7 трика за по-лесно бягане през зимата

0 коментара0/5

Бягането през зимата може да бъде истинско изпитание за духа и тялото. Ако сте готови да преминете през него, научете 7 трика за по-лесно бягане през зимата.

7 трика за по-лесно бягане през зимата
 © iStock

За някои хора тренировките са се превърнали в начин на живот и неделима част от ежедневието както всички останали рутинни задължения. Тези хора определено нямат нужда от допълнително мотивация, за да тренират. От друга страна – има много хора, които макар да тренират, все още предпочитат да се отдадат на някоя по-приятна дейност, вместо да горят калории.

Зимните месеци допълнително усложняват тренировките – особено тези, които са на открито. Ниските температури са способни напълно да откажат човек от желанието му да се разходи или да потича навън. В тези случаи е най-добре тренировката навън да се замени с фитнес или някоя друга физическа активност на закрито.

Защо и как правилно да бягаме? >>>

Ако пък вие сте от ентусиастите, които не се плашат от зимата и искате да продължите с тренировките на открито, вижте 7 трика за по-лесно бягане през зимата:

Изберете правилен маршрут

Ниските температури без сняг не са фактор, който трябва да повлияе върху избраните от вас места за бягане. От друга страна, когато има лед или киша – трябва много внимателно да обмислите най-безопасния маршрут за бягане. Само една грешка може да ви коства сериозна травма и поне няколко месеца невъзможност за тренировки.

Инвестирайте в точния екип

Всеки трениращ трябва да се снабди с необходимите дрехи и обувки, за да бъде тренировката му максимално по-лесна и приятна. Когато става въпрос за бягане навън и то посред зима – човек задължително трябва да инвестира с точните дрехи и обувки. Те трябва да бъдат удобни и да позволяват лесни движения, да топлят, но същевременно да не запарват, за да се предотврати изпотяването.

Прочетете още:

Как да изберете перфектния екип за тренировки 

Добави описание

Предизвикайте себе си

Тренировката сама по себе си е предизвикателство, което всеки човек отправя сам към себе си. Когато става въпрос за тренировка навън през зимата – това е още по-голямо предизвикателство и изпитание на волята. Не забравяйте, че тичайки навън дори при температури под нулата – по този начин вие калявате своята психика и дух, това ви прави по-издръжливи и по-силни. Готови ли сте за предизвикателството?

Бягайте сутрин

Някои проучвания показват, че трениращите сутрин имат по-голям процент успеваемост, отколкото хората, които се упражняват вечер. Разбира се, това е индивидуално. Но когато става въпрос за бягане на открито през зимата – най-добре използвайте светлите часове от денонощието за по-голям комфорт. Не излизайте веднага, след като сте се събудили обаче, защото в този случай бягането може да се окаже наистина стресиращо за вашия организъм.

Тренировка - сутрин или вечер? >>> 

Намерете си компания

Бягайте заедно с приятел – също толкова голям ентусиаст като вас, който не се плаши от зимата. Това е допълнителна мотивация, която ще ви помага в това изпитание. Важно е обаче този ваш приятел да бъде сериозен и отговорен, защото в противен случай може да се получи обратен ефект. Ако пък имате домашен любимец – взимайте го със себе си, той със сигурност ще се радва.

Добави описание

Имайте план при много лошо време

Времето през зимата може бързо да се променя, а в някои дни не е изключено да бъде наистина лошо. В тези моменти винаги бъдете подготвени с друг план за действие, а именно – алтернативен вид тренировка. Може например да посетите фитнес и да бягате на пътеката.

Намалете броя тренировки

Обмислете варианта да не бягате всеки ден през зимата, а да го правите само два или три пъти в седмицата. Почивните дни са удобно време, в което може да тичане навън и то за повече време, като по този начин ще компенсирате намаления брой тренировки.

Тичането – 10 причини защо си струва >>>

22.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 трика за по-лесно бягане през зимата".

Още от "Полезно"

10 мита за жените и силовите тренировки

10 мита за жените и силовите тренировки

Силовите тренировки и жените. Не вярвайте на нито едно от твърденията, според които силовите тренировки не се отразяват добре на женската физика. Топ 10 на развенчаните митове за жените и силовите тренировки.

Познавате ли тялото си?

Познавате ли тялото си?

Ако някой мъж ви каже, че не харесва жени със стегнат бюст, изящни бедра и добре оформено дупе – прави се на интересен.

Метаболизмът се събужда с фитнес

Метаболизмът се събужда с фитнес

Когато искаме да отслабнем, целта е да свалим килограми от мазнини, а не от мускули и вода. Има само един начин за стопяване на мазнините - фитнес, свързан с нормален режим на хранене.