Палмово масло – защо ни плаши?

13 коментара1/5

Палмовото масло дълго време се славеше като здравословна растителна мазнина. Докато наскоро учени разкриха, че млякото и сиренето, които консумираме, съдържат голямо количество палмово масло. И то автоматично стана заплаха за здравето.

Всъщност къде е истината? Палмовото масло полезно или вредно е за здравето? Да го търсим или да се пазим от него? Да го включим или да го изключим от диетата си?

10063_1.jpg

Палмовото масло се добива от плода на палмата от вида Elaeis guineensis, която се среща в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. Неговото естествено състояние е полутвърдо. Твърдото му състояние се нарича палмов стеарин, а течното – палмово олио (олеин). Палмовото масло се използва за производство на маргарин, за приготвяне на захарни изделия, хляб и хлебни изделия, сладолед, сухи и консервирани супи и т.н. Палмовото олио се използва за пържене, за овкусяване на салати и като добавка към други растителни масла за обогатяване на хранителните им качества и понижаване на цената им.

10063_2.jpgХранителни стойности в 100 г палмово масло: 884 ккал, 100 г мазнини (наситени мастни киселини – 44,3% палмитинова киселина, 4,6% стеаринова киселина, 1,0% миристинова киселина; полиненаситени мастни киселини – 10,5 % линоленова киселина; мононенаситени киселини – 38,7% олеинова киселина), 0 г въглехидрати и 0 г белтъчини.

Диетичните свойства и здравословните качества на палмовото масло предизвикват крайно противоречиви мнения сред учените. Едни го определят за безкрайно полезно, други го зачеркват като напълно вредно за организма. Защо?

Палмово масло – защо е полезно?
Ниската цена е едно от основните предимства на палмовото масло пред останалите растителни мазнини. Освен това продуктите, приготвени с него, са по-дълготрайни.

Полезните качества на палмовото масло се дължат на високото съдържание на коензим Q10, бета-каротин, витамините А и Е. Според някои изследвания понижава “лошия” и повишава “добрия” холестерол в кръвта.Предпазва от сърдечносъдови заболявания. Укрепва имунната система. Засилва мозъчната активност. Дори има антиканцерогенен ефект.

Палмово масло – защо е вредно?
Други учени заемат крайно противоположно мнение и обвиняват палмовото масло за повишаване на “лошия” холестерол, увеличаване на риска от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и дори някои видове рак.

Те се  обосновават с високото съдържание на наситени мастни киселини в палмовото масло (3 пъти повече от слънчогледовото олио и зехтина). Притеснение сред учените буди и широкото му използване, както в хранителната, така и в козметичната индустрия.

10063_3.jpgЗа да отговорят на повишеното търсене, в Африка и Азия засаждат нови и нови палмови плантации, а това нарушава еко равновесието по тези места.

Палмово масло – истината
След като наскоро специалисти алармираха, че млякото и сиренето, които консумираме съдържат предимно палмово масло, в публичното пространство настъпиха разгорещени дискусии относно възможната опасност за здравето на потребителите. Както често се случва в българската действителност, всичко се оказа “много шум за нищо”.

Истината е, че като повечето храни, палмовото масло е вредно, когато се консумира в големи количества. А за да се избегне прекалената консумация, трябва да се четат етикетите, където според европейските изисквания би трябвало да са отбелязани всички съставки на съответния хранителен продукт.

Друг е въпросът, че в България все още има голям проблем с подробното етикетиране на съдържанието на храните. И няма как да сме сигурни какво количество палмово масло поглъщаме. Самоконтролът по отношение на здравословното хранене се оказва трудно постижим.

24.03.2009/Биляна Божилова

13 коментарaДобави коментар »

Biba

От Biba05.04.2009, 09:12 ч.

Проблемът на българите е не че консумират хранителни продукти, в които е добавено и палмово масло (хидрогенирано или не), а че изобщо консумират МНОГО мазнини. По принцип е препоръчително за сметка на мазнини да си...

Виж всички коментари за "Палмово масло – защо ни плаши?".

Още от "Любопитно"

“За” и “против” вегетарианството?

“За” и “против” вегетарианството?

Вегетарианството се възприема обикновено като житейска философия, но в наши дни философията отстъпва пред модата по простата причина, че този тип хранене се възприема с право или превратно като най-здравословния. И все пак месото е безценно!

Сбогом нитрати

Сбогом нитрати

Чудите се как да се справите с нитратите? Ами просто ги отстранете от менюто си. Най-практично е!

Бял хляб – хранителен проблем на българина

Бял хляб – хранителен проблем на българина

“Намалете до минимум консумацията на бял хляб и яжте повече пълнозърнести продукти.” - основен съвет на диетолозите. Но българинът е най-големият консуматор на хляб в Европа, като белият хляб най-често присъства на трапезата му.