Женските фитнес грешки

0 коментара5/5

Какви фитнес грешките допускат най-често жените във фитнеса? Трениране по една и съща програма дълго време, упражнения на празен стомах, тъпчене с „junk food“, избягване на силови тренировки.... и още, и още.


женските фитнес тайни

Кои са основните фитнес грешки, които допускат жените във фитнеса и как да ги избягваме?

 

Предозирането винаги е вредно, независимо в какво. Да тренираш усърдно е похвално, да претренираш – може да е фатално. Хормонът кортизол, който се отделя при претрениране блокира изгарянето на мазнините, спира синтеза на протеина и понижава нивата на тестостерона в тялото. Как да избегнем претренирането?

 

 

  • Упражнения на празен стомах

Упражненията на гладно намаляват скоростта, с която работят мускулите. Понижената кръвна захар в резултат на гладуване затруднява мозъка и прави тренировката по-трудна. Диетата е неизменна част от поддържането на добра форма, гладуването изтощава организма и не води до успешни резултати.

 

 

  • Бягане на дълги разстояния

женските фитнес тайниДългите бягания неминуемо повишават издръжливостта, но могат да имат и обратен ефект. Интервалните тренировки с кратки спринтове и активно възстановяване ускоряват метаболизма и намаляват натоварването върху ставите.

 

 

  • Изключване на въглехидратите

Всички знаем, че протеините са основни за изграждане на мускулатурата, но въглехидратите също са важни. Те помагат за възстановяване на гликогена и дават енергия за редовни тренировки. Постоянни резултати без никакви въглехидрати не са възможни, само временно отслабване.

 

 

  • Повече повторения с леки тежести

Твърдението, че тренировките с леки тежести при повече повторения тонизират тялото, а тренировките с големи тежести и по-малко повторения водят до трупане на мускулна маса, е по-скоро заблуждаващо. Единственият начин за тонизиране на тялото е загубата на мазнини, а вдигането на големи тежести изгражда мускулатура, което ускорява изгарянето на мазнини.

 

 

  • Придобиване на рутина

Тренирането по една и съща схема дълго време дава резултати до един момент, след което тялото привиква и сякаш „заспива“. Затова задължително нанасяйте промени във фитнес режима си, за да не придобиете рутина.

 

 

  • Ядене на “junk foods”

Мислите си, че няколко часа във фитнеса ви дават картбланш да си ядете каквото си искате и разбира се, “junk foods” винаги са подръка. Само дето те са пълни със захар и сол и ще провалят всичките ви усилия във фитнеса като ви „помогнат“ да складирате доволно количество мазнини.

 

 

  • Избягване на силови тренировки

Много жени наблягат на кардиото, за да горят мазнини и избягват силовите тренировки, за да не трупат мускулна маса. Голяма грешка! Тренировките с тежести също изгарят мазнини и калории и „изграждат“, а не „трупат“ мускулатура.

женските фитнес тайни

 

 

  • Робиня на цифрите

Да гледаш непрекъснато дисплея колко калории си изгорила на пътеката или на кантара колко килограма си свалила, е мания, която не дава кой знае колко реална представа за постигнатите резултати. Изгорените калории зависят от сърдечната честота, телесните мазнини и нивото на физическа активност, така че не се предоверявайте на сухите цифри.

26.07.2012/Биляна Божилова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Женските фитнес грешки".

Още от "Полезно"

Рецепти за фитнес фенки

Рецепти за фитнес фенки

Има ли универсална фитнес диета? Разбира се, че не. Има храни, които помагат за натрупване на мускулна маса, за сваляне на килограми или за енергия. Има и рецепти, които са идеални за включване в менюто на всяка фитнес фенка.

Отслабване с йога – възможно ли е?

Отслабване с йога – възможно ли е?

Ако се стремите да отслабнете, но не сте фенове на кардиото или пък силовите тренировки, може би йога ще ви допадне повече. Възможно ли е обаче наистина отслабването с йога?

Бърз и ефективен метод  за оформяна на тялото с технология на 21 век

Бърз и ефективен метод за оформяна на тялото с технология на 21 век

Специалният метод за трениране EMS (електромускулна стимулация) е популярен в цяла Европа.