Йога не е просто мода

45 коментара4/5

През последните години йога става все по-разпространено и модно занимание. Хиляди хора по света се запалват по йогата и започват да я практикуват, макар малцина от тях да го правят правилно и да знаят реално какво представлява тя.

 


Има няколко общоприети представи сред обществото – за едни е вид гимнастика с причудливи пози и упражнения, за други е някакво странно медитиране, а някои дори си мислят, че йога е основана на религиозен принцип, нещо като секта.

 

 

 Истината е, че йогизмът е начин на живот, който се стреми да постигне хармония между тялото, ума и душата. Именно затова в практикуването на йога се използват разнообразни техники, които често остават недоразбрани. Йога не е пряко свързана с религията, но често хората, които се занимават с тази дейност са набожни поради вътрешната си хармония и духовна извисеност. Причината за мистицизма, с който е забулена йогата вероятно се корени във факта, че древните индийски учени са пазели ревниво своите техники и са посвещавали в учението си само избрани хора. С годините това учение все повече се разпространява и добива световна популярност. Днес има хора, които практикуват йога за здраве, като спорт, за релаксация и душевно равновесие или просто защото им е интересно.

Основната цел на йогата е да се достигне максимално себепознание и контрол над себе си.
Един от най-популярните йогисти, гуро на много йоги, Парамахамса Сатянанда обяснява йогата така: „Още от древността йога принадлежи на човечеството.Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между тези три състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога”.

Практикуването на йогистката наука се състои от различни компоненти и практики. Най-основните са: асана – това са различните физически пози, пранаяма - упражнения за дишането, йога нидра – направлявана медитация и същинска медитация. Важно е да се знае, че има различни степени на йогизма – хата-йога, раджа-йога, дниана-йога, карма-йога и бхакти йога. Разликата между тях е в степента на овладяване – за да преминеш към по-горно ниво трябва да се усъвършенстваш в предното. Най-разпространената е хата-йога.

Работата върху физическото тяло е началото, което трябва да усвоят йогистите. Редовното практикуване на различни асани укрепва тялото, прави го устойчиво, здраво и жилаво. Особено важно за един йогист е да е добре изправен, за да получава положителна енергия.

Начинът на хранене е много важен аспект от живота на един йога.
Според йогистите съвременният човек не оценява истинската стойност на храната, яде прекалено много и бързо и така губи цялото удоволствие от този „ритуал”. Йогите са категорични, че храната трябва да се дъвче много внимателно, докато стане на каша. Една хапка е добре да се дъвче около 40 пъти. Йогистко правило е течностите да се дъвчат и храната да се пие. Така добре сдъвканата храна се обработва много по-лесно от организма и е сигурна предпоставка за добра фигура. Човек трябва да яде само тогава, когато изпитва глад и да се храни природосъобразно. Йогистите избягват месото, ядат максимално много зърнени храни и ориз, не пържат, а варят храната и пият много вода. Важно правило е, когато човек яде да мисли за храната, да й се наслаждава и да стане от масата преди да се е почувствал прекалено сит.

Постигането на физическо равновесие е само част от това, към което се стреми йогата. Различните йогистки методи се целят и към постигане на благосъстоянието на ума. Човек трябва да се научи да преодолява депресиите, раздразнението, стреса, напрежението, нервността. Това се постига чрез специални техники за релаксация, предмедитация и медиативни упражнения. Редовното им практикуване има учудващо положителни резултати върху тези, които наистина се потапят в света на йогата. Именно затова йогисите са винаги спокойни, с положителна нагласа и притежават изключително остър ум и способност за бърза концентрация.

 

 

 

 Емоционалното равновесие е следваща много важна крачка за йогите. Те смятат, че човек трябва да се научи да има контрол над емоциите си, да ги трансформира и да промени вътрешната си нагласа, за да не се отприщват негативните им страни. Това разбира си не означава, че трябва да се подтискат реалните емоции, а благодарение на умственото израстване да се хармонизират и душевните състояния.

Йогите смятат, че когато човек успее да овладее и хармонизира тялото, ума и душата си, той достига до висше себепознание, което го прави по-мъдър и му помага да преоткрие в себе си неподозирани заложби. Популяризирането и неправилното тълкуване на йогата не се нрави много на истинските йогисти. Едно „аматьорско” начало обаче е добра предпоставка за навлизането по-надълбоко в това учение, което може положително да промени живота ви завинаги.

05.07.2007/Деси Великова 

 

Още от "Полезно"

Отслабване в ума

Отслабване в ума

Отслабването започва в ума. Създайте си нагласата, че искате да свалите излишните килограми трайно и здравословно. Мотивацията за отслабване е трудна, но е първата крачка към мечтаната фигура.

Във форма след празниците - 7 съвета

Във форма след празниците - 7 съвета

В началото на всяка година си поставяте цели за следващите 365 дни. Често те са свързани с фигурата и начина, по който изглеждате. Вижте нашите 7 съвета, към които да се придържате, за да влезете във форма след празниците.

Във форма по време на почивка - 7 идеи

Във форма по време на почивка - 7 идеи

Дойде сезонът на отпуските и ваканциите. Колкото и да обичаме почивката, не бива да забравяме грижата за тялото си. Вижте как да останем във форма по време на почивка