5 мита за йогата

0 коментара0/5

Йогата е все по-популярна, тъй като практикуването ѝ предоставя множество ползи за здравето на физиката и ума. Въпреки това обаче все още съществуват много митове, свързани с йога. Кои са те, разберете сега.

5 мита за йогата
 © iStock

Йога е практика, възникнала в Индия. Името ѝ произлиза от санскритската дума "Yuj", която означава „да се присъединиш”. Йога обединява ума, тялото и духа.

За голямото значение на учението в наши дни е доказателство и фактът, че през 2014 година 21-ви юни е обявен за Международен ден на йогата, след като получава одобрение от всички 193 члена на Организацията на обединените нации.

Йога е насочена към самосъзнанието. Тя учи човек да обърне внимание на своята вътрешна сила, на вътрешното си Аз. Йогата не само подобрява психическото благосъстояние на хората, но и тяхното физическо здраве.

10 здравословни ползи от йогата >>>

Макар нарастващата популярност на учението, все още битуват редица митове, свързани с йогата. Вижте кои са те и отворете сърцето и съзнанието си за тази древна философия:

  • За да практикувате йога, тялото ви трябва да бъде гъвкаво

Не се заблуждавайте от множеството снимки, свързани с йога пози, които виждате. За да застанете надолу с главата или да запазите супер баланс, ще ви е нужно много време. Няма човек, който да е успял само след няколко практики. Начинаещите започват винаги с по-леки упражнения и с течение на времето, тялото им започва да става гъвкаво.

  • Йога е само за млади хора

Всъщност йогата е подходяща за всички хора, дори и по-възрастните, които също могат да се възползват от нейните ползи. Практикуването на йога подобрява стойката, баланса, концентрацията, гъвкавостта и издръжливостта – все важни неща за човек, независимо от неговата възраст. Всъщност много хора със здравословни проблеми се обръщат към йогата, която може да повлияе положително върху тяхното здравословно състояние.

5 лесни йога асани при главоболие >>>

  • Йогата изисква твърде много време за едно забързано ежедневие

Времето не е проблем. Нали знаете – когато човек има желание, той намира и време. Не трябва да бъдете с нагласата, че ще жертвате от свободните си часове, за да правите йога. Премете това като инвестиция във вашето здраве, спокойствие и бъдеще. Когато сте достатъчно напреднали в йога, вие може да правите и по 20-минутни практики дори у дома (също като тренировките).

Добави описание

  • Йогата променя начина на живот

Йогата не налага, в нейната философия никъде не е заложена думата „трябва”. Препоръчително е да се избягват вредни храни и да не се приемат месни продукти, но това не е задължително. Промяната в начина на живот ще се случи, само ако човек сам я пожелае.

  • Ако ходите на фитнес, няма смисъл да практикувате йога

Това са две различни неща, които не са взаимоизключващи се. Вие може да тренирате във фитнеса и да ходите на йога. Имайте предвид обаче, че само с фитнес не може да постигнете ползите от йогата. Тя успокоява ума повече от фитнес упражненията. Именно чрез минимизиране на психическия стрес йогата предотвратява появата на редица заболявания.

01.09.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 мита за йогата".

Още от "Полезно"

Фитнес по време на месечен цикъл

Фитнес по време на месечен цикъл

Голяма част от жените, които активно се занимават с фитнес, спират по време на месечния си цикъл. Необходимо ли е това? Не.

Фитнес аклиматизация на тялото

Фитнес аклиматизация на тялото

Фитнес аклиматизацията е периодът от няколко седмици след като не сте тренирали никога или отдавна. Целта е тялото ви да свикне с програмата и да му позволите да се настрои към стреса на тренировките с тежести.

5 фитнес занимания на плажа

5 фитнес занимания на плажа

Фитнес ли? Лято, слънце, море, пясък, релакс... какъв фитнес? Плажът може да се превърне в арена на спортни забавления, които да бъдат превърнати във фитнес занимания. Как?