5 неща, които мускулите ви искат да ви кажат

0 коментара0/5

Какво може да означават различните болки в мускулите? Болката е индикатор за някакъв проблем, а чрез нея вашите мускули искат да ви сигнализират. Вижте 5 неща, които мускулите ви искат да ви кажат.

5 неща, които мускулите ви искат да ви кажат
 © iStock

Едва ли има човек, който поне веднъж след тренировка да не е ставал жертва на мускулната треска. За всеки вид болка или пък мускулни крампи си има причина. Всъщност това е начин мускулите да ви сигнализират, да ви „кажат” нещо. Вижте 5 неща, които вашите мускули искат да ви кажат:

„Имаме нужда от почивен ден”

Когато напрегнете мускулите си повече от обикновено, на следващия ден се получава мускулната треска. В такива моменти е добре да си дадете 1-2 дни почивка, за да може тялото ви да се възстанови. Позволени са само леки аеробни упражнения като разходка и джогинг.

Прочетете още:

9 трика за по-бързо възстановяване от мускулна треска

„Имаш разтегнат мускул”

Ако след тренировката изпитвате силна болка, вероятно се чудите дали не сте се наранили сериозно. Има разлика между възпален мускул и разтегнат мускул – двете неща може да разграничите, като обърнете внимание на времето и симетрията. Мускулната треска често включва внезапна поява на болка по време на определени движения в един мускул, а болката започва до 72 часа след тренировка. Обикновено мускулната треска се чувства и от двете страни на тялото, докато разтегнатият мускул може да се познае с болка само в една определена част от тялото.

Добави описание

„Не пиеш достатъчно вода”

Мускулните крампи са много неприятни и макар че все още не е ясна точната причина за тяхната поява, изглежда дехидратацията значително повишава риска. Избягвайте тренировките в голяма горещина и правете чести почивки, за да приемате достатъчно вода – по този начин ще защитавате тялото си от спазми и други по-сериозни наранявания.

11 признака, че не пиете достатъчно вода >>>

„Трябват ти електролити”

След особено интензивна тренировка, тялото се нуждае не само от вода, но и от вещества като натрий, калий и магнезий, които помагат на организма да поддържа нужния баланс. Изчерпването на тези важни вещества наред с дехидратацията ограничава притока на кръв и може да доведе до мускулна травма, болка и крампи. Ако не сте фенове на сладките спортни напитки, електролити може да си набавите чрез храни като банани, солено фъстъчено масло, водорасли и мляко.

„Разболяваш се”

Ако се чувствате схванати без видима причина, вашите мускули може би ви предупреждават, че се разболявате (особено ако малко ви се гади и сте апатични). Тялото използва процеса на възпаление, за да се бори с вирусите и всъщност това е нещото, което причинява болка с мускулите, когато имате грип. Друга възможност е приемът на дадено лекарство с рецепта да влияе зле на вашите мускули.

30.03.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 неща, които мускулите ви искат да ви кажат".

Още от "Полезно"

Във форма по празниците

Във форма по празниците

С наближаването на празниците започваме да мислим все повече за коледната трапеза и по-малко за тренировки. Вижте кои са най-големите диетични грехове по празниците и как да останем във форма по Коледа.

Енергийната сила на витамините

Енергийната сила на витамините

Витамините са катализатори на обменните процеси в организма. Няма реални доказателства, че активно спортуващите имат по-големи витаминни нужди, но техният недостиг несъмнено намалява физическата издръжливост.

Загряване преди тренировка

Загряване преди тренировка

Загряването е съществена част от тренировката. Повишаването на телесната температура, сърдечната честота и съпътстващите метаболитни процеси подобряват скоростта на нервните импулси.