Как да изберете перфектния екип за тренировки

0 коментара0/5

Има няколко фактора, които влияят върху избора на дрехи и обувки за тренировка. На първо място е видът спорт и мястото, където го практикувате. Какво още обаче трябва да имате предвид, когато избирате облекло за тренировки?

Как да изберете перфектния екип за тренировки
 © iStock

Правилните дрехи и обувки по време за спорт са също толкова важни, както това да носите вода със себе си във фитнеса. Има голямо разнообразие от спортни дрехи и обувки, но вие трябва да съобразите своя избор с вида тренировка, която практикувате, както и мястото, където тренирате.

Тренировъчни травми: 4 идеи как да ги избегнете >>>

Не забравяйте също така, че трябва да заложите на удобството, не толкова на красотата по отношение на дрехите. По-добре е да се чувствате комфортно и да може лесно да изпълнявате всички упражнения, вместо просто да изглеждате добре в спортен екип.

С обувките е същото – на първо място те трябва да бъдат удобни, а не красиви. Подходящите маратонки ще намалят риска от травми, както и ще направят тренировката ви по-приятна.

Как да изберете правилното облекло за спорт?

  • Време

Ако обичате тренировките навън, трябва да съобразите своя спортен екип с метеорологичните условия. Когато температурите са високи, правилните дрехи помагат за предотвратяването на „прегряването”. Широките дрехи, например, позволяват на въздуха да охлажда тялото и на потта да се изпарява по-лесно. Когато е слънчево, избирайте светли дрехи, вместо тъмни, за да не привличате допълнително слънцето върху себе си.

При студено временяколко „пласта” дрехи са практичен избор, тъй като винаги може да свалите нещо, ако ви стане по-топло и да го облечете отново в случай, че усетите студ. Дрехи, съдържащи полипропилен имат свойството да задържат топлина и да не пропускат вода. Най-външният слой от облеклото пък е добре да бъде „вентилиращ”, което помага за регулиране на телесната температура в студено време.

Когато тренираме в дъжда - 7 съвета >>>

Добави описание

Маската за лице и шалът могат да защитят белите дробове от студения въздух. Ръкавиците също са подходящ избор при много ниски температури. Задължително трябва да се снабдите и със специални чорапи, които да топлят карата ви.

Независимо дали навън е горещо или много студено – не забравяйте шапката. През есента и зимата заложете на топла шапка, която изолира, докато през слънчевите дни предпазвайте главата си с шапка с козирка.

Ако пък предпочитате тренировките във фитнеса – съобразете дрехите си с температурата, която е в залата.

Прочетете още:

Трябва ли да тренирате, ако сте болни? >>>

  • Движение

Перфектното облекло за спорт зависи и от вашите тренировки и най-вече – от движенията, които правите. Не залагайте напрекалено тесните дрехи, тъй като те невинаги са достатъчно удобни. Комфортът е на първо място, когато говорим за физическа активност. Не правете компромис с това. Ако предпочитате да тренирате с клин, уверете се, че той не ви стяга прекалено и с него ще ви бъде удобно, докато изпълнявате различните упражнения. Заложете също така на тениска или потник, които стоят по-свободно около тялото.

  • Обувки

За да бъдат вашите тренировки максимално ефективни, трябва да изберете точните обувки. Маратонките са изключително важни при физическа активност – особено при тичане.

Добави описание

В повечето спортни магазини могат да ви насочат към най-подходящите обувки за вида на вашата тренировка. Съветваме ви да инвестирате повече пари с подходящи маратонки, защото това е инвестиция, която си заслужава и от която до голяма степен зависи успехът на вашите спортни начинания.

Вижте още по темата:

Как да избираме маратонки? >>>

27.10.2016/Милена Алексиева

Още от "Полезно"

Фитнес по време на месечен цикъл

Фитнес по време на месечен цикъл

Голяма част от жените, които активно се занимават с фитнес, спират по време на месечния си цикъл. Необходимо ли е това? Не.

Как да бъдем енергични през целия ден?

Как да бъдем енергични през целия ден?

За ползата от спортуването сме си говорили доста. И пак ще си приказваме, но не сега. Този път вместо стриктното спазване на плана с упражненията, предлагам да се доверим на Айнщайн, вкарвайки малко въображение.

Бърз и ефективен метод  за оформяна на тялото с технология на 21 век

Бърз и ефективен метод за оформяна на тялото с технология на 21 век

Специалният метод за трениране EMS (електромускулна стимулация) е популярен в цяла Европа.