Не пийте кафе преди спорт!

1 коментар0/5

Кафето - любимата черна напитка е известна със способността си да стимулира мозъчната дейност. Може би по аналогия се смята, че подобрява и физическите способности, но това всъщност е невярно.

В една чаша кафе се съдържат между 40 и 85 мг кофеин.
В една чаша кафе се съдържат между 40 и 85 мг кофеин.

Кофеинът стимулира, освежава и възбужда. Той влияе на сърцето, като ускорява неговия ритъм, повишава и кръвното налягане. Освен това има диуретичен ефект и предизвиква отпускане на гладките мускули, както и разширяване на бронхите.

Работата на мускулите се повлиява благоприятно от кофеина, умората се чувства по-слабо, стимулира се нервната система и дишането, постига се по-добро изгаряне на мазнините чрез стимулиране на производството на адреналин.

Въпреки благоприятните последици от пиенето на кафе всички проучвания показват, че кофеинът не помага на спортуващите и дори вреди. Той намалява кръвния поток към сърцето. Това е и причината кафето да не се препоръчва не само на спортистите, но и на сърдечно болните.

Холивуд отслабва със зелено кафе >>>

Направено било изследване, включващо 20 души на средна възраст 27 години.

В една чаша кафе се съдържат между 40 и 85 мг кофеин.След повече от 30 часа въздържане от кафе на една част от тях била дадена доза от 2 чаши силно кафе, след което цялата група се качила на велоергометър. По време на усилието били измерени сърдечната дейност и кръвообращението.

При тези, които не били пили кафе, дейността на сърцето се усилила, за да задоволи повишените нужди на организма, докато при другите кофеинът възпрепятствал това адаптиране към потребностите му. При тях кръвният поток към сърцето намалял с 22%.

Пиенето на кафе с цел подобряване на физическите способности е грешка.

Освен че намалява кръвопотока към сърцето, кафето снижава снабдяването на организма с кислород, особено необходим за компенсиране на физическите усилия.

Можете ли без кафе? >>>

1 коментарДобави коментар »

gala95

От gala9526.11.2013, 17:39 ч.

Аз винаги пия кафе половин час преди тренировка и се чувствам добре, пък и той е една от главните съставки на фетбърнърите, чела съм също така статии, които противоречат на тази. От друга страна пък, освен тази статия съм...

Виж всички коментари за "Не пийте кафе преди спорт!".

Още от "Полезно"

Най-добрите мобилни приложения за фитнес

Най-добрите мобилни приложения за фитнес

Ако искате да влезете във форма, телефонът ви може да бъде вашият най-голям съюзник. Съществуват много мобилни приложения за фитнес, с чиято помощ бихте могли да тренирате успешно. Вижте най-добрите от тях.

Фитнес и имунитет

Фитнес и имунитет

Понякога се захващаме с фитнес, водени единствено от желанието да повишим имунитета си. Но често резултатът е претрениране, което понижава имунитета. Как да използваме фитнеса правилно, за да сме здрави, силни и позитивни?

Фитнес по Дюкан

Фитнес по Дюкан

Д-р Дюкан включи фитнес в диетата си. Вторият двигател на метода Дюкан се нарича ФАПР – физическа активност, предписана с рецепта. Фитнес програмата на Дюкан включва много ходене и едно "царствено" упражнение.