Фитнес грешки на жените

6 коментара2/5

Ходите на фитнес редовно или тренирате упорито вкъщи. Обаче времето минава, а резултатите са нулеви. Обвинявате фитнеса, че е неефективен и спирате. А дали не допускате грешки, докато тренирате?

9570_0.jpg

Фитнесът не е виновен за вашите грешки. Затова вместо да се потите безрезултатно в залата или вкъщи, поправете тренировъчния си режим и за нищо на света не се отказвайте. Но кои са основните грешки, които допускат жените, занимаващи се с фитнес?

Фитнес грешка 1 – Липса на ясно определена цел
Повечето жени, които влизат във фитнес залата, нямат предварително определена цел. Най-много в главата им да се върти някоя мечта, свързана с 5-10 см по-тънка талия или 4-5 свалени килограма до летния отпуск. Нали разбирате, че това няма как да се случи, още по-малко да е здравословно? Но както знаем, целта определя средствата. Така че, без ясно дефинирана цел, няма как да имате успешна стратегия, още по-малко да постигнете добри резултати.         

Корекция: Поставете си една дългосрочна цел, която да следвате неотлъчно (например, до 1-2 години да имате стегната и добре оформена фигура). Междувременно се мотивирайте с краткосрочни цели като оформяне на дупето, ханша или бедрата, или стягане на коремните мускули до няколко месеца.     

Фитнес грешка 2 – Неправилно създадена тренировъчна програма
9570_2.jpgДруга често срещана грешка е безразборното обикаляне на фитнес уредите или следване на неправилен тренировъчен режим – грешно подбрани упражнения, неточен брой изпълнения на всяко от тях, несъобразени тежести и т.н.

Корекция: Ако не сте достатъчно подготвени и нямате нужния опит да създадете сами тренировъчната си програма, непременно се консултирайте с фитнес инструктор. При това заложете на професионалист, а не на недоказал се самозванец.

Фитнес грешка 3 – Неточно изпълнение на упражненията
Дори да следвате правилна тренировъчна програма, ако не изпълнявате точно упражненията, пак няма да постигнете желаните резултати. Някои упражнения изглеждат много лесни и се изпълняват „по инерция“, но впоследствие се оказва, че са неефективни. Причината е, че не ги правите, както трябва.

Корекция: Всяко упражнение има специфична техника за изпълнение. Разучете я предварително и чак тогава започнете да го правите. Освен това се научете да усещате упражненията. Ако не се справяте сами, тренирайте с персонален фитнес инструктор.

Фитнес грешка 4 – Нередовни тренировки
Ако се поддавате на мързела и не тренирате дълго време, ще загубите тренировъчен ритъм. Ако прекалите с тренировките, ще изпитате негативния ефект на претренирането.

Корекция: Редувайте високоинтензивни с нискоинтензивни периоди на фитнес занимания. Така тялото ще може да се възстановява и винаги да е в топ форма.

Фитнес грешка 5 – Трениране без загряване и разтягане (стречинг)   
9570_1.jpgПренебрегнете ли загряването преди фитнес тренировка, увеличавате риска от травми и намалявате ефективността на заниманията. Загрявката подготвя организма за предстоящите натоварвания. Стречингът също е много важен. Той  подобрява еластичността на мускулите и ускорява възстановяването им.

Корекция: Преди всяка тренировка, задължително отделяйте по 10 минути за велоергометъра и няколко загряващи упражнения. След основната загрявка включете разтягащи упражнения за отделните мускулни групи и завършете тренировката с тях.

Фитнес грешка 6 - Пренебрегване на силовите тренировки, за сметка на кардиото
Това е много характерна фитнес грешка за жените. Практикуват кардио до пълно изтощение, за да горят калории и мазнини, и пренебрегват напълно тренировките с тежести. Водени от заблудата, че силовите упражнения ще ги направят прекалено груби, много жени се плашат от тежестите.

Корекция: За да сте слаби, силни и стегнати, комбинирайте кардио и силови занимания.       

Фитнес грешка 7 – Нездравословно хранене
Фитнес без диета е като диета без фитнес – неефективно! Ако не осигурите на организма необходимото балансирано меню от белтъчини, мазнини и въглехидрати, няма да получите очакваните резултати.

Корекция: Задължително включете в менюто си белтъчни храни, които топят мазнини, без да водят до загуба на мускулна маса.

Има много грешки, свързани с начина на живот, които влияят на фитнес активността – вредни навици, непълноценен сън и т.н. Ограничете негативното им въздействие и оставете фитнесът да ви поведе по здравословния път.

30.04.2009/Биляна Божилова

6 коментарaДобави коментар »

Rossitca

От Rossitca07.05.2009, 10:58 ч.

Много полезна статия! Аз определено предпочитам да тренирам в къщи, отколкото във фитнес, по-спокойно ми е и по-удобно.Може ли някой да ми каже достатъчно ли са тренировки от порадъка на 3-4 пъти седмично по 1-1,5 часа- за...

Виж всички коментари за "Фитнес грешки на жените".

Още от "Полезно"

Фитнес за двама

Фитнес за двама

Фитнес за двама е най-добрата светивалентинска изненада. С каква физическа активност да се заемете зависи от личните и споделените ви предпочитания. Помнете, че двойките, които се забавляват заедно, остават заедно.

5 лесни йога асани при главоболие

5 лесни йога асани при главоболие

Йогата е естествен начин да се справите със здравословните проблеми. Различни йога асани могат да са ефективни дори при упоритото главоболие. Предлагаме ви 5 лесни за изпълнение йога пози, с които да се отпуснете след тежкия работен ден и да прогоните главоболието.

Сауна за празничен релакс

Сауна за празничен релакс

Сауна за празничен релакс? Страхотно. Празничният мързел оказва много силна съпротива на фитнеса и спорта, но е идеален за релакс. Релакс в сауната.