Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете

0 коментара0/5

Как вашата менструация се отразява на тренировката ви? Трябва ли да бъдете по-внимателни или може да се упражнявате какво обикновено? 6 неща, свързани с менструацията и тренировката, които трябва да знаете.

Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете
 © iStock

Макар че менструацията е един от неособено приятните периоди в месеца за всяка жена, тя не е фактор, заради който трябва да променяте ежедневните си занимания и по-точно – тренировката си. Всъщност хормоните по време на месечния цикъл и малко след него са изключително благоприятни за физически упражнения.

Без значение каква точно е вашата тренировка, вие ще бъдете по-силни и издръжливи по време на менструация. Въпреки това има някои специфични неща, които всяка жена трябва да знае по отношение на месечния цикъл и тренировката.

По-трудно изграждане на мускули

Подемът в хормоналните нива на естроген и прогестерон има голям ефект върху мускулните клетки и синтеза на протеин. Ето защо по време на менструация има по-високи нива на мускулен разпад при силовите тренировки. Това прави изграждането и поддържането на мускулна маса по-трудно по време на менструация (когато нивата на естрогент и прогестерон са по-високи).

Подут корем

Голяма част от жените „се радват” на подут корем по време на месечния си цикъл. Това отново се дължи на високите нива на естроген и прогестерон, които регулират течностите в тялото. Тренировката с подут корем определено няма да бъде приятна, но пък не е оправдание за пропускане на физическата активност изобщо. Ако се чувствате прекалено подути – може да заложите на разходката или пък на упражнения, които няма да ви създадат допълнителен дискомфорт.

Излекувайте подутия корем за 7 дни >>>

Топлината е дори по-силна

Прогестеронът повишава вътрешната температура, така че не се учудвайте защо ви е по-топли, ако тренирате по време на менструацията си. Лошото е, че в този период тялото ви се поти по-малко, което затруднява неговото охлаждане. За да бъде всичко наред – пийте повече вода преди тренировка, особено ако ще тренирате на по-топло място.

Добави описание

Подготовка за спазмите

Какво може да направи невъзможна тренировката по време на менструация? Силната болка, разбира се! При някои жени спазмите по време на месечния цикъл не само могат да бъдат неприятни, но и много болезнени. За да ги намалите, от 5 до 7 дни преди първия ден от цикъла, приемайте магнезий, омега-3 мастни киселини и малки дози аспирин.

Прочетете още:

Как да облекчите менструалните болки? >>>

Главоболие

След болките в корема, болките в главата са следващото нещо, което може да ви откаже от тренировка по време на менструация. Някои дами страдат от менструално главоболие, причинено от променените нива на естроген. Най-добрият начин да овладеете подобно главоболие и да тренирате, докато сте в цикъл, е като хидратирате тялото си достатъчно. Трябва също така да наблягате на храни като цвекло, нар, диня и спанак в дните преди менструацията ви.

Внимавайте с обилното кървене

Ако имате обилно кървене по време на менструацията ви, съществува висок риск от анемия заради по-голямата загуба на кръв и желязо. Рискът е дори още по-голям по време на тренировка заради мускулния стрес. Тогава трябва да бъде по-внимателни и за травми и възпаления.

Фитнес по време на месечен цикъл >>>

15.12.2016/Милена Алексиева

Още от "Полезно"

Изкуството на самомасажа – втора част

Изкуството на самомасажа – втора част

Масажът ободрява, намалява напрежението и подобрява кръвообращението. Действието на самомасажа е двойно: укрепва имунната система и бързо отстранява умората.

Фитнесът като антидепресант

Фитнесът като антидепресант

Налегнала ви е зимна летаргия? И мен. Тонусът ви е под нулата? И моят. Направо сте си в депресия? И аз. Да преминем на фитнес терапия.

Стречингът е много важен

Тренировъчни травми: 4 идеи как да ги избегнете

Не е тайна, че извършването на физически упражнения без необходимите предпазни мерки може да доведе до повече вреди, отколкото ползи за тялото