и зелето, както и пълнозърнестите храни. Ябълките и портокалите са най-богати на пектин. 

Холестеролът и физическата активност
Не за първи път се налага да споменем, че физическата активност е с ключова роля в здравословния начин на живот. Тя увеличава нивата на добрия холестерол, регулира телесното тегло и предпазва от сърдечни заболявания. Аеробните упражнения укрепват сърдечния мускул и увеличават белодробния капацитет.

Горе добрия холестерол, долу лошия!

8520_2.jpgЕто някои съвети за покачване стойностите на HDL холестерола:

1. При възможност, включвайте чесън в менюто си (или хранителни добавки с чеснови екстракти), защото намалява риска от натрупване на лошия холестерол по съдовите стени.

2. Увеличете консумацията на риба (в т.ч. – на мазни риби), защото са богати на омега-3 мастни киселини. "Мазни " риби са сьомгата, скумрията, риба тон.

3. Предпочитайте храна, която съдържа голямо количество антиоксиданти – витамин С, бета каротен, витамин Е, селен. 

4. Пийте по една  чаша червено вино дневно, защото е богато на антиоксиданти.

5. Наднорменото тегло корелира с по-ниски нива на добрия холестерол. Направете нещо по въпроса.

6. Спрете цигарите! Пушенето намалява нивата на HDL холестерола, а спирането му веднага ги покачва с около 15%.  

7. Увеличете физическата активност, най-вече - аеробната.

Консултант: Доц. д-р Донка Байкова, д.м. - специалист по Хранене и диететика


21.10.2008/Биляна Божилова

Още от "Любопитно"

Турската кухня

Турската кухня

Турската кухня е добре позната на българите още от древността. Дългогодишното Османско иго и географската близост задълбочават сходството между нашата и турската кухня. Но различните религии в двете страни, водят до някои различия в кухните.

38 любопитни факта за храните

38 любопитни факта за храните

Фантастичен списък с интересни и разнообразни факти, свързани с някои от най-популярните храни. Ако ви е интересно да разберете на колко години са най-старите шоколадови бонбони в света, продължавайте да четете.

Отслабване за нетърпеливи, но ангажирани хора

Отслабване за нетърпеливи, но ангажирани хора

Това са някои основни правила за сваляне (премахване) на излишните килограми, ако вашето тяло има нужда.