Защо напълняваме с годините?

От 2 коментара0/5

Защо напълняваме с годините? Причината за по-трудното отслабване през годините се крие в намалената ефективност на добрите мазнини в тялото ни.

Защо напълняваме с годините?
Защо напълняваме с годините?

В тялото на човек има два типа мазнини - добри кафяви и съответно лоши такива.

С напредването на възрастта добрите мазнини в тялото забавят действието си и това пречи на бързото отслабване. Това обяснява защо с напредването на възрастта топенето на килограмите става все по-трудно.

Вижте също:

Опасните наситени мазнини

Да ускорим изгарянето на мазнини

Учените твърдят, че са на крачка от това да установят причината за забавения метаболизъмс напредването на възрастта.

Вижте също:

10 съвета за добър метаболизъм

Диета за добър метаболизъм

Хората на средна възраст срещат проблем със свалянето на килограми, защото техните добри кафяви мазнини произвеждат по-малко топлина в тялото и това забавя изгарянето на лошите бели мазнини.

Белите и кафявите мазнини

По-добре познати са ни белите мазнини, разположени под кожата на корема и бедрата в резултат на прекомерно хранене. Освен белите съществуват и кафяви мазнини, чиято функция е да генерират топлината в тялото, и по този начин подпомагат забързването на метаболизма и изгарянето на белите подкожни мазнини.

Вижте също:

7 топ храни за изгаряне на мазнини

В клопката на мазнините

Отдавна е известно например, че докато са в утробата на майката, около раменете на бебетата има кафяви мазнини, които помагат за поддържането на постоянна температура след като се родят.

При последно изследване, японски учени са установили, че с напредването на възрастта произвеждането на топлина от кафявите мазнини се забавя драстично. Това означава, че намаляват дейността си, а с това и изгарянето на белите мазнини под кожата.

"Хората в напреднала възраст трябва да спазват диетите си много по-стриктно и да спортуват два пъти по-активно от останалите", съветват изследователите от университета в Япония.

За целта учените препоръчват серия от упражнения пет пъти в седмицата между 35-40 минути и по-внимателно хранене. Трябва да се избягват по-мазните храни и да се пие повече вода.

2 коментарaДобави коментар »

Penmar

От Penmar07.01.2014, 22:06 ч.

Как се изглежда чудесно на 100 години?

Виж всички коментари за "Защо напълняваме с годините?".

Още от "Любопитно"

Предимства и недостатъци на разделното хранене

Предимства и недостатъци на разделното хранене

Опитвали ли сте да се храните разделно? Разделното хранене и диетите, базирани на разделно хранене, са сред най-популярните и успешни начини за сваляне и контрол на килограмите. Какви са плюсовете и има ли минуси този метод. Вижте предимствата и недостатъците на разделното хранене.

5 мита за диетите

5 мита за диетите

Около отслабването и диетите винаги има много митове и заблуди. Вижте 5 от най-често срещаните митове за диетите.

Плодове, които подуват корема

Плодове, които подуват корема

Плодовете са задължителна част от всеки добър хранителен режим. Освен това плодовете подобряват храносмилането и подсилват метаболизма. Понякога обаче могат да имат и неприятен ефект и да причинят подуване на корема. Вижте кои са тези плодове и защо имат подобно действие.