Загряване преди тренировка

0 коментара0/5

Загряването е съществена част от тренировката. Повишаването на телесната температура, сърдечната честота и съпътстващите метаболитни процеси подобряват скоростта на нервните импулси.


загряване преди тренировка

Желателно е да преминете през общо загряване, загряване на конкретната част от тялото, която ще тренирате, и накрая да изпълните загряващи серии за отделните упражнения. Всеки от трите типа има своя роля и носи различна полза.

Загряването допринася за постигането на максимални резултати при тренировка. Много трениращи са нетърпеливи да започнат със същинските упражнения или „забравят“ за загряването, или си измислят извинения, че то е маловажно.

загряване преди тренировкаВсъщност са доста далеч от истината. Етапът на загряване осигурява на тялото необходимото време за адаптация от състояние на покой към активно натоварване.

При правилно изпълнение ще постигнете по-пълноценна тренировка, а и ще намалите риска от травми.

Ползите от загряването са многобройни:

  • Повишава се температурата на тялото и съответно се подобрява притокът на кръв към мускулите, които ще тренирате.
  • Настъпва и учестяване на пулса, подготвящо сърдечносъдовата система за предстоящата работа.
  • Загряването подобрява скоростта на придвижване на нервните импулси и се постига по-висока ефективност при движенията на тялото. Това позволява по-голяма скорост на мускулно съкращаване и отпускане.
  • Ускорява протичането на някои метаболитни процеси и съдейства за отделянето на кислород в кръвта.
  • Тези физиологични промени увеличават работния капацитет на организма. Подобрява се способността на мускулите и съединителните тъкани да се разпънат, а триенето в тях спада. Загрявайки, подготвяте тялото си за интензивно натоварване, а умът ви се настройва за изпълнението на поставените цели.
загряване преди тренировкаИма 3 типа загряване:
  • Общо загряване на цялото тяло - С общото загряване трябва да започнете тренировъчната си сесия. 5-10 минути леки упражнения мобилизират тялото за максимално представяне и подготвят ума да се съсредоточи върху предстоящата тренировка. Така се повишават общата ефикасност и интензивност.
  • Загряване на тази част от тялото, която ще тренирате – Този вид загряване увеличава гъвкавостта на мускула, позволява му да премине през траекторията на движение с по-леко темпо, преди превключването на пълна мощност. Раздвижването съдейства за мобилността на ставите и настройва мускулните влакна за работа, намалява риска от травми. Загряването на отделни части помага на ума да се фокусира върху конкретния мускул, който ще се тренира, и увеличава взаимодействието между психиката и тялото. То може да послужи и като загряване за първото упражнение, с което тренирате отделна мускулна група.
  • Загряване за отделните упражнения – Последният тип загряване предшества всяко упражнение и е репетиция за същинското движение преди да подложите мускулите си на по-сериозно съпротивление. Дава възможност за леки корекции в стойката, така че при изпълнение на самото упражнение да сте заели правилна позиция.
Не забравяйте, че трябва да загреете преди всяко следващо упражнение. Бърза загряваща серия от 8 до 10 повторения може да отнеме от 30 до 45 секунди. Като време, което инвестирате в мускулен растеж, не е чак толкова много.

10.02.2011/Биляна Божилова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Загряване преди тренировка".

Още от "Полезно"

Как да изберете перфектния екип за тренировки

Как да изберете перфектния екип за тренировки

Има няколко фактора, които влияят върху избора на дрехи и обувки за тренировка. На първо място е видът спорт и мястото, където го практикувате. Какво още обаче трябва да имате предвид, когато избирате облекло за тренировки?

Аеробика за фитнес маниаци

Аеробика за фитнес маниаци

Фитнес маниаците често се питат: кога да правят аеробика – преди или след тренировката? Много жени предпочитат да я правят в началото, когато отидат във фитнеса, други чакат първо да свършат програмата си с тежести.

Женските фитнес грешки

Женските фитнес грешки

Какви фитнес грешките допускат най-често жените във фитнеса? Трениране по една и съща програма дълго време, упражнения на празен стомах, тъпчене с „junk food“, избягване на силови тренировки.... и още, и още.