Палмово масло – защо ни плаши?

13 коментара1/5

Палмовото масло дълго време се славеше като здравословна растителна мазнина. Докато наскоро учени разкриха, че млякото и сиренето, които консумираме, съдържат голямо количество палмово масло. И то автоматично стана заплаха за здравето.

Всъщност къде е истината? Палмовото масло полезно или вредно е за здравето? Да го търсим или да се пазим от него? Да го включим или да го изключим от диетата си?

10063_1.jpg

Палмовото масло се добива от плода на палмата от вида Elaeis guineensis, която се среща в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. Неговото естествено състояние е полутвърдо. Твърдото му състояние се нарича палмов стеарин, а течното – палмово олио (олеин). Палмовото масло се използва за производство на маргарин, за приготвяне на захарни изделия, хляб и хлебни изделия, сладолед, сухи и консервирани супи и т.н. Палмовото олио се използва за пържене, за овкусяване на салати и като добавка към други растителни масла за обогатяване на хранителните им качества и понижаване на цената им.

10063_2.jpgХранителни стойности в 100 г палмово масло: 884 ккал, 100 г мазнини (наситени мастни киселини – 44,3% палмитинова киселина, 4,6% стеаринова киселина, 1,0% миристинова киселина; полиненаситени мастни киселини – 10,5 % линоленова киселина; мононенаситени киселини – 38,7% олеинова киселина), 0 г въглехидрати и 0 г белтъчини.

Диетичните свойства и здравословните качества на палмовото масло предизвикват крайно противоречиви мнения сред учените. Едни го определят за безкрайно полезно, други го зачеркват като напълно вредно за организма. Защо?

Палмово масло – защо е полезно?
Ниската цена е едно от основните предимства на палмовото масло пред останалите растителни мазнини. Освен това продуктите, приготвени с него, са по-дълготрайни.

Полезните качества на палмовото масло се дължат на високото съдържание на коензим Q10, бета-каротин, витамините А и Е. Според някои изследвания понижава “лошия” и повишава “добрия” холестерол в кръвта.Предпазва от сърдечносъдови заболявания. Укрепва имунната система. Засилва мозъчната активност. Дори има антиканцерогенен ефект.

Палмово масло – защо е вредно?
Други учени заемат крайно противоположно мнение и обвиняват палмовото масло за повишаване на “лошия” холестерол, увеличаване на риска от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и дори някои видове рак.

Те се  обосновават с високото съдържание на наситени мастни киселини в палмовото масло (3 пъти повече от слънчогледовото олио и зехтина). Притеснение сред учените буди и широкото му използване, както в хранителната, така и в козметичната индустрия.

10063_3.jpgЗа да отговорят на повишеното търсене, в Африка и Азия засаждат нови и нови палмови плантации, а това нарушава еко равновесието по тези места.

Палмово масло – истината
След като наскоро специалисти алармираха, че млякото и сиренето, които консумираме съдържат предимно палмово масло, в публичното пространство настъпиха разгорещени дискусии относно възможната опасност за здравето на потребителите. Както често се случва в българската действителност, всичко се оказа “много шум за нищо”.

Истината е, че като повечето храни, палмовото масло е вредно, когато се консумира в големи количества. А за да се избегне прекалената консумация, трябва да се четат етикетите, където според европейските изисквания би трябвало да са отбелязани всички съставки на съответния хранителен продукт.

Друг е въпросът, че в България все още има голям проблем с подробното етикетиране на съдържанието на храните. И няма как да сме сигурни какво количество палмово масло поглъщаме. Самоконтролът по отношение на здравословното хранене се оказва трудно постижим.

24.03.2009/Биляна Божилова

13 коментарaДобави коментар »

Biba

От Biba05.04.2009, 09:12 ч.

Проблемът на българите е не че консумират хранителни продукти, в които е добавено и палмово масло (хидрогенирано или не), а че изобщо консумират МНОГО мазнини. По принцип е препоръчително за сметка на мазнини да си...

Виж всички коментари за "Палмово масло – защо ни плаши?".

Още от "Любопитно"

Да отслабнем без диети

Да отслабнем без диети

Ако се придържате към нашите съвети – вие ще отслабнете без силни диети.

Руската кухня

Руската кухня

Старинната руска кухня, възникнала в Централна Русия, е в основата на руската кухня, такава, каквато я познаваме днес. Руските кулинари са разработили огромен асортимент от разнообразни ястия, без да налагат определен продукт.

Трябва ли да пазите диета?

Трябва ли да пазите диета?

“Много съм дебела!" Често чуван рефрен, нали? Много женски, бихме добавили. Но наистина ли се налага да отслабвате?