Мускулно схващане

2 коментара4/5

Мускулно схващане е неконтролирана мускулна контракция, която блокира мускула в болезнен и продължителен спазъм. За разлика от нормалната мускулна контракция нямате контрол върху това кога и къде може да ви атакува мускулното схващане.


мускулно схващане

Причината за мускулното схващане не е точно установена. Според най-разпространената теория то се предизвиква от дехидратация. При усилено спортуване чрез изпотяване се губи значително количество вода. Загубата на вода намалява кръвния обем – по-малко кръв стига до мускулите, за да достави кислород, причинявайки по този начин мускулен спазъм.

мускулно схващанеДруга вероятна причина за мускулното схващане, свързана с дехидратацията, е електролитният дисбаланс. Електролитите натрий и калий заедно с калция и магнезия регулират мускулните контракции и отпускане.

С интензивно потене организмът се лишава от електролити и дехидратацията може да допринесе за електролитен дисбаланс. При такова нарушение на съотношението между нутриентите мускулите контрактират неволно.

Мускули, подложени на прекомерна работа и изтощение, са уязвими на схващания. Следователно по-вероятно е от тях да страдат не особено добре тренираните или начинаещите. Някои хора са естествено предразположени и причината са ниски нива на електролити и минерали по рождение.

Студеното време също предизвиква схващания. Други по-малко разпространени причини са диабет или сърдечносъдови и неврологични проблеми. Ако страдате от непрекъснати мускулни схващания, непременно се консултирайте с лекар.

Ако не действате бързо при мускулно схващане, болката нараства. Независимо от причината стъпките за своевременно облекчаване на мускулното схващане са едни и същи:

  • Разтегнете мускула колкото можете, без да го напрягате, и приложете натиск върху него, докато разтягате, за да се освободите от схващането.
  • Лек масаж също е полезен.
  • Доброто разгряване и охлаждането също са много важни. Разтягане преди и след упражнения предотвратява мускулното схващане. Ако болезнени мускулни схващания редовно ви будят през нощта, правете разтягащи упражнения и преди лягане.

мускулно схващане

  • Преди всичко не забравяйте ролята на дехидратацията за възникване на схващания и пийте достатъчно течности, особено когато тренирате навън или при горещина и влага. Не оставяйте жаждата да определя дали да пиете течности – когато усетите, че сте жадни, вече може да сте 2-3% дехидратирани.
  • Утоляването на жаждата не означава, че сте удовлетворили нуждата на организма си, и трябва да продължите да пиете течности, дори и да не изпитвате жажда.
  • Не забравяйте, че е  изключително важно да включите адекватни количества от електролити като натрий, калий, калций и магнезий в диетата си, защото тези минерали са отговорни за правилната контракция и отпускане на мускулите.
  • Магнезият е от особено критично значение, за да се задейства отпускането на напрегнати мускули. Все пак просто да приемате магнезиеви добавки не е решение. За да е максимално ефективен, магнезият трябва да е подходящо балансиран с калций.
  • Много експерти смятат, че съотношение две към едно на магнезий – калций осигурява идеалния баланс на тези важни за мускулното отпускане минерали. Не трябва да се смесва със съотношението 2:1 калций към магнезий, необходимо за здрави кости. За облекчаване на мускулни спазми и болезнена чувствителност се препоръчва приемането на 800 мг магнезий и 400 мг калций.
  • Много спортисти подценяват ефекта от промяната в околните условия върху тренировката. Важно е бавно да се аклиматизирате към промените в климата. Отделете около 2 седмици за адаптиране към температурни промени от топло към студено и направете кратка почивка при смяната на сезоните. Така организмът ви ще се пренастрои с минимум физически стрес.

14.04.2011/Биляна Божилова

2 коментарaДобави коментар »

gynecomastia

От gynecomastia13.11.2013, 15:31 ч.

Стресът, кофеина и изкуствените електромагнитни полета объркват метаболизма на калция. От там се получават тези мускулни схващания и крампи. Решението е магнезий (днес почти всеки човек има недостиг на този минерал),...

Виж всички коментари за "Мускулно схващане ".

Още от "Полезно"

13 любопитни фитнес съвета

13 любопитни фитнес съвета

Какво трябва да знаете, преди да стъпите във фитнес залата? Има ли хитринки, с които да направите тренировката си по-ефективна? Вижте нашите 13 любопитни фитнес съвета

Йога асани за здраве и тонус

Йога асани за здраве и тонус

Асаните (позите в йога) отпускат мускулите и ставите, а задържането на позите масажира вътрешните органи, подобрява дишането и кръвообращението.

Отслабване в ума

Отслабване в ума

Отслабването започва в ума. Създайте си нагласата, че искате да свалите излишните килограми трайно и здравословно. Мотивацията за отслабване е трудна, но е първата крачка към мечтаната фигура.