Отслабване с йога – възможно ли е?

0 коментара0/5

Ако се стремите да отслабнете, но не сте фенове на кардиото или пък силовите тренировки, може би йога ще ви допадне повече. Възможно ли е обаче наистина отслабването с йога?

Отслабване с йога – възможно ли е?
 © iStock

В последните години йога е сред най-популярните тренировки. Дали обаче практикуването на йога е достатъчно за отслабване? Ползите от йога са многобройни, като едни от тях със сигурност подпомагат свалянето на килограми. Ако обаче сте си поставили много амбициозна задача и желаете да отслабнете драстично и то в по-кратки срокове – ще трябва да комбинирате йога с друг вид тренировка.

Все пак регулирането на теглото с помощта на йога не е мит, а реалност. За него обаче ви е необходимо много време и постоянство. Практикуването на йога забързва метаболизма, а по този начин тялото ви започва да гори излишните мазнини. Намаленият стрес, благодарение на йога класовете, също допринася за отслабването. Не на последно място, практикуващите йога, започват да придобиват по-здравословни навици, което също се отразява на техния външен вид.

10 здравословни ползи от йогата >>>

Всичко това обаче изисква много време. Колко калории горим по време на йога и как това ни помага да отслабнем?

Йога и калории

Броят на изгорените калории по време на йога зависи от теглото на човек, както и от продължителността на тренировката. Ако например тежите 60 килограма, за 30 минути йога ще изгорите около 120 калории. Един 90-килограмов човек пък за същото време ще изгори 178 калории. Ако решите да практикувате йога по един час всеки ден, по този начин ще удвоите броя на изгорените калории и бавно ще започвате да отслабвате (дори да не променяте обичайния си начин на хранене).

Калории, необходими за отслабване

Ако искате да отслабнете – трябва да се придържате към златното правило: „Изгаряйте повече калории, отколкото приемате”. Здравословното отслабване е с около половин килограм на седмица, което означава, че всеки ден трябва да изгаряте 500 калории повече, отколкото приемате. Ако намалите ежедневния прием на калории с 200 и правите по час йога всеки ден, по този начин може да си осигурите отслабване с половин килограм на седмица.

5 мита за йогата >>>

Йога и други упражнения

Както вече споменахме – макар да можете да отслабвате постепенно с йога, по-бързо сваляне на килограми бихте постигнали с помощта и на друг вид тренировка. Намерете правилните упражнения за вас, които може да комбинирате заедно с йога, за да забързате отслабването си. Специалисти препоръчват по 30 минути упражнения с умерена активност всеки ден и поне два дни в седмицата силова тренировка за ефективно отслабване.

Контрол на калориите

В случай, че все пак изберете да отслабвате само с йога, намаляването на приема на калории е от съществено значение. Някои от стратегиите, които ще ви помогнат в това начинание са: пийте повече вода преди да се храните, яжте много зеленчуци на всяко хранене и се старайте да избягвате нездравословните храни.

Йога упражнения за краката >>>

24.11.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Отслабване с йога – възможно ли е?".

Още от "Полезно"

Метаболизмът се събужда с фитнес

Метаболизмът се събужда с фитнес

Когато искаме да отслабнем, целта е да свалим килограми от мазнини, а не от мускули и вода. Има само един начин за стопяване на мазнините - фитнес, свързан с нормален режим на хранене.

Фитнес по време на месечен цикъл

Фитнес по време на месечен цикъл

Голяма част от жените, които активно се занимават с фитнес, спират по време на месечния си цикъл. Необходимо ли е това? Не.

4 вида тренировки за повече сексапил

4 вида тренировки за повече сексапил

Всяка жена носи в себе си заряд от сексапил. Не всяка обаче успява да го покаже – било то заради неувереност или пък стеснителност. За щастие, съществуват 4 вида тренировки, които ще позволят на всички дами да увеличат своя сексапил и по-важното – да се научат да го показват!