Детоксикация на организма

19 коментара1/5

Преди терминът детоксикация на организма се възприемаше като преодоляване на алкохолна или наркотична зависимост. Сега детоксикацията на организма означава също прочистване от външни замърсители и натрупани в тялото токсични вещества.


9420_0.jpg

 


Защо е необходима детоксикация на организма?
Дишаме замърсен въздух, пием замърсена вода, ядем храни със синтетични добавки... В резултат на отровата около нас и химикалите, които поглъщаме, организмът ни е пълен с токсини. Това се отразява негативно на здравето и фигурата ни. Всички системи в организма (храносмилателна, отделителна, сърдечносъдова, дихателна и т.н) са задръстени с отпадъчни вещества и не функционират нормално. Дебелеем и се обездвижваме. Като прибавим кожните проблеми и отслабения имунитет, едва ли има нужда повече да ви убеждавам в необходимостта от детоксикация на организма.

 

За да прочистите тялото си, да нормализирате функционирането на всички системи, да подобрите цялостното си здравословно, физическо и психическо състояние, правете детоксикация на организма при всяка смяна на сезоните.  

Обща програма за детоксикация на организма
Програмата за детоксикация на организма трябва да се спазва поне 21 дни, за да настъпи промяна в химичния състав на организма. Общи съвети:

 • 9420_2.jpgИзключете от менюто си “мъртвите” храни – кафе, черен чай, алкохол, рафинирана захар и захарни продукти, сол и солени продукти, сосове, бял хляб и хлебни изделия, всякакви видове месо, дори риба, консервирани супи, яйца, мляко и млечни произведения.
   
 • Яжте само “живи” храни – в изобилие пресни плодове и зеленчуци и в контролирани количества - пълнозърнести храни, ядки, семена и варива.
   
 • Пийте много течности (дестилирана вода, плодови и зеленчукови фрешове и билкови чайове). Поне по 2,5 литра дневно.
   
 • Горещата вана и сауната също помагат за изхвърляне на токсините от тялото.
   
 • Правете леки упражнения по 10-15 минути дневно (след като се върнете към нормален режим на хранене увеличете физическата активност с включването на редовни фитнес занимания с кардио и силови упражнения).
   
 • Вегетарианството (най-вече веганството) е постоянен начин за детоксикация на организма, тъй като пресните плодове и зеленчуци са естествен детоксикатор.

Детоксикация на организма – възможни странични ефекти
Детоксикацията на организма
често е съпътствана от т.нар. “лечебна криза”, която е показател за ефективността на процедурата. Нейната тежест зависи от токсичната обремененост и от чувствителността на организма към промените, настъпващи в него.

9420_1.jpgСимптомите й са главоболие, изпотяване, кожни обриви, храносмилателни проблеми. Те отминават след като прочистването на организма приключи. 

Водна детоксикация на организма чрез детоксикатор
Детоксикацията на организма
може да бъде бърза и приятна процедура, ако е направена с детоксикатор. Това е високотехнологичен уред, който помага на тялото да се пречисти, посредством водна детоксикация – водна баня на стъпалата с електроди от мед и неръждаема стомана, и сол.

Във водата се образуват реакции между токсините, солта и металите в електрода, както и киселинната и алкалната среда на човека, чието тяло е потопено във водата. Тези реакции оцветяват водата в различни цветове и се отделят частици мазнини и слуз.

Всеки цвят показва детоксикация на различен орган от тялото: жълто-зелените частици - на бъбреците, пикочния мехур, уретрата и простатата, оранжевите - на ставите, кафявите - на черния дроб, тъмнозелените – на жлъчката, белите – на квасни гъбички, черните – на тежки метали, червените – на кръвни съсиреци, а бялата пяна – на лимфната система.          

Процедурата детоксикация на организма чрез детоксикатор се предлага в spa и йога центровете. Цената за еднократен, 30-минутен сеанс е около 20-30 лв (добре е да се направи серия от няколко процедури), а продажната цена на самия уред е около 1200-1500 лв.

Детоксикаторът е противопоказен при хора с епилепсия, хемофилия, сърдечни апарати, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, деца под 5 години, бременни и кърмачки.

07.04.2009/Биляна Божилова

19 коментарaДобави коментар »

Skb57

От Skb5712.08.2010, 18:29 ч.

До Дани --електрода на детоксикатора е от неръждавейка - така че няма да как ръждясва))) Не заблуждавайте хората - нека те сами да си преценят! дали помага или не. ! Като всички Българи бързаме да отричаме новото))) Аз пък...

Виж всички коментари за "Детоксикация на организма".

Още от "Любопитно"

Сбогом на подутия корем

Сбогом на подутия корем

Ако сте се поддали на празничното преяждане, сега страдате от болки, газове, киселини и подуване на корема. Това са симптомите на явлението метеоризъм, т.е. проблема, който трябва да отстраним незабавно.

Червено вино и килограми - истини и заблуди

Червено вино и килограми

Червеното вино в умерени количества помага за здравето на сърцето и нервната система. Освен това червеното вино съдържа вещества, които може да имат влияние върху развитието на мастните клетки. Вижте някои истини и заблуди за връзката между червеното вино и килограмите.

Яжте храни, забавящи стареенето

Яжте храни, забавящи стареенето

Бохемският девиз „Яж, пий и си носи новите дрехи“ има нужда от реконструкция. Актуалното мото е: „Яж храни, забавящи стареенето, пий червено вино редовно, но умерено и носи дрехи с по-малък размер“. Така ще си осигурим младост.