Какво да ядем и пием преди, по време и след тренировка?

4 коментара1/5

Какво да ядем преди, по време и след тренировка? Колко и кога трябва да пием като тренираме? Чай или кафе? Въпроси, които вълнуват всеки фитнес почитател.


какво да ядем и пием преди, по време и след тренировка?Какво да ядем преди, по време и след тренировка?

По време на кратка тренировка – до два часа, не бива да ядем нищо, а само да приемаме течности. Проблемът се появява, когато тренировката е по-продължителна. Тогава често залагаме на енергийните блокчета, но ядките и плодовете са далеч по-полезна алтернатива.

Преди тренировка много хора се тъпчат с въглехидрати с висок гликемичен индекс, но това е напълно погрешно. Поне два часа преди да спортувате е добре да хапнете нещо леко с нисък гликемичен индекс, например пълнозърнест хляб, масло, мармалад и зелен чай.

Въглехидратите с висок гликемичен индекс не са добра храна за след тренировката и затова, ако сме слаби и в добра форма, можем спокойно да си позволим чиния макарони или пица, след като сме спортували. Ако обаче сме с наднормено тегло, дори и след интензивна физическа активност, продължила час и половина, чинията с макарони или пицата ще увеличат запасите ни от мазнини. Затова най-доброто решение ще бъде микс от протеини и въглехидрати с нисък гликемичен индекс, предпазващи от рязко повишаване на инсулина.

Колко и кога трябва да пием като тренираме?

Много хора имат навика да използват минерални добавки по време на физическа активност, но е неправилно, когато човек е под натоварване, да поема напитки с прекалено количество минерали, защото солите водят до бързо изхвърляне на течности през червата, като намаляват усвояването на водата. Идеалното решение е да се пие минерална вода със стайна температура, като количеството е една чаша (около 200 мл) на всеки 20 минути физическа активност. Разбира се, ако тренировката е кратка – до един час, може да пиете, когато приключите.

какво да ядем и пием преди, по време и след тренировка?Имайки предвид, че тази вода трябва да възстанови течностите, които губим при потенето, е ясно, че през зимата ще имаме нужда от по-малко вода, отколкото през горещото и влажно лято, например една непълна чаша (150 мл) през зимата и чаша и половина (300 мл) през лятото отново на всеки 20 минути.

В края на тренировката трябва да поемем поне същото количество течност, което сме изгубили при потенето, намалено с 20%. Това означава, че ако се премерим, преди да тренираме и веднага след това, и видим, че според кантара сме с 1 кг по-леки, тогава може да изпием 800 мл вода. Естествено, тези 800 мл се прибавят към двата литра вода, които по принцип трябва да изпиваме през деня.

Чай или кафе?

По принцип винаги е по-добре да предпочитате чая пред кафето, още повече, ако става дума за зелен чай, приготвен правилно. Но физическата активност налага категорично да си зададем този въпрос, защото много хора пият кафе, преди да спортуват, тъй като го считат за термоген, това означава, че стимулира термичната активност на тялото, подпомагаща загубата на мазнини.

Разбира се, че не е фатално да изпием едно кафе, преди да отидем да тичаме, но да не забравяме, че кофеинът стимулира сърдечната дейност, а докато спортуваме, трябва да я контролираме. Затова е препоръчително на закуска два часа преди тренировката, да изпиете чаша зелен чай, като избягвате кафето.

15.12.2011/Биляна Божилова

Още от "Полезно"

Кросфит – съвършената тренировка

Кросфит – съвършената тренировка

Кросфит тренировката комбинира елементи от бягане, гимнастика, гребане и вдигане на тежести за постигане на съвършена спортна форма. Кросфит тренировката е високоинтензивна и много натоварваща.

5 мита за йогата

5 мита за йогата

Йогата е все по-популярна, тъй като практикуването ѝ предоставя множество ползи за здравето на физиката и ума. Въпреки това обаче все още съществуват много митове, свързани с йога. Кои са те, разберете сега.

Бодифлекс – дишане за отслабване

Бодифлекс – дишане за отслабване

Бодифлекс е дихателна гимнастика, разработена на основата на дълбокото диафрагмено дишане, в комбинация със стречинг и статични пози. Бодифлекс помага за отслабване, зарежда организма с кислород и енергия, премахва стреса и умората.