Йога за бременни

0 коментара3/5

Йога за бременни (пренатална йога) става все по-популярна у нас. Жените вече осъзнават колко е важно пренаталното образование и дават всичко от себе си, за да родят здраво детенце по възможно най-безболезнен начин. Йога помага за това.


Защо да практикувате пренатална йога по време на бременността?


йога за бременни
  • Йога асаните за бременни „работят“ най-вече с коремните мускули (за износване на плода и за изтласкване на бебето), гръчначния стълб (за предпазване от изкривявания в кръста от тежестта), таза и перинеума (подготовка за самото раждане).
  • йога за бременниЙога асаните за бременни укрепват костната система, поддържат хормоналния баланс и повишават еластичността на мускулите.
  • Йога медитацията осигурява пренатално общуване (насочване на мисълта и визуализация по време на медитиране) с нероденото чрез различни техники.
  • Редовното практикуване на йога за бременни – йога асани, дихателни техники и медитация, подпомага физическото, емоционалното и духовното развитие на майката.
  • Дихателните йога техники не само доставят повече кислород за майката и плода, но и се борят със стреса, натрупаното напрежение и безсънието. Те имат и една изключително важна функция – да научат майката да се вслушва в сигналите на тялото си, за да може да осъществи „пълноценно“ естествено раждане.
  • Редовното практикуване на пренатална йога предпазва от свръхнаддаване на тегло, поява на разширени вени и отоци на краката.   

Йога асаните за бременни се изпълняват бавно, плавно и прецизно. Тъй като ставните връзки при бременните са по-разхлабени, при тях рискът от травми е по-висок. Затова бъдете внимателни и избягвайте трудните за изпълнение пози, които разтягат мускулите прекалено. Поради изместения център на тежестта по време на бременност, йога асаните в изправено положение се изпълняват със стол за опора или с пети, опрени до стената.

Внимание! Уверете се, че имате нормална бременност и се посветете на йога занимания само след консултация с наблюдаващия ви лекар! Отделяйте повече време за релаксация и медитация. Най-добре се запишете на курс по пренатална йога, за да сте под непрекъснато наблюдение на специалист.

15.10.2009/Биляна Божилова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Йога за бременни".

Още от "Полезно"

Фитнес на плажа

Фитнес на плажа

В разгара на отпускарския сезон едва ли ви е до фитнес. Но това съвсем не означава, че трябва да занемарите изцяло физическата активност. Плажът е поле за изява на вълнуващи фитнес занимания.

4 вида тренировки за повече сексапил

4 вида тренировки за повече сексапил

Всяка жена носи в себе си заряд от сексапил. Не всяка обаче успява да го покаже – било то заради неувереност или пък стеснителност. За щастие, съществуват 4 вида тренировки, които ще позволят на всички дами да увеличат своя сексапил и по-важното – да се научат да го показват!

Парна баня – подарък за тялото и душата

Парна баня – подарък за тялото и душата

Подарете си парна баня в навечерието на коледните и новогодишните празници. Половин час в топлото помещение ще награди тялото и душата ви с истинската наслада на пълния релакс.