Мускулно схващане

2 коментара4/5

Мускулно схващане е неконтролирана мускулна контракция, която блокира мускула в болезнен и продължителен спазъм. За разлика от нормалната мускулна контракция нямате контрол върху това кога и къде може да ви атакува мускулното схващане.


мускулно схващане

Причината за мускулното схващане не е точно установена. Според най-разпространената теория то се предизвиква от дехидратация. При усилено спортуване чрез изпотяване се губи значително количество вода. Загубата на вода намалява кръвния обем – по-малко кръв стига до мускулите, за да достави кислород, причинявайки по този начин мускулен спазъм.

мускулно схващанеДруга вероятна причина за мускулното схващане, свързана с дехидратацията, е електролитният дисбаланс. Електролитите натрий и калий заедно с калция и магнезия регулират мускулните контракции и отпускане.

С интензивно потене организмът се лишава от електролити и дехидратацията може да допринесе за електролитен дисбаланс. При такова нарушение на съотношението между нутриентите мускулите контрактират неволно.

Мускули, подложени на прекомерна работа и изтощение, са уязвими на схващания. Следователно по-вероятно е от тях да страдат не особено добре тренираните или начинаещите. Някои хора са естествено предразположени и причината са ниски нива на електролити и минерали по рождение.

Студеното време също предизвиква схващания. Други по-малко разпространени причини са диабет или сърдечносъдови и неврологични проблеми. Ако страдате от непрекъснати мускулни схващания, непременно се консултирайте с лекар.

Ако не действате бързо при мускулно схващане, болката нараства. Независимо от причината стъпките за своевременно облекчаване на мускулното схващане са едни и същи:

  • Разтегнете мускула колкото можете, без да го напрягате, и приложете натиск върху него, докато разтягате, за да се освободите от схващането.
  • Лек масаж също е полезен.
  • Доброто разгряване и охлаждането също са много важни. Разтягане преди и след упражнения предотвратява мускулното схващане. Ако болезнени мускулни схващания редовно ви будят през нощта, правете разтягащи упражнения и преди лягане.

мускулно схващане

  • Преди всичко не забравяйте ролята на дехидратацията за възникване на схващания и пийте достатъчно течности, особено когато тренирате навън или при горещина и влага. Не оставяйте жаждата да определя дали да пиете течности – когато усетите, че сте жадни, вече може да сте 2-3% дехидратирани.
  • Утоляването на жаждата не означава, че сте удовлетворили нуждата на организма си, и трябва да продължите да пиете течности, дори и да не изпитвате жажда.
  • Не забравяйте, че е  изключително важно да включите адекватни количества от електролити като натрий, калий, калций и магнезий в диетата си, защото тези минерали са отговорни за правилната контракция и отпускане на мускулите.
  • Магнезият е от особено критично значение, за да се задейства отпускането на напрегнати мускули. Все пак просто да приемате магнезиеви добавки не е решение. За да е максимално ефективен, магнезият трябва да е подходящо балансиран с калций.
  • Много експерти смятат, че съотношение две към едно на магнезий – калций осигурява идеалния баланс на тези важни за мускулното отпускане минерали. Не трябва да се смесва със съотношението 2:1 калций към магнезий, необходимо за здрави кости. За облекчаване на мускулни спазми и болезнена чувствителност се препоръчва приемането на 800 мг магнезий и 400 мг калций.
  • Много спортисти подценяват ефекта от промяната в околните условия върху тренировката. Важно е бавно да се аклиматизирате към промените в климата. Отделете около 2 седмици за адаптиране към температурни промени от топло към студено и направете кратка почивка при смяната на сезоните. Така организмът ви ще се пренастрои с минимум физически стрес.

14.04.2011/Биляна Божилова

2 коментарaДобави коментар »

gynecomastia

От gynecomastia13.11.2013, 15:31 ч.

Стресът, кофеина и изкуствените електромагнитни полета объркват метаболизма на калция. От там се получават тези мускулни схващания и крампи. Решението е магнезий (днес почти всеки човек има недостиг на този минерал),...

Виж всички коментари за "Мускулно схващане ".

Още от "Полезно"

Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете

Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете

Как вашата менструация се отразява на тренировката ви? Трябва ли да бъдете по-внимателни или може да се упражнявате какво обикновено? 6 неща, свързани с менструацията и тренировката, които трябва да знаете.

Яжте често и по малко

Яжте често и по малко

Яжте често и по малко – съвет на диетолозите, който подкрепяме с двете ръце. Редовното хранене на малки порции води до по-бързо отслабване, ускорява метаболизма и намалява риска от редица заболявания.

Грешки при тренировка

Грешки при тренировка

Тренирай, тренирай до пълно изтощение. И след две седмици ще се радваш на нова външност. На подобни заблуди вярват не само новаците.