4 съвета, с които да превърнете тренировката в навик

0 коментара0/5

Докато някои хора са напълно погълнати от спорта и не могат да си представят живота без тренировки, за повечето физическите натоварвания са нещо неприятно. Ако вие сте от втория тип, прочетете 4 съвета, с чиято помощ може да превърнете упражненията в навик.

4 съвета, с които да превърнете тренировката в навик
 © iStock

Упражненията оказват невероятно ползотворно въздействие върху здравето на човек - от по-силна имунна система като цяло до по-ниски нива на стрес. Много хора, които са наясно с тези факти обаче, нямат достатъчно време и/или мотивация, за да тренират. Може би дори опитват различни физически дейности – фитнес, тичане, йога клас или пък танци, но така и не успяват да превърнат тренировката в навик.

Всъщност ключът към успеха се крие именно тук – във формирането на навик. Веднъж превърнали се в това, упражненията вече няма да бъдат неприятни. Напротив – човек ще ги приема като нещо нормално, както миенето на зъбите, с чиято помощ се грижи за себе си и за своето тяло.

Следващите 4 съвета ще ви помогнат да превърнете тренировката в навик:

  • Планирайте своята физическа активност

За да се ангажирате с тренировки, направете дългосрочен план и определете крайна дата, когато трябва да сте постигнали някакъв успех. Вашият успех може да не се измерва само в свалени килограми, а в увеличаване на издръжливостта или пък придобиването на ново умение. Следващото ниво е да направите седмичен план с описание на това какво точно трябва да правите в рамките на всеки седем дни.

Фитнес съвети от Трейси Андерсън - звездната треньорка >>>

  • Упражнявайте се всеки ден

Дори да ви се струва прекалено – именно с повторенията на дадена дейност се създава навикът. Ето защо не позволявайте вашите задачи, задължения или срещи да попречат да изпълните целта си. Едва, когато сте превърнали тренировката в навик, може да си позволите да се упражнявате два-три пъти в седмицата, знаейки че „почивните” дни няма да се превърнат в една безкрайна пауза. Първо трябва да научите ума и тялото си да изискват от вас тренировките – това е най-голямата и сигурна мотивация. В началото може да започнете и с по 15 минути тренировка на ден, като постепенно всяка седмица да увеличавате времето с по 5 минути.

Добави описание

  • Определете правилния час

Човек има много навици и практики, които прави всеки ден. Ето защо е важно да намерите правилното време за тренировки, за да може те да се впишат безпроблемно и ползотворно във вашето ежедневие. Например – сутрин може да ставате малко по-рано, за да правите стречинг и няколко йога пози за по-успешен и енергизиран ден.

Защо тренировките ни правят щастливи? >>>

  • Радвайте се на успеха

Да се порадвате на постигнатия успех е от ключово значение при формирането на навик. Едно малко, но важно уточнение обаче – не се награждавайте с храна. Изберете някакъв друг стимул – например наслаждавайте се на онази част от тялото ви, която не сте харесвали и върху която се тренирали най-усърдно. Също така може да си вземете специален календар само за тренировките, в който да задрасквате всеки ден с Х, след като се упражнявате. Много скоро няма да имате търпение да напишете поредния Х, чувствайки се горди и удовлетворени от себе си.

13.10.2016/Милена Алексиева

Още от "Полезно"

Протеините и фитнесът

Протеините и фитнесът

Протеините (белтъчините) са най-важните хранителни съставки за активно занимаващите се с фитнес. Когато ги приемаме с храната, те се разграждат до аминокиселини. Организмът ги използва за изграждането на новата мускулна тъкан.

9 трика за по-бързо възстановяване от мускулна треска

9 трика за по-бързо възстановяване от мускулна треска

На всеки се е случвало – след физическа дейност на следващия ден сякаш всяка частица от тялото боли. Дори най-нормалните и неизискващи кой знае какви усилия движения са болезнени. Вижте кои са 9-те трика, с чиято помощ по-лесно може да се възстановите от мускулна треска.

Най-актуалните тренировки през 2017 година

Най-актуалните тренировки през 2017 година

Кои ще бъдат най-популярните тренировки през 2017 година? От бокса, през мегаформера до денс кардиото – това са само част от тренировъчните тенденции за следващата година. Вижте кои ще са най-актуалните тренировки през 2017 година.