5 мита за йогата

0 коментара0/5

Йогата е все по-популярна, тъй като практикуването ѝ предоставя множество ползи за здравето на физиката и ума. Въпреки това обаче все още съществуват много митове, свързани с йога. Кои са те, разберете сега.

5 мита за йогата
 © iStock

Йога е практика, възникнала в Индия. Името ѝ произлиза от санскритската дума "Yuj", която означава „да се присъединиш”. Йога обединява ума, тялото и духа.

За голямото значение на учението в наши дни е доказателство и фактът, че през 2014 година 21-ви юни е обявен за Международен ден на йогата, след като получава одобрение от всички 193 члена на Организацията на обединените нации.

Йога е насочена към самосъзнанието. Тя учи човек да обърне внимание на своята вътрешна сила, на вътрешното си Аз. Йогата не само подобрява психическото благосъстояние на хората, но и тяхното физическо здраве.

10 здравословни ползи от йогата >>>

Макар нарастващата популярност на учението, все още битуват редица митове, свързани с йогата. Вижте кои са те и отворете сърцето и съзнанието си за тази древна философия:

  • За да практикувате йога, тялото ви трябва да бъде гъвкаво

Не се заблуждавайте от множеството снимки, свързани с йога пози, които виждате. За да застанете надолу с главата или да запазите супер баланс, ще ви е нужно много време. Няма човек, който да е успял само след няколко практики. Начинаещите започват винаги с по-леки упражнения и с течение на времето, тялото им започва да става гъвкаво.

  • Йога е само за млади хора

Всъщност йогата е подходяща за всички хора, дори и по-възрастните, които също могат да се възползват от нейните ползи. Практикуването на йога подобрява стойката, баланса, концентрацията, гъвкавостта и издръжливостта – все важни неща за човек, независимо от неговата възраст. Всъщност много хора със здравословни проблеми се обръщат към йогата, която може да повлияе положително върху тяхното здравословно състояние.

5 лесни йога асани при главоболие >>>

  • Йогата изисква твърде много време за едно забързано ежедневие

Времето не е проблем. Нали знаете – когато човек има желание, той намира и време. Не трябва да бъдете с нагласата, че ще жертвате от свободните си часове, за да правите йога. Премете това като инвестиция във вашето здраве, спокойствие и бъдеще. Когато сте достатъчно напреднали в йога, вие може да правите и по 20-минутни практики дори у дома (също като тренировките).

Добави описание

  • Йогата променя начина на живот

Йогата не налага, в нейната философия никъде не е заложена думата „трябва”. Препоръчително е да се избягват вредни храни и да не се приемат месни продукти, но това не е задължително. Промяната в начина на живот ще се случи, само ако човек сам я пожелае.

  • Ако ходите на фитнес, няма смисъл да практикувате йога

Това са две различни неща, които не са взаимоизключващи се. Вие може да тренирате във фитнеса и да ходите на йога. Имайте предвид обаче, че само с фитнес не може да постигнете ползите от йогата. Тя успокоява ума повече от фитнес упражненията. Именно чрез минимизиране на психическия стрес йогата предотвратява появата на редица заболявания.

01.09.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 мита за йогата".

Още от "Полезно"

10 коледни фитнес подаръка

10 коледни фитнес подаръка

Ако искате да изненадате близките си с интересен, но и полезен подарък, купете им нещо, с което да поддържат добра форма. Вижте нашите 10 предложения за коледни фитнес подаръци

5 фитнес занимания на плажа

5 фитнес занимания на плажа

Фитнес ли? Лято, слънце, море, пясък, релакс... какъв фитнес? Плажът може да се превърне в арена на спортни забавления, които да бъдат превърнати във фитнес занимания. Как?

Йога упражнения за краката

Йога упражнения за краката

Какви йога упражнения да правим за стегнати и тонизирани крака? Малко хора знаят как да се грижат за краката си чрез подходящи упражнения. Йога идва на помощ.