Как да избираме маратонки?

0 коментара0/5

Обувките са най-важното, когато говорим за спортуване. Правилната позиция на стъпалото не само повишава ефективността на тренировката, но и ви предпазва от травми. Вижте няколко съвета как да избирате маратонки?

Как да избираме спортни обувки?
Как да избираме спортни обувки?

Бързи съвети при избор на маратонки

Избирайте спортни обувки в края на деня. Когато се движите и въобще натоварвате стъпалата си, те променят размера си и леко се подуват. Важно е краката ви да са в това състояние по време на пробата. Така по време на тренировка маратонките няма да ви стягат.

Винаги носете със себе си свои чорапи. Трябва да са от чорапите, които обувате за тренировка. А и така няма опасност да хванете гъбички при пробата.

С какви спорни обувки да тренираме >>>

Понякога спортните обувки, които са изцяло кожени са много привлекателни, но пък непрактични. Препоръчваме ви да избирате маратонки, които са комбинация от кожа и плат, за да може кракът да диша.

Никога не обувайте спортните обувки (а и всички останали) с чорапи от изкуствена материя. Последствията варират могат да са спарване, гъбички и неприятна миризма.

Качествените спортни обувки за жени и мъже са различни заради особеностите в походката и стойката при двата пола. Ако сте жена и повече ви хареса мъжки модел, не си го взимайте.

Как да избираме спортни обувки?

Видове маратонки

  • Маратонки за всеки ден

Маратонките са всеки ден е добре да са изцяло от кожа, тъй като са по-представителни. За лятото удобни са вариантите изцяло от плат или любимите гуменки. Не взимайте маратонки или гуменки за всеки ден, които са с тънка подметка. Стъпалото ви може да се нарани на камъчета, дупки или неравности в тротоара. Ходенето всеки ден е ходене с препятствия.

  • Спортни обувки за туризъм

Обувките за туризъм трябва да са над глезена. Избягвайте други варианти. Задължително е да са с дебела подметка и непромокаеми, особено, ако прекарвате повече време в планината.

Важно: Моделите, които не са над глезена са подходящи за равнинен терен

  • Маратонки за тичане

Те трябва да са с по-различна, често пъти по-мека и удебелена подметка. Причината е, че докато тичате тялото ви оказва допълнително натоварване на стъпалата. Когато избирате спортни обувки за тичане, гледайте да са с мека и гъвкава подметка. 

Важно: В зависимост от това дали бягате за здраве, спринтирате или практикувате маратонско бягане, има различни видове маратонки. Винаги питайте консултантите в магазина

  • Маратонки за тенис

Маратонките за тенис трябва да са с мека подплата отвътре и комбинация от кожа и плат отвън. Така кракът ще може да диша. Подметката трябва да е със средна дебелина, за да поема натоварването. Добре е маратонката за тенис да е плътно по крака ви, без да стиска. Така имате максимален контрол при движението.

Спортове като футбол и баскетбол (от по-масовите) също имат специални обувки, които са удобни и предпазват крака от рисковете, на които е изложен.

26.06.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да избираме маратонки?".

Още от "Полезно"

Йога във вода

Йога във вода

Йога във вода – нова форма на йога упражнения става все по-популярна в Индия, а вече се практикува и на други места по света. Адвокатът-йогист Хариш Чатурведи преподава йога във вода безплатно в Индия и е убеден в нейните предимства.

На война срещу целулита!

На война срещу целулита!

Не се плашете – не е като да гониш демони. Целулитът всъщност не е нищо повече от малко токсини, мазнини и вода, които не са непознати на никоя жена на планетата.

Йога за бременни

Йога за бременни

Йога за бременни (пренатална йога) става все по-популярна у нас. Жените вече осъзнават колко е важно пренаталното образование и дават всичко от себе си, за да родят здраво детенце по възможно най-безболезнен начин. Йога помага за това.