5 ползи за здравето от разходка в гората

0 коментара0/5

Разходката в гората е едно от най-полезните и страхотни неща, които може да направите в слънчевите и почивните си дни. Разберете кои са 5-те ползи за здравето от разходката в гората и защо си струва още сега да планирате едно „бягство” в гората.

5 ползи за здравето от разходка в гората
 © iStock

В Япония има практика, известна като „Shinrin-Yuku”, което се отнася до акта на „къпане в гората”. В продължение на много години хората са практикували идеята за подмладяване на ума и тялото с разходка в гората. Като цяло престоят сред природата има невероятно ползотворно въздействие върху здравето на човек. Вижте кои са 5-те ползи за здравето от разходка в гората.

Упражнение

Най-очевидната полза от разходката в гората е прекрасният начин човек да тренира тялото си и то без стрес. Имайте предвид, че в гората може да правите много неща, освен да се разхождате. В достатъчно топъл ден може да направите открита йога сесия или пък да вземете участие в интензивен туризъм. Основните ползи за здравето идват при по-продължителен престой в гората, така че прекарвайте колкото може повече време там. А защо не направите и едно добро дело за планетата, като засадите дърво?

Разходка сред природата – фитнес за младост >>>

Намаляване на стреса

Разходката сред дървета помага за облекчаване на стреса – нещо, от което се нуждаят по-голяма част от хората днес. Нивата на стрес се намаляват дори, когато човек само се любува на природата в гората. Така че, ако напоследък се чувствате стресирани, планирайте час по-скоро една зареждаща и освежаваща разходка в гората.

Добави описание

Стимулиране на имунната система

Растенията отделят вещество (Phytocides), чиято основна цел е да ги предпази от насекоми и заболявания. Резултатите от проучвания показват, че същото вещество може да бъде полезно и за хората. Когато човек вдишва от това вещество, тялото му реагира, като увеличава активността на белите кръвни клетки, които се борят с различните микроорганизми. Установено е, че този ефект се забелязва до 7 дни след разходка в гората.

Прочетете още:

10 правила за образцов екотуризъм >>>

Подобряване на фокуса

Разходката в гора може да подобри и вашия фокус. Причината: времето, което прекарвате в гората, дава почивка на когнитивната част от вашия мозък. Вместо да се концентрирате върху всички ежедневни неща и дейности, отделете си малко време, което да прекарате в гората. Обръщайте внимание на растенията и животните. По този начин гората може да ви помогне да намалите и депресията си.

Намаляване на СДВХ

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или съкратено СДВХ е заболяване, от което страдат най-вече деца. Разходката в гората може да смекчи симптомите на СДВХ.

06.04.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 ползи за здравето от разходка в гората".

Още от "Полезно"

Най-добрите мобилни приложения за фитнес

Най-добрите мобилни приложения за фитнес

Ако искате да влезете във форма, телефонът ви може да бъде вашият най-голям съюзник. Съществуват много мобилни приложения за фитнес, с чиято помощ бихте могли да тренирате успешно. Вижте най-добрите от тях.

Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете

Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете

Как вашата менструация се отразява на тренировката ви? Трябва ли да бъдете по-внимателни или може да се упражнявате какво обикновено? 6 неща, свързани с менструацията и тренировката, които трябва да знаете.

10 коледни фитнес подаръка

10 коледни фитнес подаръка

Ако искате да изненадате близките си с интересен, но и полезен подарък, купете им нещо, с което да поддържат добра форма. Вижте нашите 10 предложения за коледни фитнес подаръци