Добрият и лошият холестерол

5 коментара1/5

Организмът сам произвежда 85% от своя холестерол. Останалите 15%  се внасят с храната. Проблеми създават повишените стойности на "лошия" холестерол в кръвта. А балансът се постига чрез увеличаването на "добрия".

8520_0.jpg

Защо "добър" и "лош" холестерол?

Липопротеините (комплексни липидно-белтъчни субстанции), които пренасят холестерола от черния дроб до другите тъкани на тялото, са Low Density Lipoproteins (липопротеини с ниска плътност), а холестеролът, който се пренася от тях е т.нар. LDL холестерол. Когато нивото на LDL холестерола е високо, той  се отлага във вид на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Увеличен е рискът от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови инциденти. Затова LDL холестеролът се нарича "лош" холестерол.

8520_1.jpgЛипопротеините, които пренасят холестерола обратно към черния дроб, са High Density Lipoproteins (липопротеини с висока плътност), а този холестерол се нарича HDL холестерол. Той се метаболизира в черния дроб и няма риск за отлагането му върху стените на кръвоносните съдове. Наричан е още "добър" холестерол. Специалистите са категорични, че дори стойностите на лошия холестерол да не са завишени, ако тези на добрия са ниски, рискът от атеросклероза остава висок.

Холестеролът в диетата
Както беше споменато по-горе, организмът произвежда достатъчно количество холестерол, така че не е необходим допълнителен прием с храната. Наситените мастни киселини и транс-мастните киселини са основната причина за повишените нива на серумния холестерол и консумацията им трябва да е крайно ограничена. Максимално допустимият дневен прием на холестерол с храната е 250 мг и се равнява на жълтъка на 1 яйце, на 2 чаши пълномаслено мляко или на 200 г ”шарено” свинско месо. Хората с повишени стойности на серумен холестерол, трябва да приемат  по-малко от посоченото количество холестерол.

Хранителните продукти, съдържащи най-големи количества холестерол, са яйцата, тлъстите меса, колбасите, черният дроб и пълномаслените млечни продукти. А тези от растителен произход (плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена) са без холестерол. Хранителните продукти, които съдържат целулоза и пектин, съдействат за изхвърляне на холестерола чрез фекалиите. Целулоза има във всички плодове и зеленчуци, но най-богати на нея са ябълките, портокалите, броколите, шипката и зелето, както и пълнозърнестите храни. Ябълките и портокалите са най-богати на пектин. 

Холестеролът и физическата активност
Не за първи път се налага да споменем, че физическата активност е с ключова роля в здравословния начин на живот. Тя увеличава нивата на добрия холестерол, регулира телесното тегло и предпазва от сърдечни заболявания. Аеробните упражнения укрепват сърдечния мускул и увеличават белодробния капацитет.

Горе добрия холестерол, долу лошия!

8520_2.jpgЕто някои съвети за покачване стойностите на HDL холестерола:

1. При възможност, включвайте чесън в менюто си (или хранителни добавки с чеснови екстракти), защото намалява риска от натрупване на лошия холестерол по съдовите стени.

2. Увеличете консумацията на риба (в т.ч. – на мазни риби), защото са богати на омега-3 мастни киселини. "Мазни " риби са сьомгата, скумрията, риба тон.

3. Предпочитайте храна, която съдържа голямо количество антиоксиданти – витамин С, бета каротен, витамин Е, селен. 

4. Пийте по една  чаша червено вино дневно, защото е богато на антиоксиданти.

5. Наднорменото тегло корелира с по-ниски нива на добрия холестерол. Направете нещо по въпроса.

6. Спрете цигарите! Пушенето намалява нивата на HDL холестерола, а спирането му веднага ги покачва с около 15%.  

7. Увеличете физическата активност, най-вече - аеробната.

Консултант: Доц. д-р Донка Байкова, д.м. - специалист по Хранене и диететика


21.10.2008/Биляна Божилова

Още от "Любопитно"

Детоксикация на организма между празниците

Детоксикация на организма между празниците

Коледната трапеза вече е зад гърба ви. Това не означава край на големите порции. Предстои Нова година. Тялото ви обаче има нужда от прочистване между празниците. Вижте как.

Водата  в големи количества  вреди

Водата в големи количества вреди

Не е необходимо човек да е лекар, за да е запознат с проблемите, които могат да възникнат при обезводняване на организма. Оказва се обаче, че да се пият големи количества вода, също не е от полза.

Как да не напълнеем по Коледа – 7 прости правила

Как да не напълнеем по Коледа – 7 прости правила

Всяка година преди празниците си обещаваме да не преяждаме. Рядко обаче успяваме да удържим на собственото си обещание. По-лесно е да си направим списък с правила, които да следваме. Вижте нашите правила как да не напълнеем по празниците.