Не пийте кафе преди спорт!

1 коментар0/5

Кафето - любимата черна напитка е известна със способността си да стимулира мозъчната дейност. Може би по аналогия се смята, че подобрява и физическите способности, но това всъщност е невярно.

В една чаша кафе се съдържат между 40 и 85 мг кофеин.
В една чаша кафе се съдържат между 40 и 85 мг кофеин.

Кофеинът стимулира, освежава и възбужда. Той влияе на сърцето, като ускорява неговия ритъм, повишава и кръвното налягане. Освен това има диуретичен ефект и предизвиква отпускане на гладките мускули, както и разширяване на бронхите.

Работата на мускулите се повлиява благоприятно от кофеина, умората се чувства по-слабо, стимулира се нервната система и дишането, постига се по-добро изгаряне на мазнините чрез стимулиране на производството на адреналин.

Въпреки благоприятните последици от пиенето на кафе всички проучвания показват, че кофеинът не помага на спортуващите и дори вреди. Той намалява кръвния поток към сърцето. Това е и причината кафето да не се препоръчва не само на спортистите, но и на сърдечно болните.

Холивуд отслабва със зелено кафе >>>

Направено било изследване, включващо 20 души на средна възраст 27 години.

В една чаша кафе се съдържат между 40 и 85 мг кофеин.След повече от 30 часа въздържане от кафе на една част от тях била дадена доза от 2 чаши силно кафе, след което цялата група се качила на велоергометър. По време на усилието били измерени сърдечната дейност и кръвообращението.

При тези, които не били пили кафе, дейността на сърцето се усилила, за да задоволи повишените нужди на организма, докато при другите кофеинът възпрепятствал това адаптиране към потребностите му. При тях кръвният поток към сърцето намалял с 22%.

Пиенето на кафе с цел подобряване на физическите способности е грешка.

Освен че намалява кръвопотока към сърцето, кафето снижава снабдяването на организма с кислород, особено необходим за компенсиране на физическите усилия.

Можете ли без кафе? >>>

1 коментарДобави коментар »

gala95

От gala9526.11.2013, 17:39 ч.

Аз винаги пия кафе половин час преди тренировка и се чувствам добре, пък и той е една от главните съставки на фетбърнърите, чела съм също така статии, които противоречат на тази. От друга страна пък, освен тази статия съм...

Виж всички коментари за "Не пийте кафе преди спорт!".

Още от "Полезно"

Във форма по празниците

Във форма по празниците

С наближаването на празниците започваме да мислим все повече за коледната трапеза и по-малко за тренировки. Вижте кои са най-големите диетични грехове по празниците и как да останем във форма по Коледа.

Христиана Парова за отслабването след бременността

Христиана Парова за отслабването след бременността

Христиана Парова е фитнес инструктор и консултант по здравословно хранене. Вижте нейните съвети за отслабване и влизане в добра форма след бременността.

Фитнес аклиматизация на тялото

Фитнес аклиматизация на тялото

Фитнес аклиматизацията е периодът от няколко седмици след като не сте тренирали никога или отдавна. Целта е тялото ви да свикне с програмата и да му позволите да се настрои към стреса на тренировките с тежести.