Аеробика за фитнес маниаци

0 коментара0/5

Фитнес маниаците често се питат: кога да правят аеробика – преди или след тренировката? Много жени предпочитат да я правят в началото, когато отидат във фитнеса, други чакат първо да свършат програмата си с тежести.

Аеробика за фитнес маниаци
Аеробика за фитнес маниаци


Въпреки че и двата варианта са приемливи, по-добре е да правите аеробиката след приключване на сериите с тежести. Ползите са няколко:

  • Аеробиката е активна форма на възстановяване и помага да премахнете млечната киселина от мускулите. Този страничен метаболитен продукт причинява „изгарящото” усещане в мускулите и пречи да ги сгъвате. Когато приключите високоенергийната програма с тежести, голямо количество млечна киселина вече се е събрала в мускулите ви. Правенето на аеробни упражнения помага за отстраняването й и така подобрява възстановяването на мускулите.
     
  • Аеробика за фитнес маниациТъй като тренировките с тежести изискват много по-висока интензивност от аеробиката, за тях имате нужда от повече енергия. Когато енергийните ви запаси са високи, може да дадете всичко от себе си във вдигането на тежестите. Ако са вече поизчерпани, ефективността ви не е толкова голяма. От друга страна, тъй като аеробиката изисква по-малка интензивност, времето на изпълнение не е толкова важно. Без съмнение аеробните ви способности не трябва да бъдат много повлияни от това кога се упражнявате.
     
  • Ако се изморите или времето ви притиска, може да отложите аеробиката, без това да има голямо значение. Тялото ви се възстановява много по-бързо след нея, отколкото след тренировка с тежести, което ви позволява по-голяма гъвкавост при програмирането на аеробните упражнения. Стига да правите точния брой серии на седмица, структурирането им не е толкова важно. Тъй като може да правите аеробика няколко дни последователно, без това да води до лоши последици, имате възможността да се отклонявате от редовния си график според нуждите си.


Аеробика за фитнес маниаци

Въпреки че според тези фактори е най-добре да оставите аеробиката за края на тренировката си, цялостният ефект от това кога я правите не е толкова от значение. Ако аеробният ви капацитет е добър, може да постигнете резултати и по двата начина. Слушайте тялото си и после вземете решение. Ако се чувствате по-добре, започвайки с аеробика, правете я тогава.

31.01.2013/Биляна Божилова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Аеробика за фитнес маниаци".

Още от "Полезно"

Спа релакс – сауна, парна баня и джакузи

Спа релакс – сауна, парна баня и джакузи

Сауна, парна баня и джакузи – триото, което може да разтопи всеки. Най-добрият фитнес по празниците е блаженият мързел. Отдайте му се на топло и релаксиращо място – сауна, парна баня или джакузи.

Как да предпазим колената от фитнес травми?

Как да предпазим колената от фитнес травми?

Как да предпазим колената от фитнес травми? Въпросът, който вълнува всички фитнес маниаци, независимо от нивото на физическа активност. Ето няколко съвета за понижаване на стреса върху колената.

Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете

Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете

Как вашата менструация се отразява на тренировката ви? Трябва ли да бъдете по-внимателни или може да се упражнявате какво обикновено? 6 неща, свързани с менструацията и тренировката, които трябва да знаете.