Христиана Парова за отслабването след бременността

1 коментар0/5

Христиана Парова е фитнес инструктор и консултант по здравословно хранене. Вижте нейните съвети за отслабване и влизане в добра форма след бременността.

Христиана Парова за отслабването след бременността
Христиана Парова за отслабването след бременността

Христиана е отдадена съпруга, майка и ментор на жени, които се стремят към перфектна фигура. Казва, че никога не оставя момичетата, които тренира, да хленчат. Опитва се да ги мотивира и научи да обичат упражненията и да се усмихват, докато работят за супер тяло.

Вярва, че човек може да влезе в супер форма дори да тренира само у дома. Затова публикува видеа във Фейсбук страницата си и канала в YouTUBE, достъпни за всички.

Колко скоро след нормално раждане може една млада майка да започне  да тренира?

Правилният въпрос е “Какво би ограничавало една наскоро родила майка да се подлага на физически натоварвания?”. Най-елементарният отговор е дали майката е имала усложнения по време на бременността и по време на самото раждане. Раждането със секцио е перфектен пример за медицинска предпоставка, която не би позволила, чисто физиологически, една майка да започне с физическо натоварване от какъвто и да било тип.

Много майки много грешно разбират и осмислят понятието "тренировка", защото под "тренировка" разбират тежки гири, щанги и сложни културистични машини… Със сигурност не си представяте леки упражнения с ластици, разтягане на основните мускулни групи, ходене в парка, каране на колело, Пилатес в лекия й вид и т.н. Дори, ако е необходимо да задълбаем още повече в проблематиката на това разбиране, повдигането и преместването на тенджерата под налягане от котлона, изваждането на готовата вечеря от фурната, слагането на детето да спи и т.н. са все примери за не леки физически ежедневни упражнения, за които не се замислям, защото те са ни кодирани, като неща които си зависят от нас и не ги възприемаме, като физическа работа на мускулите.

Аз съм "ЗА" новородилата майка да започне незабавно с някаква физическа активност, за активизиране на способността на тялото си да възстанови изначалното си тегло, ако не и да влезне в още по-добра форма, от която е била и преди забременяването. Тук има и момент на психологически ренесанс при майките, които са започнали да се занимават активно с физически упражнения, защото това е основополагащ фактор в борбата със следродилната депресия.

Добави описание

Здравословното хранене е важна част от всеки режим за отслабване

Колко продължителни трябва да са тренировките в началото?

Най-правилно е всеки да прецени сам за себе си колко време му е необходимо за физическо натоварване и самите тренировки, ако са от конвенционален тип (т.е. фитнес или в домашни условия) да не са по-често от 3 пъти в седмицата. Продължителността на самата тренировка трябва да кореспондира на вътрешното ви желание да я изпълните и мотивацията, която имате. Трябва да сте наясно, че ако правите нещо насила, то рано или късно ще се провалите.

Тренирайте точно толкова време, колкото Ви е приятно.

Пречат ли тренировките на кърменето?

При мен не оказа влияние, но е много индивидуално. Пак се връщаме към начина на тренировки, интензитет на натоварване и използвано оборудване. Всичко трябва да е премерено и да се случва постепенно, а не още от самото начало да се раздадете на 110%, защото това би било предпоставка за медицински проблем, дори и ако не сме родили наскоро.

Коя е първата зона, върху която жената трябва да започне да работи?

Няма такава… всички зони са еднакво важни. Това, че ще отделим повече време на дупето или бедрата, не ще ни гарантира по-добри резултати точно там. Тялото е сложна машина, която работи най-оптимално, когато има баланс.

Какви упражнения в домашни условия би препоръчала за младите майки, които нямат време да отскочат до залата?

Упражненията, които могат да бъдат изпълнявани в домашни условия, са безброй много. Всяка жена, която се колебае между фитнес залата и тренировките в домашни условия, по отношение на ефективност и бързо постигане на резултатите, може да бъде убедена, че тренировките в домашни условия са не по-малко ефективни от тези в залата. Аз съм перфектният пример за това… възстановяването на моята физика е резултат от тренировки в домашни условия, далеч от големите тежести, гири и сложни машини.

Много от упражненията, които могат да се изпълняват в домашни условия съм ги обединила във видеа и съм ги качила в YouTUBE, защото е много трудно да се каже, как е правилно да се изпълнява едно упражнение. Има безброй различни начини, по които да изпълняваш упражненията грешно и само един правилен. Отделно от това, хаотичното изпълнение на упражнения от интернет не е за препоръчване, защото много от тези упражнения са с различна трудност и някои от тях дори не се характеризират с каквато и да било ефективност… изглеждат ефективни, но това е и целта. Ето защо в моят YouTUBE канал съм поместила видеа с тренировки, които са изпитани и знам, че работят на 100%.

Вижте една тренировка за стегнати крака, бедра и дупе:

Какви фитнес приспособления всяка жена трябва да има у дома?

Три са нещата, с които можете ВИНАГИ да направите пълноценна тренировка и да ги носите навсякъде със себе си.

  1. Комплект от гирички не по-тежки от 2кг. Това е достатъчно като тежест и не ще са ви нужни по-тежки гирички.
  2. Комплект с ластици - основното в екипировката - набор от няколко вида ластици с различна резистентна тежест, две дръжки, анкер за врата и наглезници. Проблемът е, че в България качеството на 90% от предлаганите ластици, било то по единично, или в комплект, е под всякаква критика. Средният живот на един такъв псевдокомплект е около 3 месеца. Много трябва да се внимава ластиците да бъдат двуслойни и подсилени, което ви гарантира, че техният живот ще е не по-малко от 3 години, дори и при тренировки от интензивен тип
  3. Швейцарската топка, която може да закупите от всеки спортен магазин.

Добави описание

Винаги ли спортът трябва да се комбинира със здравословно хранене?

Правилното хранене е 70% от уравнението за перфектна физика, 15% физическа активност и 15% почивка и релакс. Правилното и здравословно хранене е в основата на всичко и ако някой си мисли другояче е в дълбока заблуда. Всеки човек е различен, което налага индивидуален и задълбочен подход при подбора на различните храни и тяхното количество за отделните хранения. За определени хора конкретни храни са препоръчителни, докато за други, същите тези храни създават предпоставки за автоимунни реакции, които да ги карат да качват килограми, задържат вода и т.н. Индивидуалният подход е единственият, който може да отсее полезното от противопоказното. Не е достатъчно да се каже “… аз не консумирам сладко и тестено, а за свинско да не говорим”. Този начин на мислене е грешен и порочен. Психиката на човек понякога се нуждае от неща, от които тялото няма нужда за собствените си физиологични процеси, но този тип храни не са противопоказни в малки количества за организма.

Балансът е много важен при изготвянето на персонализиран хранителен режим, както и количествата, които са предписани за консумация на дневна база.

Кои храни трябва да избягват жените, за да влязат по-бързо във форма?

Няма такъв списък с "лоши" храни. Има неприемливи количества и комбинации. Зехтинът е много здравословен, но никой не го пие с литри. Бидейки максималист в разбирането си, кое правилно и кое грешно по отношение на храненето, не води до нищо добро. Ако се фокусирате върху това, правилното в един момент става грешно. Това е така заради продължителната консумация на едни и същи храни, на които тялото рано или късно започва да реагира негативно.

Вярваш ли в бързите диети?

Накратко… няма диета която да дава бърз резултат и да оставя трайни резултати… много е просто.

Вредят ли на здравето?

Със сигурност не носят никакви трайни позитиви.

20.03.2014/ интервю на Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

zenata

От zenata20.03.2014, 10:42 ч.

мхм, спортуването след бременност е наистина много индивидуално и според мен трябва да се започне след лекарска преценка, а не на инструктори или нещо подобно. на мен лекарката ми каза, че мога да започна със спорта,...

Виж всички коментари за "Христиана Парова за отслабването след бременността".

Още от "Полезно"

Йога не е просто мода

Йога не е просто мода

През последните години йога става все по-разпространено и модно занимание. Хиляди хора по света се запалват по йогата и започват да я практикуват, макар малцина от тях да го правят правилно и да знаят реално какво представлява тя.

Танцувай с Goldy

Танцувай с Goldy

Виктория Михова – Goldy е професионална танцьорка и преподавателка по танци. От онези щастливи момичета, които от малки знаят какво искат да правят и го правят все по-добре. Goldy за танците като ефективен начин за поддържане на форма.

Протеините и фитнесът

Протеините и фитнесът

Протеините (белтъчините) са най-важните хранителни съставки за активно занимаващите се с фитнес. Когато ги приемаме с храната, те се разграждат до аминокиселини. Организмът ги използва за изграждането на новата мускулна тъкан.