9 трика за по-бързо възстановяване от мускулна треска

0 коментара0/5

На всеки се е случвало – след физическа дейност на следващия ден сякаш всяка частица от тялото боли. Дори най-нормалните и неизискващи кой знае какви усилия движения са болезнени. Вижте кои са 9-те трика, с чиято помощ по-лесно може да се възстановите от мускулна треска.

9 трика за по-бързо възстановяване от мускулна треска
 © iStock

Мускулната треска е често срещан проблем при хората, които тренират. От нея не са застраховани дори фитнес ентусиастите. При начинаещите честотата на болката и дискомфорта след физическа активност дори може да бъде по-голяма.

Обикновено се сблъскваме с мускулната треска при започването на нов режим или смяна на упражненията. Най-общо казано тя се появява след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група, което надхвърля силата и продължителността, на която мускулът е свикнал да бъде натоварван до този момент.

Повечето пъти болките започват да се усещат на следващия ден и могат да продължат цяла седмица. Според по-стари теории мускулната треска  се дължи на синтеза на млечната киселина. Днес все по-често се говори, че болките в мускулите са следствие на миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от необичайно натоварване.

Ако в някакъв момент станете жертва на мускулната треска, не се отдавайте на умората и възпалението, а опитайте да се възстановите по-бързо с тези 9 научно доказани трика:

  • Наспивайте се добре

Множество изследвания доказват, че липсата на достатъчно сън може да окаже значително негативно въздействие върху производителността и възстановяването. Сънят е и времето, в което организмът синтезира най-много протеин, така че многото часове в леглото ви гарантират по-силни мускули след тежка тренировка.

7 съвета, с които ще победите безсънието >>>

  • Консумирайте протеин преди лягане

Макар че както вече споменахме, тялото ни синтезира протеин по време на сън, може да го „захраните” с допълнителен такъв за по-бързо възстановяване от мускулна треска. Достатъчно е само да вечеряте ястие, богато на протеин, с което да подпомогнете „ремонта” на мускулите ви.

  • Приемайте повече протеин и за закуска

Изненадани ли сте? Не би трябвало – закуската с високо съдържание на протеин осигурява на мускулите необходимите съставки, за да продължат възстановяването си. Освен това протеиновата закуска намалява желанието за храна по-късно през деня, което е още един плюс за трениращите.

Добави описание

  • Пийте много вода

По-бързото възстановяване от мускулна треска може да бъде само на няколко (или повече) чаши вода разстояние. Движението, докато сте дехидратирани, може да доведе до по-голямо увреждане на мускулите и намаляване на способността на организма да се възстанови сам.

11 признака, че не пиете достатъчно вода >>>

  • Не консумирайте алкохол

Резултатите от изследвания показват, че повече от едно питие след тренировка може да намали способността на организма да се възстанови.

  • Заложете на масажа

Възползвайте се от професионалните услуги на масажист или пък от желанието на някой близък човек да облекчи вашите мъки. Масажът помага на съединителната тъкан и намалява сковаността, свързана с възстановяването на мускулите.

  • Оставете мускулите ви да почиват

Няма универсално време за отшумяването на мускулната треска. Фактори като възраст и фитнес ниво са важни при определянето на това от колко почивка се нуждаят мускулите, защото всичко е индивидуално. Вие сами трябва да усетите в кой момент сте готови за нова тренировка, но във всички случаи оставете мускулите си да починат малко.

Добави описание

  • Вземете студен душ

Докато това може да ви изглежда като една страшна перспектива и истинско предизвикателство, изследвания показват, че студеният душ действа добре след тренировка. Той може значително да намали болката и възпалението до 24 часа след интензивна тренировка.

Студен душ за здраве >>>

  • Опитайте противовъзпалителни средства

Според някои проучвания противовъзпалителни подправки като куркума и джинджифил биха могли да ускорят възстановяването на мускулите. Ако се опитвате да натрупате мускулна маса, някои противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен и аспирин могат да попречат на хипертрофията (мускулния растеж).

04.08.2016/Милена Алексиева

Още от "Полезно"

Петте хармонии

Петте хармонии

Представяйте си, че сте стройни – най-простият метод да бъдете винаги слаба.

Идеално vs. здравословно тегло

Идеално vs. здравословно тегло

Може би се измъчвате да се напъхате в балната си рокля и страдате, че все не ви се получава, колкото и да гладувате? Но необходимо ли е това наистина? Истината според експертите е, че може да тежите над идеалното тегло и пак да сте здрави и щастливи.

Фитнес анатомия

Фитнес анатомия

Фитнес успехите са непостижими без познаване на мускулната анатомия. Несериозно е да се впуснете в усилени тренировки, ако не сте запознати с мускулите на тялото си. Фитнес грешките най-често са резултат именно от това.