Личният диетолог е на мода!

От 0 коментара0/5

Да си имате фризьор, козметик, фитнес треньор вече е изтъркано. На мода е личният диетолог. Не толкова от желание за супертяло, колкото за здраве.

Личният диетолог е на мода!
Личният диетолог е на мода!

Актьори, спортисти, политици спазват като прилежни ученици инструкциите на своя учител по хранене дори когато нямат грам излишно тегло. Правят го, защото са приели здравословния живот за своя кауза.

Новата тенденция възниква в Съединените щати. Там личният диетолог е въпрос на престиж. Наред с другото и поради факта, че не всеки може да си го позволи - подобни консултации обикновено не влизат в здравната осигуровка :). Най-многобройната клиентела на диетолозите са хора от актьорското съсловие. Но не са малко последователите на това движение и сред политиците, бизнесмените и т. н. Хора, които печелят милиони и могат да си позволят всевъзможни кулинарни прищевки, хрупат зеленчуци и пият водица, защото така е казал личният диетолог.

Семейство Клинтън например спазва диетата на личния си диетолог д-р Дин Орниш,основана на пълния отказ от мазнини. Първоначално е била предназначена за страдащи от сърдечносъдови заболявания, но постепенно става популярна като ефикасен метод за отслабване. Диетата е вегетарианска и е съчетана с фитнес: д-р Орниш е установил, че тази комбинация ускорява изгарянето на мазнините и е добра профилактика на сърдечносъдовите проблеми.

Диетологът на Хилъри Клинтън разделя продуктите на 3 категории.
Първата включва такива,които могат да се ядат неограничено- бобови, зърнени, зеленчуци и плодове.
Във втората влизат храни, чиято консумация трябва да бъде умерена - обезмаслени млечни продукти, крекери, пуканки, яйчени белтъци.
От попадащите в третата спазващият диетата трябва да се въздържа: всички видове месо и риба, масло, маргарин, майонеза, сирена, ядки, алкохол, захар и захарни изделия.

Не бива обаче да се мисли, че съвременната диетология се свежда до прости забрани. Отношението към храната не трябва да е по-график, а творческо, съобразено с конкретния пациент/клиент, подчертават специалистите.

Личният диетолог е на мода!Задача на личния диетолог е да разработи персонален план, съобразен с индивидуалните особености, вкусове и навици. Винаги има нюанси, а те са много важни. Добрият диетолог оценява състоянието на организма в детайли - съотношение между мускули, кости и мастна тъкан, водно съдържание, имунен и психоемоционапен статус и т.н., и тръгва оттам.

Още преди 2500 години бащата на медицината Хипократ съветвал учениците си: „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна.” Всестранно развитият американски изобретател Томас Едисон предрича преди 100 години, че лекарите на бъдещето ще ни предпазват от болестите с храна. В средата на миналия век -през 1968, принципът е доразвит от лауреата на Нобелова награда за химия Линус Полинг. Той именно въвежда термина ортомолекулярно хранене (придържащо се към правилната молекула). Според неговата теория, ако тялото се снабдява с правилните молекули - витамини, минерали, хормони, аминокиселини и прочее, голяма част от болестите ще бъдат изкоренени.

Постепенно нутрициологията - науката за здравословното хранене, печели все по-сериозни позиции в научните среди. Мнението, че в бъдеще тя ще бъде основа на медицината, натежава. Плод на тези убеждения е и новата тенденция, налагаща убедително професиите диетолог, хранителен терапевт, health lifestyle coach. Чрез индивидуалния режим на хранене се постига здравословен баланс в биохимията на човешкото тяло, премахват се хранителни, физически и психологически разстройства.

Естествено, и в бъдеще няма да минем без лекарства. Но се променя принципът.Оптималното хранене се налага като важен елемент на профилактиката. И като начин на живот.

Страница 1 от 3

  1. Начало
  2. Доказан ефект
  3. Известни диетолози
Предишна страницаСледваща страница

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Личният диетолог е на мода!".

Още от "Диети на звездите"

Диетата на Мишел Пфайфър

Диетата на Мишел Пфайфър

С настолна диета Мишел Пфайфър сваля 4 килограма за 7 дни.

Отслабване с Опра Уинфри

Отслабване с Опра Уинфри

Как успя да отслабне Опра Уинфри? Научете от самата нея. Опра Уинфри разкри тайните си за отслабване в предговора на книгата „Здравословният начин на живот Best Life“ .

Стройна и красива за една седмица

Стройна и красива за една седмица

Ако искате да се чувствате добре и да изглеждате прекрасно за Великден, вслушайте се в тялото си и поне за една седмица се опитайте да забравите вредните си навици, виновни за пъпките, бръчките и целулита.