Плодоядство – полезно или опасно

1 коментар0/5

Лятото е сезонът на плодовете у нас, затова решихме да се спрем на темата за плодоядството. Плодоядите ядат само сурови плодове. Изглежда добре, но има ли тази диета рискове. Научете повече за плодоядството, неговите плюсове и минуси.

Плодоядство – полезно или опасно
Плодоядство – полезно или опасно © istockphotos.com

Какво е плодоядство?

Плодоядството е вид вегански начин на живот. Плодоядите консумират само сурови плодове, сурови ядки и семена. Крайните плодояди консумират само плодове, които са паднали естествено, без да са брани.

Причината някой да е плодояд може да е религиозна, други избират плодоядството, за да спасят животните (подобно на веганите). Към пълното плодоядство трябва да се подхожда с внимание. Ако искате да живеете само на плодове, първо се консултирайте с лекар. Към плодоядството трябва да се премине постепенно. Първоначално за няколко дни, кратка почивка, след това постепенно увеличете периода.

 

Вижте също:

Плодова диета 80/10/10 >>>

5-дневна лятна диета с плодове >>>

Плодоядство – полезно или опасно

Плюсове на плодоядството

 • Плодовата диета пречиства организма. Според някои това може да предотврати появата на различни болести
 • Плодоядството е чудесен начин да отслабнете здравословно
 • Смята се, че плодоядството помага на паметта и концентрацията
 • Засилва имунната система
 • Плодовете са богати на вода, т.е.когато ядете много плодове, приемате много вода. Ползите за тялото от това са неизброими

Плодоядство – полезно или опасно

Минуси на плодоядството

 • Плодоядството може да се окаже доста скъп начин на живот заради високата цена на плодовете
 • Трудно е човек да се придържа към изцяло плодова диета, защото често чувства глад. Плодовата диета е предизвикателство както за физиката, така и за психиката
 • Еднообразие на менюто
 • При плодоядството хората приемат големи количества захар (заради фруктозата в плодовете, позната още като плодова захар). Това може да доведе до захарна зависимост. Тя е опасна, защото активира апетита и усещането за глад и може да ви подведе да преядете
 • Многото захар от плодовете може да причини главоболие
 • Не се препоръчва за деца, бременни и кърмещи
 • Може да доведе до недостиг на желязо, протеин, калций, цинк, витамин D, витамини В и някои важни мастни киселини.

Оказва се, че плодоядството може повече да навреди, отколкото да помогне. Затова по-полезната алтернатива е здравословното меню, в което плодовете са важна, но не и единствена съставка.

14.07.2015/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

Leana

От Leana14.07.2015, 12:46 ч.

От личен опит: плодовете на гладно съдържат киселини и увреждат стомаха и червата. Дори сладките. Мазнините са необходими на човека, а в плодовете ги няма. Ядките и семената да са във вид на тахан, иначе пак страдат...

Виж всички коментари за "Плодоядство – полезно или опасно".

Още от "Любопитно"

Нискокалоричните подсладители – съюзници в отслабването

Нискокалоричните подсладители – съюзници в отслабването

Нискокалоричните подсладители и подсладителите без калории са сред най-добрите ни съюзници в отслабването. С тяхна помощ можете успешно да се борите срещу излишните килограми, без да се лишавате от любимия си сладък вкус.

Как да се храним за повече енергия?

Как да се храним за повече енергия?

Повечето хора, които се оплакват от преумора и липса на енергия, не приемат достатъчно висококачествена храна, за да поддържат организма си здрав, да не говорим за енергичен. Как да се храним за повече енергия?

Отслабване с мед

Отслабване с мед

С мед се постига здравословно и трайно отслабване. Лечебните, хранителните и козметичните свойства на меда са познати от векове. Ролята му в отслабването също заслужава специално внимание.