Как да избегнем травми по време на фитнес и спорт?

0 коментара0/5

Вижте някои основни правила, които трябва да спазвате, за да избегнете травми по време на фитнес и спорт.

Как да избегнем травми по време на фитнес и спорт?
Как да избегнем травми по време на фитнес и спорт?

Познавайте тялото си

Най-добрият начин да избегнете травми по време на фитнес и спорт е като добре прецените предимствата и недостатъците на тялото си. Ако знаете, че китките са ви слабо място, не ги претоварвайте. Ако имате пък проблеми с глезените, избягвайте интензивното бягане и т.н. Ако тренирате с инструктор, предупредете го за тези слаби места.

Фитнес съвети от Холивуд >>>

7 фитнес съвета за начинаещи >>>

Наемете си инструктор

Как да избегнем травми по време на фитнес и спорт?Ако досега не сте тренирали фитнес или определен спорт ви е непознат, наемете си инструктор. Поне в началото. Той ще ви научи как правилно да изпълнявате упражненията така, че да са ефективни и да избегнете контузии. Понякога изпълнението на дадено упражнение изглежда по един начин, а се изпълнява по друг. Дори най-малкото изкривяване може да доведе до травма.

Личен фитнес инструктор >>>

Инвестирайте в екипировка

Ако сте се захванали сериозно с някакъв спорт или фитнес, инвестирайте в екипировка. Това е сигурен начин да се предпазите от травми. За бягане например са нужни специални обувки. Те ще ви предпазят от проблеми със стъпалата, глезените и колената. Ако пък наблягате на тежестите в залата, ще ви трябват други обувки. Същото важи и за танците. Снабдете се с дрехи от подходящи дишащи материи за повече комфорт по време на тренировката.

Кизомба - танцът на любовта >>>

Винаги загравяйте

Винаги започвайте тренировката си със загрявка. Отделете минимум 15-20 минути на загрявката. Започнете леко, като постепенно увеличавате интензивността.

Винаги се разтягайте

Стречинг упражненията може да се каже, че са част от загрявката. Те ще ви помогнат да разтегнете тялото и да го подготвите за натоварването, което го очаква. Ефективен начин да избегнете травми.

Как да избегнем травми по време на фитнес и спорт?

Стречинг за гъвкавост >>>

Стречинг упражнения за тонус и енергия >>>

Умерено навоварване по време на тренировка

Понякога в ентусиазма си, че започвате да тренирате нещо ново, се претоварвате от първия път. Препоръчваме ви да започнете с по-кратки тренировки и все следващ път да добавяте 5 минути отгоре, докато достигнете желаното от вас време за тренировка. Така ще избегнете претоварване, което може да доведе до травма. Освен това ще намалите риска от мускулна треска, която може да е не по-малко неприятна. По-добре да направите 4 кратки тренировки за седмицата, отколкото 2 много продължителни.

Не тренирайте твърде често

Колкото и да искате бързо резултати от тренировките, не прекалявайте. Ако сте любител, няма смисъл да стоите всеки ден в залата. Изберете темпо, подходящо за физическите ви възможности. 3-4 пъти в седмицата е достатъчно, за да поддържате стегната фигура и да сте здрави.

21.08.2014/ Радослава Михайлова
 

Още от "Полезно"

Обезводняване и фитнес

Обезводняване и фитнес

Връзката между фитнеса и водата е много проста – повече фитнес, повече вода.  Обаче губим по около 2,5 литра вода дневно с потенето и урината, както и допълнително количество по време на упражнения. Рискът от обезводняване никак не е малък.

Фитнес упражнения на плажа

Фитнес упражнения на плажа

Фитнес упражненията са последното нещо, за което си мисли човек на плажа. Слънцето, пясъкът и морето предразполагат към мързеливо излежаване, а не към усърдни тренировки. Но плажът е иделно място за фитнес.

Уличен фитнес

Уличен фитнес

Уличен фитнес или как се вмъква фитнесът в градския стил на живот? Тренировките на улицата се практикуват от дълбока древност, но идеално се вписват в модерната „ърбън“ (градска) култура. Що е то уличен фитнес и има ли почва у нас?