Бодифлекс – дишане за отслабване

0 коментара2/5

Бодифлекс е дихателна гимнастика, разработена на основата на дълбокото диафрагмено дишане, в комбинация със стречинг и статични пози. Бодифлекс помага за отслабване, зарежда организма с кислород и енергия, премахва стреса и умората.


бодифлекс - дишане за отслабване

Бодифлекс – дихателна гимнастика

Още от древността хората използват дълбокото диафрагмено дишане, за да поддържат добро здраве. Новородените също дишат “с корема”, но с възрастта диафрагмалните мускули се напрягат все повече и повече, и дишането се “качва” към гърдите. Съвременният човек диша с едва 20% от белите си дробове, т.е. диша повърхностно.

бодифлекс - дишане за отслабванеАмериканката Грир Чайлдерс първа се досеща, че правилното дишане може да помогне за сваляне на излишните килограми и поддържане на добра форма. Тя създава система от дихателни упражнения, която нарича “нелекарствено чудо”. На базата на тях се появява дихателната гимнастика бодифлекс, комбинирана със стречинг и статични пози.

Методът бодифлекс обогатява организма с кислород, помага за отслабване и дори за лечение на различни хронични заболявания. При изпълнение на стречинг упражнения и статични пози при дълбоко диафрагмално дишане, тялото се напряга и има нужда от повишен приток на кръв.

Кислородът постъпва в кръвта и увеличава лимфния поток, прави нещо като масаж на вътрешните органи, гори мазнините и тонизира мускулатурата.

Здравословни ползи от бодифлекс

 

  • Бодифлекс подобрява обмяната на веществата, ускорява кръвообращението, нормализира функциите на стомашно-чревния тракт и на отделителната система.

 

  • Дихателната гимнастика подобрява паметта, възможностите за концентрация и зрението, и помага при главоболие.
  • Бодифлекс укрепва имунитета, премахва стреса и депресиите, подобрява настроението и тонуса, зарежда с енергия. 
  • Дихателната гимнастика се отразява изключително благоприятно на дихателната система и облекчава симптомите при астма, бронхит, вирусни инфекции, алергии и т.н.
  • Бодифлекс намалява риска от сърдечносъдови заболявания, най-вече от инфаркт на миокарда.
  • Дихателната гимнастика е много подходяща за хора, които отказват цигарите.

бодифлекс - дишане за отслабванеБодифлекс – основна техника

Застанете в изправено положение с крака, разтворени на ширината на раменете.

Наведете тялото напред, присвийте леко краката в коленете и опрете ръцете си върху тях.

Издишайте въздуха от белите дробове през устата и бързо вдишайте през носа с пълни дробове.

Шумно издишайте целия въздух през устата.

Задръжте дъха си и приберете корема за около 10 секунди.

Отпуснете мускулите и вдишайте дълбоко.

След като овладеете техниката може да изпълнявате стречинг упражнения за всички мускулни групи с дълбоко диафрагмално дишане.

Най-подходящото време за изпълнение на дихателни упражнения е рано сутрин след ставане от сън. Бодифлекс няма да доведе до отслабване в случай, че приемате противозачатъчни таблетки, антидепресанти и лекарства за щитовидната жлеза, тъй като те забавят обмяната на веществата. За да има ефект, дихателната гимнастика трябва да се изпълнява поне по 15 минути всеки ден и да се съчетае със здравословно хранене.

02.09.2010/Биляна Божилова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Бодифлекс – дишане за отслабване".

Още от "Полезно"

Моята нова фигура

Моята нова фигура

Да влезем във форма – с всеки изминал ден това става все по-належащо, но как? Кой спорт да изберем – тае-бо или йога, кик-бокс или пилатес, слайд или класически фитнес? Ето някои от най-модерните възможности за извайване на тялото

В една чаша кафе се съдържат между 40 и 85 мг кофеин.

Не пийте кафе преди спорт!

Кафето - любимата черна напитка е известна със способността си да стимулира мозъчната дейност. Може би по аналогия се смята, че подобрява и физическите способности, но това всъщност е невярно.

Йога за бременни

Йога за бременни

Йога за бременни (пренатална йога) става все по-популярна у нас. Жените вече осъзнават колко е важно пренаталното образование и дават всичко от себе си, за да родят здраво детенце по възможно най-безболезнен начин. Йога помага за това.