Професионални фитнес съвети

15 коментара0/5

Фитнес съвети от Анна Стефанова – персонален фитнес инструктор, треньор по тае бо и каланетика. Изключително ценни препоръки, които всяка уважаваща себе си дама трябва да спазва, за да поддържа добра фитнес форма.


Анна Стефанова - фитнес и тае бо инструкторАнна Стефанова е магистър биотехнолог - специализация „Генно и клетъчно инженерство“. Следдипломна квалификация в НСА - треньор по фитнес и културизъм. C.O.R.F.I.T - първо и второ ниво (персонален треньор и специалист по хранене). Курс – Аеробик инструктор. От 1995 година Анна Стефанова се занимава с бойни изкуства (карате, бокс, кикбокс) и е състезател по карате. От 1998 година се занимава с фитнес и аеробика. От 2003 до 2009 година е фитнес инструктор към различни фитнес зали. От 2009 година е персонален фитнес инструктор, води тренировки по каланетика в домашни условия, изготвя хранителни режими и е треньор по тае бо.

От доста време насам не само звездите, но и все повече "обикновени" хора, ползват услугите на персонален фитнес треньор. Мода или необходимост е това?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Въпреки че в България изглежда повече като лукс, според мен е необходимост. С помощта на треньора резултатите се постигат по-бързо, с по-малък риск от травми.

Коя част от женското тяло е най-трудна за моделиране?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Зависи от структурата на тялото. При повечето жени проблемните зони са в областта на талията и ханша. В тези зони природата е заложила мастни депа, за да обезпечи отглеждането но бъдещето поколение и женската хормонална система се бори срещу изпразването на тези депа.

Доколко е ефективен фитнесът в борбата срещу целулита?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Ефективен е като част от комплексна „атака”, включваща хранителен режим, спорт и антицелулитни масажи.

Какво е отношението ти към хранителните добавки?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Когато се изчерпят възможностите на хранителния и двигателния режим, съм за разумната употреба на хранителни добавки от проверени фирми.

Анна Стефанова - фитнес и тае бо инструктор

Губят ли от женствеността си жените с голяма мускулна маса, в резултат на активни фитнес тренировки?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Голямата мускулна маса при жените е цел на женския културизъм. Не се получава при фитнес тренировки, колкото и активни да са те. Под фитнес се разбира поддържане на добра форма и нормално се свързва с добре оформено атлетично тяло без екстремална мускулна маса. Колкото до жените с голяма мускулна маса, моето лично мнение е, че те определено са загубили женствеността си не само като външен изглед. Поддържането на ниския процент телесни мазнини, нужен за състезание, наврежда нормалния хормонален баланс.

Анна Стефанова - фитнес и тае бо инструкторКакво показват професионалният и личният ти опит - българката води ли здравословен начин на живот?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Категорично НЕ! Има и изключения, но са малък процент от българските жени и останалите гледат на тях като дошли от друга планета. Най-големите грешки са наблюдават при храненето - повечето жени или не закусват, или цял ден карат на вода и ябълка, а вечерта опустошават хладилника, обезумели от глад. Спазват всякакви „модни” диети, които в най-добрия случай водят до йо-йо ефект, но може и до сериозни здравословни проблеми. Друг чест проблем е сезонното спортуване. Жените влизат във фитнес и аеробик залите 2 месеца или дори 2 седмици преди лятото, за да „направят тяло за морето” и след това цяла година лежат от кълка на кълка.

Може ли фитнесът да се пребори с лошия ген по отношение на фигурата?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Лошият ген не е непобедим, просто тези хора трябва да вложат повече време и усилия, за да постигнат и поддържат резултата, в сравнение с хората с „добър ген”.

Каква е ролята на фитнеса в борбата за изгаряне на мазнините?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Фитнесът, както и повечето други спортове, може да има много положителен ефект върху изгарянето на мазнините стига да е подбрана правилната тренировъчна програма и адекватен хранителен режим. Повечето жени свързват изгарянето на мазнините във фитнеса с дълъг престой на кардио уредите, но според мен най-добри резултати се получават при комбинирането на кардио тренировка с тренировка с тежести, тъй като активната мускулна маса изгаря мазнини дори когато тялото е в покой.

Какво трябва да бъде менюто на една редовна посетителка на фитнес залата?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Балансирано. В него трябва да присъстват, както протеини (месо, риба, яйца), така и въглехидрати и полезни мазнини. От въглехидратите е добре да се наблегне на комплексните въглехидрати (овесени ядки, кафяв ориз), както и сурови зеленчуци и плодове. От храните, съдържащи полезни мазнини, препоръчвам шепичка сурови ядки  или малко зехтин в салатата. Така че повечето храни имат място в менюто на спортуващата жена, стига да са съобразени количествата с нейните енергийни нужди и времето в денонощието, когато се приемат. Ако жената се готви за състезание, тогава нещата са доста по-различни, но това е тема на друг разговор.

Анна Стефанова - фитнес и тае бо инструктор

Каква честота на трениране препоръчваш?

Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Зависи от целите. Ако е само за тонус и поддържане на добра форма, 2-3 пъти седмично може да е достатъчно. Ако целта е да се свалят килограми са нужни и по-чести тренировки. Отделно от тренировките препоръчвам да се увеличи движението в ежедневието, например да се ходи пеш и да се избягват асансьори.

Кои са топ 3 упражненията за жени в залата?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): За мен упражненията в залата не се делят на такива за жени и такива за мъже. С правилната тежест жената може да прави всяко упражнение. Колкото до топ 3 мога да посоча такава класация за отделна мускулна група, но не и като цяло. Например за седалище (проблем за много жени) моите топ 3 упражнения са: клек - нормален и балетен; напади и тяга с прави крака.

Анна Стефанова - фитнес и тае бо инструктор

А вкъщи?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Моите лични наблюдения са, че жените трудно се мотивират сами вкъщи да се занимават с какъвто и да е спорт. Много хора имат в домовете си фитнес или кардио уреди, които използват само като закачалки за дрехи. Ако могат да отделят нужното време, могат да пробват с упражнения от пилатес, йога и каланетика, но ще трябва да бъдат търпеливи.

Сауна или масаж след фитнес тренировка?

Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Което може да си позволи.

Снимки: личен архив

Информация за връзка:
Email: ani_st@mail.bg
Facebook: „Анна Стефанова Тае Бо”

30.09.2010/Интервю на Биляна Божилова

15 коментарaДобави коментар »

Петя

От Петя18.04.2011, 15:30 ч.

Нищо конкретно не се каза Това мисля че го знае всеки

Виж всички коментари за "Професионални фитнес съвети ".

Още от "Полезно"

Тренировка - сутрин или вечер?

Тренировка - сутрин или вечер?

Кое е най-подходящото време за тренировка – сутрин или вечер? Вижте кои са предимствата на сутрешната и на вечерната тренировка, за да прецените сами.

Фитнес на плажа

Фитнес на плажа

Фитнес залата не е единственото място за упражнения. Плажът е чудесно място за тренировка, без да я възприемате като наказание.

Съветите за супер тяло на Страхил Иванов

Съветите за супер тяло на Страхил Иванов

Страхил Иванов е завършил Треньорски факултет към НСА по културизъм и фитнес културизъм. Работи като личен фитнес инструктор. Вярва, че всеки може да постигне перфектната фигура, стига да има желание, мотивация и да получава правилни напътствия. Вижте какви съвети за супер тяло даде Страхил Иванов.