Плодове, които подуват корема

0 коментара0/5

Плодовете са задължителна част от всеки добър хранителен режим. Освен това плодовете подобряват храносмилането и подсилват метаболизма. Понякога обаче могат да имат и неприятен ефект и да причинят подуване на корема. Вижте кои са тези плодове и защо имат подобно действие.

Плодове, които подуват корема
Плодове, които подуват корема © istockphoto.com

Защо плодовете може да предизвикат подуване?

Някои плодве могат да предизвикат подуване и/ или газове у хора, които имат по-чувствителен стомах. Причината за подутия стмах се крие във фруктозата, на която доста плодове са богати. Също така причината може да е и в сорбитола (захарен алкохол) или във фибрите, които се разграждат доста трудно от организмите на много хора.

Вижте също:

6 мита за плодовете >>>

Подут стомах - 8 храни на помощ >>>

  • Круши

Крушите съдържат пектин. Пектинът е вид разтворими фибри. Те помагат за понижаване на холестерола и в същото време засищат. Фибрите засищат, но при хора с чувствителен стомах могат да причинят подуване. Крушите също така съдържат сорбитол. Сорбитолът се абсорбира много бавно в тънките черва и при този процес може да се получи подуване, газове и дори болки в корема. За съжаление няма начин да се справите с този проблем. Може да правите някакви физически упражнения, за да ускорите извеждането на газовете.

  • Плодове, които подуват стомахаЯбълки

Ябълките са популярен  избор при много диети, но за съжаление при някои хора могат да причинят подуване. За съжаление ябълките съдържат фруктоза, която може да причини проблеми с храносмилането. При някои хора при разграждането на фибрите може да се почувствате подути и дори да имате газове. За да се справите с проблема, просто дъвчете повече плода.

Вижте също:

Диета 3 ябълки на ден >>>

  • Череши, манго и грозде

Черешите, мангото и гроздето са плодове, които съдържат много захар. Проблемът с плодовата захар не се абсорбира добре в тънките черва. Това може да причини подуване . Единственият начин е да дъвчете добре плодовете, за да улесните работата на храносмилателната система.

  • Сушени плодове (кайсии, стафиди и сушени сини сливи)

Сушените плодове подобряват храносмилането при повечето хора, но при някои за съжаление може да причинят подуване и газове. Причината е, че сушените плодове са концентриран източник на захар и фибри, разграждането на които може да причини проблеми. За да облекчите симптомите или да ги избегнете, консумирайте ги с вода.

13.08.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Плодове, които подуват корема".

Още от "Любопитно"

Преяждането – враг №1 по празниците

Преяждането – враг №1 по празниците

Преяждането се превръща в най-големия ни враг по празниците. Понякога е трудно устоим на изкушенията на претрупаната с храна маса и изяждаме повече от обикновено. Вижте как да избегнете преяждането по празниците.

Водата  в големи количества  вреди

Водата в големи количества вреди

Не е необходимо човек да е лекар, за да е запознат с проблемите, които могат да възникнат при обезводняване на организма. Оказва се обаче, че да се пият големи количества вода, също не е от полза.

Защо дебелеят умните?

Защо дебелеят умните?

Хората на интелектуалния труд имат проблеми с теглото заради естеството на своята работа.