Плодоядство – полезно или опасно

1 коментар0/5

Лятото е сезонът на плодовете у нас, затова решихме да се спрем на темата за плодоядството. Плодоядите ядат само сурови плодове. Изглежда добре, но има ли тази диета рискове. Научете повече за плодоядството, неговите плюсове и минуси.

Плодоядство – полезно или опасно
Плодоядство – полезно или опасно © istockphotos.com

Какво е плодоядство?

Плодоядството е вид вегански начин на живот. Плодоядите консумират само сурови плодове, сурови ядки и семена. Крайните плодояди консумират само плодове, които са паднали естествено, без да са брани.

Причината някой да е плодояд може да е религиозна, други избират плодоядството, за да спасят животните (подобно на веганите). Към пълното плодоядство трябва да се подхожда с внимание. Ако искате да живеете само на плодове, първо се консултирайте с лекар. Към плодоядството трябва да се премине постепенно. Първоначално за няколко дни, кратка почивка, след това постепенно увеличете периода.

 

Вижте също:

Плодова диета 80/10/10 >>>

5-дневна лятна диета с плодове >>>

Плодоядство – полезно или опасно

Плюсове на плодоядството

 • Плодовата диета пречиства организма. Според някои това може да предотврати появата на различни болести
 • Плодоядството е чудесен начин да отслабнете здравословно
 • Смята се, че плодоядството помага на паметта и концентрацията
 • Засилва имунната система
 • Плодовете са богати на вода, т.е.когато ядете много плодове, приемате много вода. Ползите за тялото от това са неизброими

Плодоядство – полезно или опасно

Минуси на плодоядството

 • Плодоядството може да се окаже доста скъп начин на живот заради високата цена на плодовете
 • Трудно е човек да се придържа към изцяло плодова диета, защото често чувства глад. Плодовата диета е предизвикателство както за физиката, така и за психиката
 • Еднообразие на менюто
 • При плодоядството хората приемат големи количества захар (заради фруктозата в плодовете, позната още като плодова захар). Това може да доведе до захарна зависимост. Тя е опасна, защото активира апетита и усещането за глад и може да ви подведе да преядете
 • Многото захар от плодовете може да причини главоболие
 • Не се препоръчва за деца, бременни и кърмещи
 • Може да доведе до недостиг на желязо, протеин, калций, цинк, витамин D, витамини В и някои важни мастни киселини.

Оказва се, че плодоядството може повече да навреди, отколкото да помогне. Затова по-полезната алтернатива е здравословното меню, в което плодовете са важна, но не и единствена съставка.

14.07.2015/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

Leana

От Leana14.07.2015, 12:46 ч.

От личен опит: плодовете на гладно съдържат киселини и увреждат стомаха и червата. Дори сладките. Мазнините са необходими на човека, а в плодовете ги няма. Ядките и семената да са във вид на тахан, иначе пак страдат...

Виж всички коментари за "Плодоядство – полезно или опасно".

Още от "Любопитно"

Напитка във всяка диета

Напитка във всяка диета

Напитките са вълшебна формула за избавяне от излишните килограми.

Английската кухня

Английската кухня

Английската кухня не е толкова популярна, колкото френската и италианската, тъй като лесно се поддава на чужди влияния. Английската закуска, следобедното пиене на чай, бифтекът, ростбифът и мъфините, са основните акценти в английската кухня.

Вегетарианството носи рискове

Вегетарианството носи рискове

Вегетарианският хранителен режим, който далеч не е здравословен, крие рискове, защото може да предизвиква недостиг на желязо, витамини и калций в организма.