Женските фитнес грешки

0 коментара5/5

Какви фитнес грешките допускат най-често жените във фитнеса? Трениране по една и съща програма дълго време, упражнения на празен стомах, тъпчене с „junk food“, избягване на силови тренировки.... и още, и още.


женските фитнес тайни

Кои са основните фитнес грешки, които допускат жените във фитнеса и как да ги избягваме?

 

Предозирането винаги е вредно, независимо в какво. Да тренираш усърдно е похвално, да претренираш – може да е фатално. Хормонът кортизол, който се отделя при претрениране блокира изгарянето на мазнините, спира синтеза на протеина и понижава нивата на тестостерона в тялото. Как да избегнем претренирането?

 

 

  • Упражнения на празен стомах

Упражненията на гладно намаляват скоростта, с която работят мускулите. Понижената кръвна захар в резултат на гладуване затруднява мозъка и прави тренировката по-трудна. Диетата е неизменна част от поддържането на добра форма, гладуването изтощава организма и не води до успешни резултати.

 

 

  • Бягане на дълги разстояния

женските фитнес тайниДългите бягания неминуемо повишават издръжливостта, но могат да имат и обратен ефект. Интервалните тренировки с кратки спринтове и активно възстановяване ускоряват метаболизма и намаляват натоварването върху ставите.

 

 

  • Изключване на въглехидратите

Всички знаем, че протеините са основни за изграждане на мускулатурата, но въглехидратите също са важни. Те помагат за възстановяване на гликогена и дават енергия за редовни тренировки. Постоянни резултати без никакви въглехидрати не са възможни, само временно отслабване.

 

 

  • Повече повторения с леки тежести

Твърдението, че тренировките с леки тежести при повече повторения тонизират тялото, а тренировките с големи тежести и по-малко повторения водят до трупане на мускулна маса, е по-скоро заблуждаващо. Единственият начин за тонизиране на тялото е загубата на мазнини, а вдигането на големи тежести изгражда мускулатура, което ускорява изгарянето на мазнини.

 

 

  • Придобиване на рутина

Тренирането по една и съща схема дълго време дава резултати до един момент, след което тялото привиква и сякаш „заспива“. Затова задължително нанасяйте промени във фитнес режима си, за да не придобиете рутина.

 

 

  • Ядене на “junk foods”

Мислите си, че няколко часа във фитнеса ви дават картбланш да си ядете каквото си искате и разбира се, “junk foods” винаги са подръка. Само дето те са пълни със захар и сол и ще провалят всичките ви усилия във фитнеса като ви „помогнат“ да складирате доволно количество мазнини.

 

 

  • Избягване на силови тренировки

Много жени наблягат на кардиото, за да горят мазнини и избягват силовите тренировки, за да не трупат мускулна маса. Голяма грешка! Тренировките с тежести също изгарят мазнини и калории и „изграждат“, а не „трупат“ мускулатура.

женските фитнес тайни

 

 

  • Робиня на цифрите

Да гледаш непрекъснато дисплея колко калории си изгорила на пътеката или на кантара колко килограма си свалила, е мания, която не дава кой знае колко реална представа за постигнатите резултати. Изгорените калории зависят от сърдечната честота, телесните мазнини и нивото на физическа активност, така че не се предоверявайте на сухите цифри.

26.07.2012/Биляна Божилова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Женските фитнес грешки".

Още от "Полезно"

10 мита за жените и силовите тренировки

10 мита за жените и силовите тренировки

Силовите тренировки и жените. Не вярвайте на нито едно от твърденията, според които силовите тренировки не се отразяват добре на женската физика. Топ 10 на развенчаните митове за жените и силовите тренировки.

Йога упражнения за краката

Йога упражнения за краката

Какви йога упражнения да правим за стегнати и тонизирани крака? Малко хора знаят как да се грижат за краката си чрез подходящи упражнения. Йога идва на помощ.

Парна баня – подарък за тялото и душата

Парна баня – подарък за тялото и душата

Подарете си парна баня в навечерието на коледните и новогодишните празници. Половин час в топлото помещение ще награди тялото и душата ви с истинската наслада на пълния релакс.